JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Permitterte fortsetter å arbeide:

Nav har fått 130 tips om trygdejuks

Nav får mange tips om bedrifter som har permittert de ansatte, men som fortsatt gir dem oppdrag.

Daniel Krasoń/Colourbox

torgny@lomedia.no

Nav kontroll har fra 12. mars 2020 fram til 22. april mottatt 130 tips som er knyttet til permitteringer.

110 av tipsene gjelder virksomheter som har permittert de ansatte, men som fortsatt gir dem arbeidsoppgaver. 20 av tipsene gjelder en enkeltpersoner som er permittert, men som fortsetter å jobbe.

25 i bygg og anlegg

De fleste tipsene gjelder varehandel og bygg og anlegg. Nav kontroll har mottatt tips om 27 butikker hvor ansatte fortsatt er i arbeid selv om de formelt sett er permittert. 25 tips gjelder bygg og anlegg.

Kontrollenheten har også blitt tipset om 15 restauranter, ti selgere og fem bilverksteder som driver med trygdejuks. For de øvrige bransjene har det kommet inn få tips.

– Vi vurderer alle tips som kommer inn. Det er imidlertid viktig å være klar over at tips bare en indikasjon på mulig trygdesvindel, sier Ole Johan Heir, direktør i Nav kontroll i en epost til Magasinet for fagorganiserte. Tipsene blir så utredet og hvis det er svindel så må det dokumenteres.

– Har noen blitt anmeldt for slike forhold?

– Som hovedregel skal det først fattes vedtak om å kreve tilbake beløp som er feil, før anmeldelse til politiet vurderes. Å anmelde et forhold til politiet tar derfor tid, fra noen uker til flere måneder. Foreløpig er ingen anmeldt til politiet, skriver Heir.

Ubetinget fengsel

– Hvis tipsene stemmer, er det svært alvorlig. Vi kommer naturligvis til å være årvåkne for denne typen misbruk. Vi kan følge opp dette både gjennom det ordinære kontrollarbeidet i Nav, og gjennom stedlige kontroller, skriver han.

Trygdesvindel blir dømt hardt. Høyesterett har avgjort at alle som blir dømt for å svindle det offentlige for mer enn 100 000 kroner, tilsvarende folketrygdens grunnbeløp, skal dømmes til ubetinget fengselsstraff.

Økokrim-sjef Hedvig Moe uttalte til VG at de tror det er en fare for at profesjonelle og organiserte kriminelle aktører vil ønske å utnytte de tillitsbaserte støtteordningene.

Presset til «dugnad»

– Vi har tidligere påpekt at konsekvenser for arbeidsgivere som stjeler fra sine ansatte, såkalt lønnstyveri eller fra samfunnet er fraværende i straffeloven, skriver LO-sekretær Trude Tinnlund i en epost til Magasinet for fagorganiserte.

– Mange arbeidstakere kan bli presset til å stille på «dugnad» i frykt for å miste jobben. Problemet er at det er arbeidstakerne som sitter igjen med straffen, mens arbeidsgiver går fri. Det er ikke rettferdig, skriver Tinnlund.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse