Håvard Sæbø
VM over stokk og stein
En gang var tømmerfløting «vårens farligste eventyr». Nå er det gamle yrket heller blitt høstens våteste VM.
harald@lomedia
has@lomedia.no
Elverum: Det regnet under årets VM, så her ville alle blitt våte uansett. Men selv i strålende solskinn er et VM i tømmerfløting en fuktig affære for deltakerne. De går i vannet, igjen og igjen, når tømmer skal fløtes – inkludert et strekk i selve Glomma – og ikke minst under VMs mest dramatiske gren: Løping på tømmerstokker.
Og sånn for virkelig å væte deltakerne, avsluttes det hele for sikkerhets skyld med «svømming med skyving av tømmerflåte over en dam».
De landbaserte delene av konkurransen inneholder den overraskende dramatiske grenen «lensekjettingkoblingsstafett» og kaffekoking på tid, målt fra kutting av ved til bålet og fram til kaffen spruter ut av tuten.
Noe som sikkert kan være tørt og trivelig på en solrik sensommerdag, men som forvanskes kraftig av regnvær, med gjørmete stafettspor og vann på bålet.
Svidde lugger
Nå har sjelden uttrykket «et bilde sier mer enn tusen ord» passet bedre enn på VM i tømmerfløting, så vi overlater til leserens fantasi å fylle ut detaljene i bildene.
Deltakernes skjelving etter et kvarter i Glomma iført t-skjorte og shorts (her er det ikke en våtdrakt å se, men redningsvester er etter hvert blitt påbudt), smertehylene under fall på den forrædersk glatte lensekjettingkoblingsstafett-banen, lukten av svidde hårlugger fra deltakere som prøver å blåse liv i bålet …
Og ikke minst tanken på at dette en gang var et utbredt yrke. Det var riktignok under litt andre forhold. For eksempel så var nok proffe fløtere mindre i vannet, får vi anta, ellers ville de ikke overlevd. Men likevel.
Dette VM-et arrangeres på Norsk Skogmuseum i Elverum. Så tar vi heller en prat med Bjørn Holmen Skoglund om hva slags museum dette er.
Se flere bilder lenger ned i saken!
Skogskoier
Håvard Sæbø
– Vi ble stiftet i 1954, så vi er et ganske ungt museum, forteller Skoglund, som jobber som formidler på museet.
– Og vi het først Norsk skogbruksmuseum. Det hadde vært en skogbruksutstilling på Glomdalsmuseet her oppe, og etterpå ble Prestøya uti Glomma gitt til en varig utstilling.
Der ble det satt opp gamle skogskoier, som står der fortsatt og er en del av museet. Men etter hvert ble det bygd opp en stadig større samling av gjenstander og penger, og etter en del i et mindre lokale, sto i 1971 et flunkende nytt praktbygg klart til museet. Et bygg som har fått enda større prakt etter to store utvidelser.
– Vi har utstillinger i tre etasjer her, forteller Skoglund.
– I kjelleren handler det om fisk og vann, i første etasje om skogbruk, og i etasjen over om jakt, fiske og fangst.
Sagbruk
Selv om ordet «bruk» er ute av museumsnavnet, er det likevel en essensiell del av virksomheten. Det skal vise hva skogen og alt som er i den brukes til, med blant annet en utstilling om papir, og driver en mye besøkt «naturskole» for skoleelever.
– Det er rundt 17.000 skoleelever her i året. Og da prøver vi å gi dem handlingsbasert kunnskap, sier Skoglund.
– Aktivitetene avhenger litt av årstiden, og tilgjengelig tid, og om vi har temauker – men vi har et sagbruk som vi kan sette i gang. Og de kan få kjøre hest, brenne tjære, bruke øks, bygge skigard …
– Ja, og noen ganger får de prøve tømmerfløting.
Spenning
Tømmerfløting, ja. VM er et relativt nytt arrangement, som Skogmuseet overtok i 2022 etter at det hadde vært arrangert i Nordre Osen siden 2015.
Men det er en del av noe større og mye eldre, De nordiske jakt- og fiskedagene, som i år ble arrangert for 61. gang.
Av de rundt 100.000 som besøker skogmuseet hvert år, er en drøy fjerdedel innom på jakt- og fiskedagene.
Hele museumsområdet er fylt av utstillinger og salg av jakt- og fiskeutstyr, demonstrasjoner av alt fra røyking av fisk og fluebinding til kunsthåndverk og hundeutstilling og tømmerhoggerstevne på storscenen.
Og et helt eget verdensmesterskap, altså, som man kan følge med neglebitende spenning nedover i saken.
Dette er en sak fra
Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell og restaurant.