JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EL og IT-ungdommen vil at forbundet skal være en ansvarlig innkjøper

EL og ITs medlemmer under 30 år lar seg inspirere av trender i kommune-Norge og tale fra LO-sjefen.
AVTROPPENDE: Dagfinn Svanøe, her fotografert under Arendalsuka, med det gamle Rådhuset i bakgrunnen.

AVTROPPENDE: Dagfinn Svanøe, her fotografert under Arendalsuka, med det gamle Rådhuset i bakgrunnen.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Med det mener EL og IT-ungdommen at de ønsker forbundet sitt:

• Bruker bedrifter med tariffavtale og ryddige lønns- og arbeidsvilkår.

• Der det er praktisk mulig fortrinnsvis bruke bedrifter med lærlinger

• Bruke bedrifter i LO-familien der det er mulig, slik som Sørmarka konferansehotell

Det vedtok EL og ITs ungdommer, det vil si medlemmer under 30 år, under behandlingen av handlingsprogrammet under sin sentrale ungdomskonferanse på Sørmarka forrige helg.

Ansvarlig innkjøper

Samme dag hadde Hans-Christian Gabrielsen vært innom og snakket om hvorfor kommunevalget er viktig, hvor han blant annet pekte på kommunenes innkjøpsmakt. Det lot ungdommen seg inspirere av og vipps kom det opp et lignende forslag til nytt punkt i handlingsprogrammet.

– Hans-Christian snakker om kommunen som ansvarlig innkjøper av fellesskapets penger, og de parallellene kan vi jo trekke til våre rekker også, og lage noen retningslinjer om hvordan vi skal forvalte medlemmenes penger. Så nå har vi bestemt at vi skal jobbe for å påvirke at EL og IT skal bli en ansvarlig innkjøper, sier Dagfinn Svanøe, avtroppende ungdomsleder i forbundet.

Ifølge Svanøe er signalene rundt vedtaket gode hos forbundets ledelse, som har fått en briefing om hva ungdommen har vedtak.

– Ledelsen virket positive. Men så ville det også vært veldig rart om de var i mot at vi skal være ansvarlige innkjøpere og forvalte medlemmenes penger med fornuft, sier Svanøe.

Ungdomsskolen

Totalt kom det inn 31 forslag til handlingsplanen. Svanøe forklarer av mye av det var forenklinger og oppryddinger. Handlingsplanen ble i sin tid, rundt 2006, laget for fireårsperioder. Selv om ungdomsledervervet, som kom på plass i 2011, går over toårsperioder, har handlingsplanen fortsatt beholdt sitt fireårige perspektiv.

Videre er det sentrale ungdomsutvalget (DSU), nytt av året, nå 13 medlemmer i stedet for sju, og med årsrulleringen vil halvparten av dette utvalget i praksis være på valg hvert år. Dette tatt i betraktning har handlingsplanen nå blitt bedre tilpasset til toårs-perioder ved å kortes ned litt – selv om det altså også har kommet til noe nytt.

Av andre nye ting har ungdomskonferansen etter en omfattende debatt vedtatt en oppfordring om at de bør komme elver i tale allerede på ungdomsskolen.

– Da spesielt for å få elever til å tenke utradisjonelt når de skal ta yrkesvalg, typisk å få jenter til å søke seg til elektrofagene. Skal man få til det, må man jo inn på ungdomsskolen, sier Svanøe, men legger til at dette er en oppfordring mer enn en marsjordre, da noen ungdomsutvalg er nødt til prioritere annerledes for å oppnå andre deler av handlingsplanen.

Fjerner punkt om Arbeiderpartiet

Det har også kommet et vedtak om studentarbeid. Forbundet har to studentkoder, og om man bare ser den ene er det lett å tro at antallet studentmedlemmer er få. Men begge sett i ett er det rundt 600 studentmedlemmer i EL og IT.

– Vi må anerkjenne at medlemsmassen vår er betydelig breiere, og nå skal påtroppende DSU lage en plan om hvordan vi kan ha et godt tilbud til studentene vi ha og som vi forhåpentlig kan få flere av, sier Svanøe.

I tillegg har de blant annet strøket et av to punkter om politisk engasjement – på det ene stod det at de skulle forsterke samarbeidet med Ap og på det andre at de skulle forsterke samarbeidet med andre partier som støtter EL og ITs politiske preferanser. Nå står kun sistnevnte punkt igjen.

Det ville forenkle handlingsprogrammet. Dessuten påpekte flere under debatten om handlingsprogrammet at en altfor tett kobling mot Arbeiderpartiet også kan være problematisk som sådan i rekrutteringsøyemed.

Ikke alle enige med Ap

Blant annet Wictoria Marek, som etter ungdomskonferansen er Oslo-vara i DSU for Knut Richard Slettebø.

– Det er ikke noe personlig, men det er ikke alle som nødvendigvis er enige med Ap. Det finnes skoler som ikke vil ha besøk av oss fordi de mener vi representerer et politisk parti. Da jeg forsøkte å verve medlemmer på Eliaden, var det også mange som mente vi er for tett innblandet med Ap. Jeg har ikke sett av vi jobber mye med Ap, så det kulepunktet trenger ikke være der, sa hun, og fikk støtte fra Anders Jeremiassen.

– Ap gjør mye bra, men det er ikke alle som er enige med alt likevel. Derfor er det bedre om vi sier «partier» og ikke spesifikt nevner partier med navn, sa han.

Sandra Åberg Kristiansen, som senere samme dag ble innstilt til ny ungdomsleder, også:

– Viktig at vi ikke er i lomma på noe som helst parti, men støtter dem som er enige med oss. Men mest av alt er det viktige at vi forteller partiene hva som er rett og hva som er galt.

Også Tommy Skalstad og Mats Gjevik Gjerløv leverte forslag om dette.

En tid for alt

Knut Richard Slettebø fikk tommelen opp for sitt forslag om at EL og IT skal engasjere seg i lærlingpatruljen. Dermed kunne også en del av forrige handlingsplan strykes, foreslo Ørjan Pedersen, punktet «opprette en egen patrulje som skal gå rundt på byggeplasser der sommerpatruljen ikke kommer til.» Og slik ble det.

Et punkt om barn og ungdoms oppvekstsvilkår ble vedtatt strøket. Temaet er viktig, men ikke en oppgave for ungdomsutvalget, konkluderte EL og IT-ungdommen.

Dette blir siste ungdomskonferansen der Dagfinn Svanøe sitter som ungdomsleder.

– Det er en tid for alt. Tiden min som ungdomsleder er nå ferdig. Det føles godt at vi har fått et så sterkt ungdomsutvalg på plass, med så mye bredde og dybde, sier han til Nettverk.

Da han ble ungdomssekretær, som det het på den tiden, i 2011, hadde det daværende ungdomsutvalget hatt store utskiftinger og det var veldig mange nye med.

– Det ble vi litt «lidende» for. Ting var ikke etablert og hadde ikke satt seg. Så utviklet det seg litt og vi ble enige om spilleregler og hvordan vi skulle gjøre ting. Vi fikk gått opp stier som ikke fantes, minnes Svanøe.

Sinuskurve

Veien blir til mens man går, forklarer han, og mener det nå har kommet på plass et nettverk av veier og stier, både formelt, men også uformelt.

– Vi har fått aksept for vår rolle og funksjon, og fora t vi er meningsbærere for den delen av medlemsmassen. At det ligger en aksept og presedens for det, tror jeg det nye ungdomsutvalget vil nyte godt av, sier han.

– Hva er status for ungdomsutvalget ute i distriktene nå?

– Jeg pleier å sammenligne ungdomsutvalget med en sinuskurve. Noen ganger er du på topp, andre ganger på minussiden. Amplituden kan være stor, men når man er på vei oppover pleier det å gå veldig bra. Spørsmålet er hva som er frekvensen – og når du kommer ned igjen. Målet må være å være på toppen og helst ikke ha så mye nedetid, selv om det også kommer nedetid, sier han.

Av distrikter som er inne i en god flyt nå, nevner han Trøndelag, Møre og Romsdal og «nordover», og det samme med Østfold, mens det også er mye bra på gang i Oslo/Akershus.

PÅ OG AVRTOPPENDE: Nytt og gammelt ungdomsutvalg og ny og gammel leder.

PÅ OG AVRTOPPENDE: Nytt og gammelt ungdomsutvalg og ny og gammel leder.

Leif Martin Kirknes

KLEMMING: Sandra høster klemmer etter å ha blitt valgt som ny leder. (Forbundsstyret må formelt godkjenne valget før hun kan starte jobben.)

KLEMMING: Sandra høster klemmer etter å ha blitt valgt som ny leder. (Forbundsstyret må formelt godkjenne valget før hun kan starte jobben.)

Leif Martin Kirknes

PÅ BESØK: Hans-Christian Gabrielsen, LO-leder, holdt foredrag.

PÅ BESØK: Hans-Christian Gabrielsen, LO-leder, holdt foredrag.

Leif Martin Kirknes

På talerstolen (bilderserie):

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse