DRAHJELP: Arbeidsfolk trenger drahjelp fra politikerne, mener klubbleder Tor Ove Ersland (til høyre). Organisasjonsarbeider Marek Bogucki jobber med saken.
Tormod Ytrehus
Stortingsvalget 2021
Valgkamp på brakka: – Vi må prate politikk med medlemmene
Fellesforbundet vil skifte ut regjeringa. Et første skritt på veien er å få i gang politikkpraten på brakka.
eline@lomedia.no
SOLA/STAVANGER: – Arbeidsfolk skal ikke stå med lua i hånda og underby hverandre. Vi trenger drahjelp fra politikere sånn at vi kan sikre et organisert, trygt og godt arbeidsliv.
Det sier klubbleder hos BS Byggservice, Tor Ove Ersland. På byggeplassen på Sola utenfor Stavanger har Fellesforbundets Marek Bogucki tatt turen med valgbrosjyrer fra både forbundet og LO. Bagasjerommet i bilen er stappfullt av materiell. Målet:
Å få i gang praten, engasjementet. Budskapet: Bruk stemmeretten! Men også at landet trenger en ny regjering. Det har forbundets landsmøte vedtatt at det er viktig å jobbe for.
– Vi må skape litt liv! Veldig mange av medlemmene er engasjerte, men de vil kanskje ikke kalle det et politisk engasjement. Når praten går, viser det seg jo at de er opptatt av mange viktige saker som blir påvirket av valgresultatet, sier Bogucki.
KRAV: Politikerne må stille krav til seriøsitet i byggebransjen, mener klubblederen på Sola.
Tormod Ytrehus
Så et frø
Han mener at et initiativ fra fagforeningen kan så et frø, starte en tankerekke og kanskje føre til at medlemmene tar med seg debatten hjem til middagsbordet. Til syvende og sist ender det forhåpentligvis med en stemmeseddel i valgurna.
– Det er jo en god del som ikke har lyst til å snakke om politikk, og som mener at det uansett ikke vil bli noen forandring. Derfor er det utrolig viktig å være konkret, på sak, sier organisasjonsarbeideren. For når en tenker over det, det meste er politikk. Jobb, skole, helse, bil …
På flere av byggeplassene Bogucki og Magasinet besøker denne dagen treffer vi medlemmer som er opptatt av bemanningsbransjen.
– Det virker som regjeringa har glemt eller undergraver det organiserte arbeidslivet. Jeg er redd for at den nye hverdagen er fagforeningsknusing. Vi trenger krav til seriøsitet for å opprettholde trepartssamarbeidet og det organiserte arbeidslivet, sier klubblederen på Sola.
STEMME: Medlemmene får materiell med gode grunner til å stemme i valget.
Tormod Ytrehus
Bemanningsbransjen viktigst
Norbert Grymula jobber på et leilighetskompleks på Tjensvoll. Han sier at det var mer politikk-diskusjoner på brakka da han jobbet på et gigantisk stålverk hjemme i Polen.
– Det er jo bare norske borgere som har stemmerett i stortingsvalg. Men jeg hadde stemt om jeg hadde kunnet, sier Grymula. For ham er det viktig at politikerne er ærlige og holder ord.
– Bemanningsbransjen er den viktigste saken. De ser ikke på arbeidere som folk, men som verktøy, ting de kan enkelt kan skifte ut. Men også pensjon er viktig, det er mye urettferdig både med vanlig pensjon og AFP, sier han.
POLSK: Norbert Grymula har ikke stemmerett i stortingsvalg, men ville stemt om han kunne.
Tormod Ytrehus
Ut av sofaen
Organisasjonsarbeider Marek Bogucki ser på det å drive valgarbeid for forbundet som en naturlig del av det å reise ut og møte medlemmene.
– Vi snakker ikke om at de må stemme et bestemt parti, men om politikk som gjelder arbeidssituasjonen til medlemmene. Og så pleier jeg å understreke at du kan ikke først sitte hjemme i sofaen og ikke stemme, og så klage over de politikerne som styrer.
Dette vedtok landsmøtet om årets valg:
• Regjeringa Solberg har vært en dårlig regjering for landets arbeidstakere.
• Landsmøtet mener det må bli en sentral oppgave for Fellesforbundet å arbeide for at
valgresultatet i 2021 sikrer at regjeringa Solberg får avløsning.
• Det naturlige utgangspunktet for en ny regjering må baseres på et samarbeid
mellom Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet.
Fellesforbundet: 2,4 millioner i partistøtte
– Målet er å skifte ut Solberg-regjeringen.
Det var begrunnelsen forbundsleder Jørn Eggum ga da Fellesforbundets representantskap bestemte seg for å bruke til sammen 2,4 millioner kroner i støtte til partiene som kan sørge for et regjeringsskifte.
– Fagbevegelsens demokratiske medlemsorganisasjoner er nødt til å utgjøre motvekten til høyresidas rike onkler, sa Eggum.
Støtten ble fordelt slik mellom partiene:
• Arbeiderpartiet 1.895.000 kroner
• Sosialistisk Venstreparti 265.000 kroner
• Senterpartiet 135.000 kroner
• Rødt 105.000 kroner
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.