Helse
Flere dør av asbest enn i trafikken
Asbest er fortsatt utbredt i gamle bygg. Fellesforbundet kurser arbeidsfolk i hvordan de skal sikre seg mot å bli syke av det helseskadelige stoffet.
RENSEKLAR: Her er det Anders Ness fra det lokale El-tilsynet som har fått på seg fullt verneutstyr (med godkjent maske) og instrueres av Sture Beiermann på vei inn i rensebrakken.
Håvard Sæbø
Saken oppsummert
harald@lomedia.no
STAVANGER: – Ha alltid brakke! sier Vidar Larsen.
– Brakke med vann og strøm. Og alltid vask og skift!
Vi er på Politiets opplæringssenter i Stavanger, og det er godt at de tilstedeværende politi- og brannfolkene har vært ute for dramatiske ting før.
For scenariet Larsen trekker fram i bilde etter bilde er skremmende: Det er høyst sannsynlig asbest i de aller fleste branntomtene de rykker ut til.
Og det er asbest som er blitt eksponert – altså er den farlig.
Asbestfibre som pustes inn kan være kreftfremkallende, og stoffet ble totalforbudt i 1985.
Men fortsatt fins den altså overalt, og man må være svært oppmerksomme og forsiktige under rivings- og renovasjonsarbeid i byggebransjen, der Vidar Larsen og Sture Beiermann jobber som regionale verneombud i det daglige.
Sykdom og dødelighet
De to vanligste kreftformene forårsaket av asbest, er lungekreft og mesoteliom (kreft i lungehinnen).
Hvert år rammes omtrent 200 personer i Norge av asbestrelatert kreft, og rundt 150 dør av sykdommen.
Tiden fra eksponering for asbest til kreftutvikling kan variere mellom 15 og 60 år.
Røyking øker risikoen for å utvikle asbestrelatert lungekreft.
Kilde: Kreftforeningen
Men problemet gjelder altså flere yrkesgrupper, og kurset for førstelinjetjenestene har i praksis to elementer: En grundig og mangfoldig gjennomgang av hvor stort problemet er, og i hvor mange sammenhenger man finner asbest. Kort fortalt: Det er overalt.
Når det er gjort, er grunnen lagt for Larsens formaninger. Og de er: Ta dette svært alvorlig, og ta alle forholdsregler – alltid.
– Bruk aldri papirmaske, sier Larsen.
– Papirmasker er brukbare mot to ting: Pingpongballer og småfugler, raljerer han, før han viser fram de gode, heldekkende maskene som hjelper mot asbeststøv.
Og altså, viktigst av alt: Asbestbrakken, aller snarere anti-asbestbrakken, en mobil enhet spesiallaget for rens og vask av folk som har vært i kontakt med asbest. Eller muligens har det. Her må man alltid være føre var.
Så var det ut for å prøve den.
Asbest
Et såkalt silikatmineral, som har vært mye brukt til isolasjon av varme og elektrisitet. Det fins både asbestull, asbestgarn og asbestpapp.
Siden asbest er varmeresistent, har det vært brukt til isolasjon av dampkjeler og ovner, bremseklosser på biler, i maling og rørsement, blant mye annet.
Så lenge asbesten er bundet til materialet, er den ufarlig. Men med en gang den frigjøres, utvinnes asbeststøv som er svært helseskadelig, og kan være kreftfremkallende.
Asbest har vært ulovlig å bruke i Norge siden 1985, men fins i veldig mye som er bygget før det. Den er derfor en fare ved sanering og renovasjon av gamle bygg, branner og annet skadeverk.

Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Nå: 0 stillingsannonser