JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bokbinderiet Johnsen:

Her satser de stort på digital produksjon av papirbøker

Hos Bokbinderiet Johnsen i Skien er det høysesong når det nærmer seg jul. Her får praktbøkene den siste finishen før de sendes ut til julehandelen.
FRA TRYKK: Rafael Sagarino med ferdig trykte boksider som skal skjæres til, falses og bindes inn.

FRA TRYKK: Rafael Sagarino med ferdig trykte boksider som skal skjæres til, falses og bindes inn.

Håvard Sæbø

19.12.2020
08:00
18.12.2020 10:48

hanne@lomedia.no

SKIEN: Grafisk industri i Norge møter stor konkurranse fra utlandet, særlig fra Baltikum. Derfra kommer bøkene ferdig trykket og innbundet til landet. Norske leverandører regner med at konkurransen fra lavkostland utgjør en samlet verdi på over fire milliarder kroner, ifølge bransjekampanjen Trykt i Norge. Det er også en økende konkurranse om distribusjon av bøker, gjennom netthandelforetak som Amazon, som nå også har etablert seg i Sverige.

Eneste i landet

I bokbinderiet i Skien jobber de 25 ansatte nå på spreng for å levere alt som skal bli ferdig. Det er nemlig toppsesong fra september til desember. Bokbinderiet Johnsen er nå det eneste bokbinderiet her i landet som kan ta store opplag i industriell produksjon. I 1995 var det hele åtte større bokbinderier i Norge.

I familiebedriften Johnsen i Skien har de nok å gjøre i høysesongen. Fra trykkerier over hele landet kommer det inn ferdig trykte sider som falses, sys, limes og henges inn i stive permer. Nå til jul er det mye påkostede gavebøker og jubileumsbøker som går unna i de lyse produksjonshallene.

TEMPO: Klubbleder Lars Erik Wiersdalen holder et høyt tempo. Det er sykefravær i arbeidslaget hans.

TEMPO: Klubbleder Lars Erik Wiersdalen holder et høyt tempo. Det er sykefravær i arbeidslaget hans.

Håvard Sæbø

Intet oppdrag er for lite for den tradisjonsrike bedriften. Det kan være familiekrøniker i bitte små opplag, opptrykk av gamle kirkebøker, eksklusive salgsbrosjyrer, eller det kan være store, rikt illustrerte praktverk, som avdøde Mille-Marie Treschows bok om eiendommen Fritzøehus i Larvik, som akkurat nå ferdigstilles på norsk og engelsk.

– Alt i denne førjulstida haster noe forferdelig, smiler Nils A. Johnsen og søsteren Elin Margrethe Hanssen som begge driver bedriften. Også deres far Per Johnsen gjør i sitt 79. år fortsatt en stor innsats i virksomheten som ble etablert av hans far Kristoffer Johnsen i 1930.

– Den første falsemaskinen kom som Marshall-hjelp etter krigen, forteller Per Johnsen. Han skryter av de ansatte i produksjonen som turnerer alle de nye digitale maskinene som går i to skift fra klokka seks om morgenen til klokka 22 om kvelden.

DIGITAL: Det er investert mye penger i moderne digitalt utstyr i bedriften. Monica Bjørk styrer en av maskinene som binder inn mindre opplag.

DIGITAL: Det er investert mye penger i moderne digitalt utstyr i bedriften. Monica Bjørk styrer en av maskinene som binder inn mindre opplag.

Håvard Sæbø

– Ja, vi har stabile arbeidstakere. Folk slutter ikke her og det er lavt sykefravær, sier Elin Margrethe Hanssen, og får støtte av Fellesforbundets klubbleder Lars Erik Wiersdalen.

– Det blir mye overtid nå i innspurten før jul, men vi pleier å ta fri i romjula og har mindre press på nyåret, sier han.

Kortreist for klima

Når så mye av norske bøker produseres så langt borte som i Polen, Tyskland og Kina, så har det betydning også for leveringstid og klimaavtrykket.

At det er kortreist produksjon er viktig for bedriften. Det gir kort produksjonstid. Det er en fordel i konkurransen med utlandet. Det tar fem dager fra de får inn de største opplagene til de er ferdige. Da er allerede nye opplag bestilt for en del av bøkene. Ved at trykkerier og bokbinderiet kan produsere mindre opplag om gangen, så kreves det mindre lagerkapasitet og færre bøker blir kastet.

– Vi jobber veldig med den nye teknologien. Slik at vi kan produsere de bøkene som er solgt og ikke de vi tror vi kan selge, sier Per Johnsen, og viser til at 80 prosent av titlene utgjør 20 prosent av volumet. Av et opplag på 2.000 blir 25 prosent makulert, eller kastet.

TRÅR TIL: Nils A. Johnsen er egentlig daglig leder, men når det trengs må alle trå til i produksjonen.

TRÅR TIL: Nils A. Johnsen er egentlig daglig leder, men når det trengs må alle trå til i produksjonen.

Håvard Sæbø

SNART JUL: Elin Margrethe Hanssen har pyntet et juletre av bokstabler.

SNART JUL: Elin Margrethe Hanssen har pyntet et juletre av bokstabler.

Håvard Sæbø

At miljøet har bedre av kortreiste bøker, har Den Norske Turistforening (DNT) innsett og tatt følge av. De flytter nå trykkingen av magasinet «Fjell og Vidde» fra Polen til Ålgård Offset, landets største rotasjonstrykkeri. Resultatet er mer enn halvert klimagassutslipp, har de regnet ut.

– Det viktigste for oss er ikke om kuttene reduseres 52 eller 64 prosent, men at sunn logikk og analyse viser at dette kutter utslipp betydelig, sier Trygve Sunde Kolderup, seksjonsleder for naturforvaltning og bærekraft i DNT til Stavanger Aftenblad.

Klima er også blitt et salgsargument for Ålgård Offset, ifølge driftssjef Gaute Jakobsen, fordi kundene etterspør det.

I Bokbinderiet Johnsen er de optimistiske på papirbokas framtid. De har investert mye i nye digitale maskiner og er nå et av de mest moderne privateide bokbinderiene i Europa. Og selv om antallet aktører går ned, så øker den grafiske industrien, mener de.

Årlig leverer de i gjennomsnitt 1.700 ulike boktitler. Av det har 80 prosent stive permer, eller hard cover, som de kaller det. De gjennomsnittlige opplagene er gått ned, men antallet titler har økt. Hver uke binder de inn 50.000-60.000 bøker fordelt på 40–50 ulike titler.