JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DUO I GLASS: Klubbleder Dan Einar Dybing (til venstre) og nestleder Fredrik Larsson.

DUO I GLASS: Klubbleder Dan Einar Dybing (til venstre) og nestleder Fredrik Larsson.

Erlend Angelo

Trodde du det fantes skuddsikkert glass? Da vil svaret fra fabrikkarbeiderne Dan Einar og Fredrik overraske deg

Skuddsikkert glass, sier du? Du mener skuddvernglass. For alt glass gir etter til slutt – men forhåpentligvis når det er for seint å gjøre ugagn.

harald@lomedia.no

SAUDA: Den som tror at glass bare er glass, bør ta seg en tur til Glassolutions i Sauda. Der kan man få en innføring i forskjellen på hva slags glass som brukes i vanlige vindusruter som står på bakkenivå, og hva man trenger når de står høyere – for ikke å snakke om hvis de skal i et rekkverk, som kanskje er på en veranda med et fall på mange meter på den ene siden, eller i en monter i en gullsmedbutikk, eller i utstillingsvinduet til den samme gullsmeden, eller ruta på en bil som skal frakte spesielt sikkerhetsutsatte personer til politiske møter…

p

Glassolutions lager sikkerhetsglass, og det kommer i mange fasonger, forteller fabrikk- og klubbledelsen til Magasinet, som vel litt ubevisst har tenkt at «glass er glass», før det tok seg en tur til Glassolutions i Sauda.

Laminert og herdet

Det er to måter å gjøre glass sikkert på: Det kan herdes, og det kan lamineres. Herdingen gjør at det tåler mer, mens lamineringen (der et plastbelegg legges mellom to glassflater, og så smeltes) gjør at det ikke går i tusen biter hvis det skulle knuse, og heller ikke kuttes i svære flater så man har utstikkende spyd og pigger og alle mulige livsfarlige ting. Sikkerhetsglass er jo ikke bare glass som skal sikre verdier, eller VIP-er, men også glass som skal gjøre oss alle sikrere i vår omgang med glass, som er over alt. Hele tiden.

På Glassolutions lager de glass som er begge deler, både herdet og laminert.

Det er sikkert glass.

40 hugg

Glassolutions har hatt mange eiere og navn, men på folkemunne i Sauda har bedriften egentlig alltid hett Si-Glass – for sikkerhetsglass.

p

På møterommet i bedriften får Magasinet en gjennomgang av plassjef Lars Sigve Søndenå, og klubbleder og klubbnestleder Dan Einar Dybing og Fredrik Larsson. Det er ekstremt strengt hva som kan kalles sikkerhetsglass i de forskjellige kategoriene. Alt testes ved SINTEF i Trondheim, og hvis for eksempel en type skal tåle 40 øksehugg før den gir etter:

– Ja, så hjelper det ikke om det ikke sprekker før på det 40. hugget. Det er underkjent. 40 hugg er 40 hugg, forteller Søndenå.

Han startet selv på gulvet i bedriften. Klubbleder Dybing kom i sin tid fra jobb i posten, mens nestleder Larsson har tatt glassfaglig utdanning og forklarer om «float»-prinsippet som brukes til å lage glass, der glassmassen «flyter» oppå et flytende metallbad og dermed blir flatt og glatt.

– Men det fins ingen slike float-verk i Skandinavia. Så vi kjøper glass fra Tyskland, forklarer han.

Det brukes til å lage nisjeprodukter innen sikkerhetsglass. I likhet med mye annen industri som overlever i Norge, driver Si-Glass med skreddersøm: Nøye tilpassede produkter av høy kvalitet.

Helt sikkert.

Glassolutions

Produserer sikkerhetsglass.

Grunnlagt som Si-Glass i 1985. Het i mange år Saint-Gobain, etter sin franske eier, men eies nå av MIMIR.

42 ansatte, hvorav 32 i produksjonen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss