FINISH: Rune Solbakken er utdannet møbelsnekker, og jobbet 26 år på snekkerfabrikk før han begynte på Cinderella i 2019.
Tormod Ytrehus
Made in Norway:
Under koronaen har fabrikken laget hyttedoer som aldri før. Nå satser de på Hawaii og Grønland
Noen bedrifter har faktisk hatt et kraftig oppsving under koronapandemien. Som Cinderella i Furuflaten i Troms.
harald@lomedia.no
tormod@lomedia.no
FURUFLATEN: – Da hytteforbudet kom i mars i fjor, begynte vi å bli bekymret, forteller produksjonsleder Andreas Stenberg.
Så bekymret ble bedriften, at den i slutten av april så seg nødt til å permittere de ansatte, også de på produksjonsfabrikken.
Da var hytteforbudet allerede opphevet.
– Og da begynte telefonen å ringe med bestillinger her, sier Stenberg.
Så de ansatte ble tatt tilbake i jobb.
– Og etter det har det bare rullet og gått. Siden mai i fjor har produksjonen økt med 44 prosent, forteller han.
– Det er nok mange som har oppgradert på hytta i stedet for å dra til Syden under pandemien.
Les også: Her lager de ansatte turbiner til vannkraft: Én millimeters presisjon er ikke nok
PRODUKTIVT: Bedriften er i vekst, og i år sender (fra venstre) Rune Solbakken, Dan-Asle Borch og Andreas Stenberg ut rundt 11. 000 Cinderella-er.
Tormod Ytrehus
Skapertrang
Det er ingen selvfølge at det skal ligge en industribedrift i Furuflaten. For ikke å snakke om at det skal ligge fem, som det faktisk gjør. Men sånne ting henger jo sammen. Det var på grunn av at det allerede var plastproduksjon på stedet, at Cinderella kunne flytte produksjonen dit i 1999 etter en kort oppstartsperiode i Sverige fra 1997.
– De lagde selve forbrenningsdoen i Sverige, men så ville de ha et skall av plast, og det passet å lage her, hvor det allerede var en plastindustri, forteller Stenberg.
Så viste det seg at det var vanskelig med produksjonen i Sverige, og i 1999 ble hele produksjonen flyttet til Furuflaten.
Men altså … industribygda Furuflaten?
– Her bodde det ved den siste tellingen jeg så 196 mennesker, sier Dan-Asle Borch, som er oppvokst i Furuflaten og har jobbet på fabrikken siden 2019.
– Og vi har bedrifter som omsetter for flere hundre millioner kroner. Det har alltid vært stor skapertrang her.
FRA SJØEN: Dan-Asle Borch er utdannet motormann på båt - eller «smører», som det het i gamle dager - og jobbet på ferge før han begynte på Cinderella i 2019.
Tormod Ytrehus
FLYTTEKLARE: I dag ligger fabrikken litt utenfor Furuflaten sentrum, men nå skal det bygges ny fabrikk nærmere de andre bedriftene i Furuflaten Industripark.
Tormod Ytrehus
Prisvinner
Cinderella er et forbrenningstoalett. Det vil si at det ikke blir igjen annet avfall enn steril aske. Det er et system som ikke bruker vann, og bare trenger energi for å kunne brukes: Strøm, eller propan i de enklere bobil-/camping-modellene.
Selskapet selger «løsninger», som Stenberg sier, og het da også Cinderella Eco Solutions før det skiftet navn til Eco Group. I mai i fjor mottok de Siva-prisen fra det statlige Selskapet for industrivekst, utdelt av næringsminister Iselin Nybø.
– Det passer jo bra til spalten «Made in Norway», siden temaet for Siva-prisen i fjor var «norskprodusert», sier Stenberg.
Les også: Vekstbedriften driver sin egen campingplass: – Den beste arbeidsplassen jeg har hatt
SÅNN...: ... ser en Cinderella ut.
Tormod Ytrehus
Grønland og Hawaii
Blant de andre kriteriene for Siva-prisen er at prisvinneren skal være «bærekraftig» og «innovativ». Og den avfallsløse doløsningen til Cinderella har vakt interesse også utenfor Norges grenser.
– Hovedmarkedet vårt er Norden og Nord-Amerika, særlig Canada, der de har litt av den samme hytte- og friluftskulturen som oss, forteller Stenberg.
– Men de neste satsingsområdene våre er blant annet Grønland og Hawaii. På Grønland har de jo permafrost, så de har ingen mulighet til å få dette ned i bakken. Og på Hawaii har de et dårlig kloakksystem som fører til enorm forurensning langs kysten.
Så ting ser helt annerledes ut nå enn for halvannet år siden for doprodusenten («dovitser ble vi ferdige med for 15 år siden» blir Magasinet advart – som om vi hadde tenkt på det!).
– I begynnelsen av oktober begynner vi å bygge en ny og større fabrikk, nærmere de andre bedriftene her. Den skal åpne i 2022, sier Andreas Stenberg.
– Og vi ansetter folk. Framtida er lys.
Cinderella Eco Group
• Lager forbrenningstoaletter, mest til hyttemarkedet og bobiler, men også til blant annet anleggsbransjen og beredskapsorganisasjoner.
• Har hovedkontor på Midsund i Romsdal, og kontorer i flere land.
• 70 ansatte, 30 av dem på produksjonsfabrikken i Furuflaten i Troms.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.