JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
TILBAKE PÅ JOBB: Lillian Knutsen mener ansatte i hennes bransje har fått lide mer enn andre under pandemien. Etter 16 måneder som permittert, er hun tilbake på jobb som kokk i kantina i Aller-bygget i Oslo.

TILBAKE PÅ JOBB: Lillian Knutsen mener ansatte i hennes bransje har fått lide mer enn andre under pandemien. Etter 16 måneder som permittert, er hun tilbake på jobb som kokk i kantina i Aller-bygget i Oslo.

Håvard Sæbø

Ingen trengte kantina da kontoret ble flytta hjem: Lillian var permittert i 16 måneder

Lillian Knutsen ble permittert fra kantinejobben 16. mars 2020. 16 måneder tok det, før hun var tilbake i jobb. For hvem trenger kantine når alle er på hjemmekontor?

hanne@lomedia.no

has@lomedia.no

OSLO: Lillian Knutsen har jobbet i kantinebransjen i 12 år. Da pandemien slo ned i Norge vinteren for to år siden, flyttet de som hadde mulighet  inn på hjemmekontoret. Og når kontoransatte sendes hjem for å jobbe, er det ikke behov for å holde kantina åpen. Dermed ble Lillian og kollegene permittert.

Det skulle vise seg å vare i hele 16 måneder.

Grusomt

– Det var helt grusomt å være permittert så lenge, utbryter hun.

Til å begynne med var det som å ha ferie. Men da hjemmeskolen til sønnen tok slutt, og hun hadde ryddet boden for fjerde gang, «rundet» Netflix og treningssenteret også stengte, ble det veldig kjedelig.

– 62 prosent av lønna mi er ganske lite. Da jula nærmet seg og jeg ikke hadde penger til julegaver til sønnen min, ble det veldig kjipt. Det gjør noe med hodet ditt å gå sånn lenge. Og du blir litt redd mennesker av å gå så mye alene. Uten samboeren min hadde jeg ikke greid å beholde leiligheten, forteller Lillian, som også søkte andre jobber i perioden.

Men det som var ledig, var stort sett i helsevesenet, og det har hun ikke utdanning til.

Saken fortsetter under bildet.

KJENNER PRESS OVER LUNGENE: Lillian Knutsen ble smittet av korona i fjor høst. Fremdeles har hun senplager etter sykdommen.

KJENNER PRESS OVER LUNGENE: Lillian Knutsen ble smittet av korona i fjor høst. Fremdeles har hun senplager etter sykdommen.

Håvard Sæbø

Ble sagt opp

I oktober 2020 ble hun til og med sagt opp. Som den eneste, til tross for at arbeidsgiveren kalte det en nedbemanning. Det var råttent gjort, mente hun og søkte hjelp hos Fellesforbundet. De vurderte oppsigelsen som ugyldig, og fikk den avverget.

– Vi sto uten tillitsvalgte da pandemien startet. Jeg fant ut at noen måtte ta den oppgaven, så jeg meldte meg frivillig, sier hun.

– Motivasjonen var at ingen andre skulle oppleve det samme som hun måtte gå gjennom. Da det ble kjent at vi ikke skulle få feriepenger, så rant det over for mange, sier Lillian.

Tar ansvar og utdanning

Nå er hun altså hovedtillitsvalgt i selskapet 4Service AS i Oslo-regionen, og i gang med å utdanne seg til kokk. Arbeidsgiveren betaler for et 200 timers kurs som fører til fagprøven, som hun skal avlegge til våren.

Siden oktober 2020 har hun jobbet på kantina i Aller-huset på Hasle i Oslo. Like før jul ble 400 av de ansatte i selskapet 4Service AS permittert igjen. Heldigvis ble permitteringen trukket tilbake lille julaften, etter at regjeringa kom med lønnsstøttepakken sin.

Det var en grei julepresang å få, er Lillians kommentar.

Saken fortsetter under bildet.

TOMME KONTOR: Flesteparten av journalistene sitter hjemme, så det er minimalt å gjøre for de ansatte i kantina. Hvis pandemien endrer arbeidslivet til at flere vil jobbe hjemmefra, tror Lillian at mange kantineansatte må finne seg noe annet å gjøre.

TOMME KONTOR: Flesteparten av journalistene sitter hjemme, så det er minimalt å gjøre for de ansatte i kantina. Hvis pandemien endrer arbeidslivet til at flere vil jobbe hjemmefra, tror Lillian at mange kantineansatte må finne seg noe annet å gjøre.

Håvard Sæbø

Mistet lukt og smak

Det har vært mange tøffe tak for 45-åringen. Ikke minst da hun ble smittet av korona og ble syk. Til tross for at hun hadde fått vaksinen to ganger.

De tre første dagene var det ikke så ille, men så ble hun veldig syk med et stort press på lungene.

– Jeg er takknemlig for at smittevernkontoret i bydelen ringte meg hver dag for å sjekke.

Hun har fortsatt plager etter sykdommen. Følelsen av at det er noe som trykker lungene sammen er der enda.

Hun har også mistet mye hår, og verken lukt eller smak har kommet tilbake. Det er en utfordring i jobben hennes. Det hender også at hun kan kjenne en lukt ingen andre kjenner.

I kantina der hun jobber, har det vært opptil 350 spisegjester daglig, fra Dagbladet og alle ukebladene som produseres i Aller-bygget. Etter nyttår har antallet vært rundt  75 om dagen. Det skyldes hjemmekontorene.

Lillian er spent på hvordan det blir i fortsettelsen. Hun vet at mange kan tenke seg å fortsette med hjemmekontor, også etter at pandemien er over.

Saken fortsetter under bildet.

SNART FAGLÆRT KOKK: Lillian Knutsen har jobbet lenge på kjøkkenet uten fagbrev, men arbeidsgiveren betaler nå for et 200 timers kurs som vil gi henne fagbrevet til våren.

SNART FAGLÆRT KOKK: Lillian Knutsen har jobbet lenge på kjøkkenet uten fagbrev, men arbeidsgiveren betaler nå for et 200 timers kurs som vil gi henne fagbrevet til våren.

Håvard Sæbø

Kokkemangel

Da de ble permittert, var det veldig mange av de utenlandske ansatte som reiste  tilbake til hjemlandet. En god del har blitt igjen der, noen har kommet tilbake, og noen er gått i gang med utdanning.

– Siden mange av de svenske og polske kokkene reiste hjem, har det blitt mangel på kokker nå. Det er mange som får telefoner fra andre arbeidsgivere som mangler fagfolk. Det lover jo godt. Håper bare det vil bety noe for lønna også, nå med renta som går opp og de store strømregningene, sier Lillian.

Hun er klokkeklar på at om det blir streik til våren, er hun og medlemmene klare for det.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss