PÅ PLASS: Etter morgenøkta i ishallen på Furuset er gutta tilbake på sin andre arena, byggeplassen på Tveita. Fra venstre: Sturla Frilseth, Joachim Bråthen, Thomas larsen og Tim Pettersen.
Håvard Sæbø
Hellerud videregående skole:
Thomas og klassekameratene får kombinere ishockey og svennebrev: – Midt i blinken for meg. Jeg var drittlei skolen
Hellerud videregående skole i Oslo lar elever få muligheten til å kombinere fagopplæring i bygg- og anleggsteknikk med satsing på ishockey.
hanne@lomedia.no
OSLO: Det er enda kjøligere enn vanlig i Furuset Forum. Varmesystemet er i ulage. En etter en kommer de oransjekledde ungdommene med en stor H for Hellerud videregående skole på brystet ut fra garderoben og glir ut på isen. Det er mandag morgen. Klokka er knapt åtte, og skoleklokka «ringer» inn til første time.
For noen av de 18 spillerne sitter helgas kamper fortsatt i beina der de forbereder seg på halvannen time istrening i Furuset Forum, før de reiser ned til skolen på Tveita og byggeplassen.
MOT MÅL: Sturla Frilseth øver på skudd mot mål.
Håvard Sæbø
Toppsatsing
Hellerud videregående skole i hovedstaden startet i høst sitt andre år med elever som får mulighet til å kombinere fagopplæring i bygg- og anleggsteknikk med satsing på ishockey. Skoleåret 2020-2021 er dette tilbudet også utvidet til å gjelde for elever på studieforberedende utdanningsprogram på skolen. En forutsetning for å komme inn, er at elevene er bosatt i Oslo, allerede har spillerlisens for ishockey og er med på et lag i Osloområdet.
Fire om skolen
Sturla Frilseth (Vg1) er 16 år og spiller på Manglerud Star U-18.
Han har sin ishockeyopplæring fra Grüner, som mange av de andre elevene på Hellerud, men spiller nå back på MS. Drømmen er en profftilværelse i Norge eller Sverige, og han trener omtrent hver dag med laget sitt.
– Det er klart at jeg blir mer sliten etter at jeg begynte å trene på skolen også, sier han.
Thomas Larsen (Vg2) er 17 år og spiller på Manglerud Star U-21.
Han har et klart mål om å kunne tjene penger på ishockey, og han er klar på at svennebrevet er plan B. I begynnelsen var han litt skeptisk til opplegget, men etter å ha gjort unna et år, er han veldig fornøyd.
– Dette er midt i blinken for meg. Jeg var drittlei skolen etter ungdomsskolen.
Joachim Bråthen (Vg2) er 17 år og spiller på Furuset U-18.
Han er enig med Thomas Larsen i at dette opplegget er midt i blinken. Han var lei av å sitte på en skolepult hele dagen. Det var en tøff overgang til å begynne med, men han er veldig glad for opplegget som gir dem en god individuell oppfølging som ishockeyspillere, der det jobbes mye med detaljene.
– Med flere treningsøkter om dagen og flere kamper i uka, har vi heldigvis muligheten til å komme litt seinere om vi har hatt kamp kvelden før.
Tim Pettersen (Vg1) er 16 år og spiller på Manglerud Star U-21.
Han kommer fra en familie der faren er tømrerutdannet og broren elektriker. Han gikk på Vålerengas hockeyskole, men spiller nå på MS.
– Målet er å utvikle meg mer og mer og se hvor langt jeg kan komme. Drømmen er å bli proff i Sverige eller i NHL. Og når jeg blir tømrer kan jeg jo hjelpe til på hytta.
Gratis tilbud
Glenn Johnsrud er fag- og kontaktlærer for disse elevene. Han er både tømrer, lektor og tidligere ishockeyspiller. Det var han som tok initiativet til at Hellerud vgs. skulle tilby elever å satse på toppidrett samtidig som de skaffer seg en yrkesutdanning. Det var viktig for ham at dette ble et offentlig tilbud som er helt gratis for elevene. Bare ishockeyutstyret må de holde seg med selv, men det bruker de jo i klubbene ellers.
Johnsrud mener det er en mer rettferdig ordning for dem i stedet for Wang og NTG som koster en del penger. Opplæringskontoret for tømrerfaget slutter opp om opplegget.
Topp trenere
De bruker Furuset Forum som treningssted for istrening to dager i uka, mens skolens gymsal og styrkerom blir brukt til fysio-treningen.
Blant de 18 på isen på Furuset er det elever fra både Vg1 og Vg2. 16-17-åringene får kyndig veiledning av tidligere landslagsspiller og eliteserietrener Kenneth Larsen, som leder det sportslige opplegget.
Og keeperne trenes av Joachim Svendsen, tidligere keeper på Lørenskog og Vålerenga i Get-ligaen, og for tiden keepertrener for Vålerenga. Han filmer dem i mål og går gjennom detaljer med dem etterpå. Keeperne her får rundt 400 skudd mot seg i løpet av en uke på skolen. Det gir mengdetrening de ikke hadde fått om de «bare» trente med laget sitt. Glenn Johnsrud forteller at spillerne her får 30-40 prosent økning i treningsmengde i forhold til klubbtreningen. Derfor har skolen involvert helsesøster og psykolog for å bidra til at de forstår viktigheten av kostholdet, søvnen, hvile og belastning.
Topp motivert
Men så er disse elevene også veldig motivert for oppgaven. De spiller alle aktivt på lag i klubber i Oslo og omland. Tre av dem var på U-17-landslaget i fjor. Dessverre blir det ikke VM i år på grunn av virus-situasjonen.
De klare kriteriene for søkerne i tillegg til at de må være aktive spillere og ha godkjent klubb- og spillerlisens, er at de må ha gode holdninger i tillegg til tydelige mål med idrettssatsingen og yrkeskarrieren.
– Jeg hadde en prat med hver og en av dem ved skolestart der jeg spurte hvor de ser seg selv om fire år. De fleste svarte at de da er profesjonelle spillere og gjerne i utlandet, sier Glenn Johnsrud.
Noen av elevene vi snakker med ute på byggeplassen etter istida, bekrefter det.
VERKTØYBYTTE: Tim Pettersen har byttet ut hockeykølla med sag. Det går fint det også.
Håvard Sæbø
Samarbeid
På byggeplassen bak skolen driver de på med å bygge noen små skur på 36 kvadratmeter. De har forskalet og støpt såler, og setter nå opp bindingsverk til vegger og tak.
– De jobber i lag, og det er også en fin måte å bli kjent med hverandre på og lære samarbeid, mener Glenn Johnsrud, og legger til at det er mange håndverksbedrifter som er klare til å ta dem inn i læra. Mange håndverkere i Oslo har et forhold til ishockeysporten.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.