Slik vil næringsministeren løfte industrien
90.000 fagarbeidere i manko i 2035, anslår SSB. Men næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) har en plan.
NYE LØSNINGER: Næringsminister Cecilie Myrseth besøkte industribedriften Nordox i Oslo i juni. Her varslet hun at de jobber med en ny melding om industri som skal legges frem for Stortinget våren 2025.
Jan-Erik Østlie
tonje@lomedia.no
I april gikk Cecilie Myrseth inn som næringsminister i Støre-regjeringen. Få uker senere delte hun ambisjonen om å legge fram en ny industrimelding til våren. Slik skal politikerne på Stortinget få mer kunnskap om ståa og utfordringene i denne delen av næringslivet.
Målet er å skape flere arbeidsplasser og enda større verdier innenfor landegrensene. I tillegg til energi, blir kompetanse et nøkkelord.
– En av de større utfordringene som vi står overfor framover, er at vi kommer til å mangle folk, sier hun.
Siden forrige melding i 2017 har både pandemien, det grønne skiftet og den russiske invasjonen av Ukraina påvirket norske industriarbeidsplasser. Både Forbundet Styrke og arbeidsgiverne i Norsk Industri har uttalt at de ser fram til meldingen.
Besøker bedrifter
Myrseth har allerede vært ute på flere bedrifter, og hun ser fram til å besøke enda flere.
Hun understreker at det er viktig for henne og Arbeiderpartiet å lytte til ansatte og ha god dialog med tillitsvalgte.
– Det er politikk som må utvikles i fellesskap. Det er ingen skrivebordsøvelse, konstaterer hun.
Sammen med arbeidsminister Tonje Brenna og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun vil Myrseth få flere i jobb, engasjere unge i yrkesfag, sikre læreplasser og utvikle utdanningsløp.
Statistisk sentralbyrå (SSB) har anslått at Norge kan komme til å mangle 90.000 fagarbeidere i 2035.
Som næringsminister vil Myrseth jobbe for å ivareta bedriftenes behov for kompetanse når politikken til regjeringen skal sys sammen på tvers av fagfelt.
– Jeg skal møte folk og ha dialogen om hvordan vi skal utvikle næringslivet framover og få til den gode miksen, sier hun.
Aktuelt: Norge utdanner for få fagarbeidere. Kan vi ta samme grep som danskene?
Bygger kompetanse
Statsråden er selv fra Lavangen i Sør-Troms, hvor moren hennes er ordfører. Hun har stor tro på kompetansen og industritradisjonen som allerede finnes rundt om i hele landet.
– Jeg er opptatt av å se hvordan man kan bygge de nye mulighetene og morgendagens arbeidsplasser på den kompetansen vi allerede har, sier hun.
Myrseth droppet selv ut av skolen og jobbet litt i barnehage før hun gjorde comeback og «knotet seg gjennom videregående».
Hun understreker at man kan bli statsråd likevel, og at det å bygge kompetanse er viktig gjennom hele livet.
– De folkene som i dag er i jobb, bygger kompetanse og bidrar til å lære opp nye generasjoner, er det viktigste vi har.
– Særlig nå som vi skal ha både nye industrieventyr, men også gjøre industrien vår grønnere og mer bærekraftig, mener ministeren.
Dette er en artikkel fra
Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri, ledere, ingeniører og teknikere.