JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
STOLTHET: Til 90-årsjubileet i 2015 ble verdens største ostehævel satt opp i Ringebu sentrum.

STOLTHET: Til 90-årsjubileet i 2015 ble verdens største ostehævel satt opp i Ringebu sentrum.

Håvard Sæbø

Made in Norway

Ostehøvelen: Fra fattigmanns trøst til statussymbol

Ostehøvelen ble i sin tid oppfunnet for å spare på osten i et fattig Norge. Nå har GIAX på Ringebu begynt å eksportere høvler som et trendprodukt til Sør-Korea.

harald@lomedia.no

RINGEBU: Lars Jørgen Jensen har en drøm:

– Vi vil forske fram den ultimate ostehøvelen, sier han.

For det er ikke sånn at en ostehøvel er en ostehøvel, og så trenger man ikke snakke mer om det. Det fins myke oster og harde oster, tykke skiver og tynne skiver, rette kutt og rillekutt:

– Det handler om vinkler, sier Jensen – og lanserer blant annet den radikale ideen om at den ostehøvelen vi kjenner i dag, der selve snittet dras horisontalt over osten, strengt tatt ikke er optimal, siden den jo gir osten en så upraktisk form ettersom man skjærer i den. Så kanskje selve skjærebladet burde være skrått.

– Og rillekuttene gir mer smak, siden det gir større overflate på osteskiven, forklarer den daglige lederen for GIAX Produksjon.

DRØMMER: Daglig leder Lars Jørgen Jensen.

DRØMMER: Daglig leder Lars Jørgen Jensen.

Håvard Sæbø

Snart hundre år

Lars Jørgen Jensen har en drøm, og den drømmen har han tenkt å forfølge i årene fram mot 2025. Det er året er det nemlig stort jubileum på Ringebu. Da er det hundre år siden Thor Bjørklund på Lillehammer tok patent på ostehøvelen. Han var møbelsnekker, og brukte kunnskapen derfra til å lage et redskap til å skjære av osten på en måte som fikk den til å vare lenger for folk i den økonomisk beskjedne mellomkrigstiden.

Bjørklund er fortsatt merkenavnet, men nå er det altså Gudbrandsdalen Industrier (GIAX) som produserer den. Rundt 200.000 i året, der omtrent halvparten går til eksport.

Da Bjørklund i sin tid oppfant høvelen, skal meieriene ha blitt så bekymret for hvordan dette ville senke osteforbruket at de oppfordret folk til å kaste dem. Nå er holdningen annerledes: Bjørklunds nyeste marked er Sør-Korea, dit Synnøve Finden har begynt å eksportere norsk brunost, og da må jo trendsensitive særkoreanere ha det riktige utstyret til å beskjære den.

MENNESKE OG MASKIN: ... må samarbeide tett i ostehøvelproduksjonen.

MENNESKE OG MASKIN: ... må samarbeide tett i ostehøvelproduksjonen.

Håvard Sæbø

Stadig nye høvler

– Da jeg begynte her, skjønte jeg ikke hvorfor det var nødvendig å produsere så mange ostehøvler, siden jeg tenkte at det var noe alle har allerede, sier Mona Fjeld.

– Men folk flytter jo hjemmefra. Og så vil de kanskje ha en ny høvel med et annet skaft. Og jeg skjønte jo fort at det fins mange forskjellige typer høvler. Og at det er mange operasjoner som skal til for å lage en.

Fjeld er klubbleder på GIAX Produksjon, og sammen med daglig leder Jensen viser hun Magasinet rundt til de mange forskjellige arbeidsstasjonene på fabrikken. Ostehøvler er hi-tech og manuelt arbeid: Sammensettingen av delene, og ikke minst overvåkingen av at resultatet er perfekt, gjøres av menneske og maskin i samspill. Men SINTEF har vært involvert i å forske fram de optimale vinklene, og materialene for at osten ikke skal klebe, for eksempel.

STERKT NAVN: – Merkenavnet Bjørklund er så sterkt at jeg tror det er vanskelig for andre å komme seg inn i ostehøvelmarkedet, sier klubbleder Mona Fjeld.

STERKT NAVN: – Merkenavnet Bjørklund er så sterkt at jeg tror det er vanskelig for andre å komme seg inn i ostehøvelmarkedet, sier klubbleder Mona Fjeld.

Håvard Sæbø

Og det spørs om ikke forskningen vil få mer å gjøre med John Bjørklunds snart 100 år gamle oppfinnelse.

For Lars Jørgen Jensen har en drøm.

GIAX Produksjon

En underavdeling av Gudbrandsdal Industrier. Siden det kan produsere med utbytte, ble produksjonen skilt ut som eget selskap, mens GIAX Attføring er tiltaks- og attføringsbedriften.

Produserer østehøvler og garasjeporter.

Ligger på Ringebu og har 12 ansatte.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss