FULL STYRKE: Knut Kristian Saxebøl fra Caverion tar i et krafttak og får fin spinn på frisbeen. T.h. Jøran Næstby fra Datec, Kristine Wendt fra Elektromontørenes Forening Oslo/Akershus og Mehdin Sultani fra Torshov Elektro.
Leif Martin Kirknes
Sport
Elektrikere elsker «frisbeegolf»: – Bestandig vært glad i å kaste ting
Det skal vise seg at en god del elektrikere i Oslo og omegn har latt seg lokke til sporten. Vi ble med på turnering.
leif.kirknes@lomedia.no
I slutten av august arrangerte Elektromontørenes Forening Oslo/Akershus frisbeegolf-turnering. De hadde et tilsvarende arrangement like før sommeren, og det skal vise seg at frisbeegolf er populært blant elektrikere i Oslo og omegn. 28 var påmeldt, og mange av dem hadde egne frisbeegolf-sekker fulle av frisbeer.
I sporten kombineres golf og frisbee-kasting ved at en skal hive frisbeer, på så få kast en får til, mot en kurv i terrenget.
Det er ikke hundspiste 80-tallsplastlokk påtrykt Solo-reklame vi snakker om. Det finnes frisbeer, eller discer som de også kalles, i mange ulike kvaliteter og med mange ulike egenskaper.
Tall påtrykt platene gir informasjon om blant annet hvor langt de kan fly, hvordan de skrur og hvor mye de kurver når de begynner å gå inn for landing. På noen baner må du forsere hindringer, og da kan det hende du ønsker en viss type sammensetning av egenskaper på det kastet.
Det finnes mange discer å velge mellom. De har alle ulike flyveegenskaper, blant annet flyvetid og hvor mye de skrur i lufta.
Leif Martin Kirknes
Mehdin Sultani fra Torshov Elektro sender en disc for første gang. Det skal vise seg at han har gjør det svært godt til å være nybegynner i sporten.
Leif Martin Kirknes
I likhet med golf blir det tilbakelagt tusenvis av skritt mellom slagene. Jøran Næstby fra Datec, Knut Kristian Saxebøl fra Caverion og Kristine Wendt fra Elektromontørenes Forening Oslo/Akershus går til neste kurv.
Leif Martin Kirknes
Fra ferske til veteraner
Mange av dem som var med i turneringen hadde egne sekker fulle av ulike alternativer, alt fra distansediscer med solid venstreskru til retningsstabile puttere. Men de understreket alle at det er en lavterskelsport der en fint kan begynne sin nye idrett med kun et par nok så nøytrale discer med midt-på-treet flygedyktighet.
Det er ganske mange baner land og strand rundt, og stadig flere får opp øynene for idretten som egentlig passer for alle aldre og fysiske former. Det sies at idretten hadde et stort oppsving under koronaen, da det var uproblematisk å føye seg etter Bent Høies metermål.
De ivrigste i turneringen til elektromontørene har holdt på i sju år, mens mange hadde to-tre år bak seg. Noen var også litt eller helt ferske.
Kristine Wendt hiver discen de siste sentimetrene inn i mål.
Leif Martin Kirknes
Knut Kristian Saxebøl har møtt et hinder og strekker seg så langt han får lov til for å få discen rundt treet. Mehdin Sultani ser og lærer.
Leif Martin Kirknes
Parken kalt Muselunden, vis a vis Sinsenkrysset i Oslo, er en av stadig flere steder det er etablert frisbeegolf-bane.
Leif Martin Kirknes
Glad i å kaste ting
Elektriker Jøran Næstby fra Datec har holdt på med sporten i tre års tid.
– Det var en kollega som tipset meg om det her, sier han.
– Jeg har bestandig vært glad i å kaste ting for å si det sånn, legger han til.
Han kjenner til ganske mange elektrikere driver med både vanlig golf og frisbeegolf, men legger til at han helt klart foretrekker sistnevnte variant. I nabolaget hans har både Nannestad og Jessheim fine baner. Det er en fin syssel på sommerdager, mens mer hustrige dager bruker han gjerne på gaming.
– Hvem passer sporten for?
– Absolutt alle er hjertelig velkomne. Jeg prøver å pushe dette på så mange som mulig. Det er veldig, veldig lavterskel. Du trenger en frisbee og så er det bare å gå ut og kaste. Det koster ingenting, og å nyte naturen er en viktig del av det også.
Det var 28 påmeldte til frisbeegolf-turneringen til Elektromontørforeningen i Oslo og Akershus denne usedvanlig solfylte høstdagen.
Leif Martin Kirknes
Jøran Næstby fra Datec prøver å få discen nærmest mulig kurven du ser til venstre i bildet. Mellom han og blinken er det en dal. Næstby er i full konsenstrasjon.
Leif Martin Kirknes
Kristine Wendt hiver seg stadig nærmere kurven. T.h. Jøran Næstby, Knut Kristian Saxebøl og Mehdin Sultani.
Leif Martin Kirknes
Godt driv
Caverion-tillitsvalgt Knut Kristian Saxebøl sier at aktivitetsutvalget i foreningen har jobbet med å øke tilbudet til medlemmene, og at en del av de som nå sitter i foreningens styre har bakgrunn innen frisbeegolf.
En idé fra i vinter førte til turnering i juni og denne dagen i august. Om det fortsetter å være populært kan de vurdere å arrangere flere turneringer utover.
Eller så arrangerer aktivitetsgruppen flere andre aktiviteter, også blant annet fjordcruise og nå etter hvert 125-årsmarkering for foreningen. Saxebøl forteller at de forsøker å legge til rette for aktiviteter som ikke bare er fest, slik som fjellturer og altså frisbeegolf.
– Hva er det med elektrikere og frisbeegolf?
– Jeg tror det har med å gjøre at frisbeegolf i seg selv har et godt driv. Etter at Covid kom og folk fant ut at dette er en ganske fin sport å holde på med, så har det engasjert og gjort at flere baner blir bygd. Det er mer tilbud ute, som gjør at flere er obs på at dette er faktisk en fritidsaktivitet også er ganske lett å begynne med. Du trenger ikke være verdens beste atlet for å gå en runde, sier Saxebøl.
I Muselunden ved Sinsenkryset må man blant annet krysse trikkelinja for å komme seg til neste kurv.
Leif Martin Kirknes
Mehdin Sultani før avspark, trener opp siktet.
Leif Martin Kirknes
Jøran Næstby har drevet med frisbee-golf i tre år. T.v. Kristine Wendt, t.h Mehdin Sultani og Knut Kristian Saxebøl.
Leif Martin Kirknes
Lær deg å kaste nøytral disc
Jøran Næstby har et tips til nybegynnere som snuser på sporten:
– Skal du kjøpe en disc, ikke ta den raskeste. Kjøp en med fem eller fire i hastighet og lær deg å kaste den først. Så kan du jobbe deg videre derfra, sier han.
– Du har to kastemetoder. Forehand og backhand, og variasjoner innenfor det også. Stort sett så er det trygt og stabilt å kaste en backhand, og se på noen videoer med det, tipser han.
Utdrag fra regelboka:
Hvert «hull» starter med et «tee-kast». Dette kastet må tas innenfor det avsatte tee-området.
Neste kast starter fra stedet hvor den første discen landet og sluttet å være i bevegelse. Spilleren som er lengst unna kurven kaster alltid først.
Det siste kastet ved et «hull» skal treffe kurven. Discen må havne på bunnen av kurven eller bli liggende stille i kjettingene for å være godkjent.
Spilleren med færrest kast på forrige hull er førstemann til å kaste på neste hull.
Obligatoriske hindre (kalt «mandadory» eller «mando») tilsier at du skal kaste på et en spesiell måte. Gjerne til høyre for noe, til venstre for noe eller mellom noe, et tre for eksempel.
Lander discen utenfor banens fastsatte område, er kastet «out of bounds» (OB) og spilleren får et straffepoeng og må kaste fra der discen gikk ut av banen.
Vinner av spillet er den som har fullført runden med færrest kast.
HMS: Vent på klar bane, pass på så du ikke treffer folk og ting.
Kilde: klubben.no, Norsk Frisbeegolf