JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
MED STOLPESKO: Åslaug Haga har vært både energiminister og partileder, nå er hun leder i Fornybar Norge og framsnakker det grønne skiftet.

MED STOLPESKO: Åslaug Haga har vært både energiminister og partileder, nå er hun leder i Fornybar Norge og framsnakker det grønne skiftet.

Leif Martin Kirknes

Her henger Åslaug Haga (64) i strømstolpen: – Dette er jo et yrke for framtida

Vi kommer ikke til å kunne håndtere det grønne skiftet hvis vi ikke har folk nok til det, fastslår leder Åslaug Haga i Fornybar Norge. Nå henger hun i stroppen for å framsnakke energimontørfaget.

knut.viggen@lomedia.no

leif.kirknes@lomedia.no

– Len deg litt bakover i selen og prøv å ikke løfte stolpeskoen for høyt og for langt ut fra stolpen.

I lysende synlighetsklær og reglementert sikkerhetsutstyr prøver en tidligere olje- og energiminister å forsere en flere meter høy strømstolpe, mens en liten drone filmer det hele fra oven.

Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga (64) trives nok aller best på bakken, men smiler tappert der hun henger i sikkerhetsstroppen.

– Kjempegøy å klatre i stolpe, men jeg må nok øve litt mer, sier hun lettet når hun kommer seg ned på den snødekte bakken igjen.

Denne uka var hun på Omexoms opplæringssenter på Frogner i Sørumsand, for å framsnakke energimontørfaget, sammen med dagens energiminister Terje Aasland (Ap).

Han har klatret i strømstolper før og er trolig en av svært få energiministre i global sammenheng som har fagbrev som energimontør.

Et fag som er helt nødvendig for å kunne gjennomføre det grønne skiftet.

– Strømnettet er Norges blodårer og energimontørene kirurgene, sier energiminister Terje Aasland.

Leif Martin Kirknes

– Et yrke for framtida

Aasland fikk fagbrev i 1986, jobbet på regionalnettet i flere år før han i 1993 klatret sin siste stolpe i jobbsammenheng. Han ble først distriktssekretær i EL og IT Forbundet, før han ble valgt inn som stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Telemark i 2005.

I mars 2022 ble han utnevnt til olje- og energiminister – fra årsskiftet gikk departementet hans gjennom et navnebytte og nå er han energiminister.

Også Åslaug Haga har bakgrunn som topp-politiker og statsråd. Hun har blant annet vært både kulturminister, kommunalminister og olje- og energiminister – som Terje Aasland.

– Dette er jo et yrke for framtida, men vi har en jobb å gjøre når det gjelder rekruttering. Og da har vi vel ikke noe bedre ansikt utad enn Terje, skryter Åslaug Haga, som under besøket fikk høre at det er ganske tilfeldig hvordan unge gutter og jenter kommer inn i yrket.

FOR FRAMTIDA:  Dette er et yrke for framtida, sier Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga.

FOR FRAMTIDA: Dette er et yrke for framtida, sier Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga.

Leif Martin Kirknes

I skyggen av elektrofaget

– Energimontørfaget kommer dessverre litt i skyggen av elektrofaget. De aller fleste velger elektrikerfaget. Der vi scorer bra på rekruttering, er der vi har lærere med energimontørbakgrunn, forteller Jørn Yngve Jensen, som har ansvar for opplæring i Omexom Norge.

Omexom er en del av det verdensomspennende Vinci group med 87.500 ansatte i 55 land over hele verden. I Norge har Omexom rundt 600 ansatte fordelt på 28 forretningsenheter.

Omexom har opplæringssentre to steder i landet, på Frogner i Sørumsand utenfor Oslo og i Kristiansand.

Jensen reiser rundt for å promotere faget på videregående skoler.

– Vi var på Eidsvold for fire dager siden, da klarte vi å doble antallet som ville søke på faget, sier han.

STORTRIVES: Terje Aasland spør Omexom-lærlingene om de trives i yrket og får bekreftende svar.

STORTRIVES: Terje Aasland spør Omexom-lærlingene om de trives i yrket og får bekreftende svar.

Leif Martin Kirknes

Mye kompetanse forsvinner

Forgubbing er problemet. Det var et kjempegap i rekrutteringen på 90-tallet. I løpet av de neste fem til ti årene forsvinner masse kompetanse når de som begynte på 80-tallet blir pensjonister.

– Vi må ha mange unge, heldigvis er det blitt bedre søkning de siste årene. Og kvaliteten på søkerne er blitt bedre og bedre. Nå har vi rundt 100 søkere i året, sier Jørn Yngve Jensen.

De tar inn 17-18-åringer. De som kommer inn starter på et seks uker langt introduksjonskurs på Frogner.

– Færre unge har arbeidserfaring fra før og de har ikke de samme ferdighetene med seg som før. Det å håndtere en kniv for eksempel, det er uvant for mange, sier Jensen.

JAKTER LÆRLINGER: Jørn Yngve Jensen er ansvarlig for opplæring i Omexom og forteller om utfordringene de har med å rekruttere lærlinger.

JAKTER LÆRLINGER: Jørn Yngve Jensen er ansvarlig for opplæring i Omexom og forteller om utfordringene de har med å rekruttere lærlinger.

Leif Martin Kirknes

I 2023 tok de inn 12 energimontørlærlinger.

– Vi snakker mye om HMS, lærer i trygge omgivelser slik at de har en ballast når de skal ut på læreplassene, sier Jensen.

Læretida er 2 1/2 år. Lærlingene må ta fagbrevet på distribusjon eller regionalnett. I tillegg har Omexom en egen lysavdeling og en høyspentgruppe.

– Vi ansetter lærlingene for å gi dem fast jobb her hos oss, ikke for å være hyggelige mot de andre i bransjen. Og slik situasjonen er nå klarer vi ikke å rekruttere nok, forteller Jørn Inge Jensen.

– Det har skurret litt i maskinen de siste par årene med manglende oppdrag i bransjen, men vi tror det vil endre seg, så vi tenker framover, sier Jensen.

Fikk du med deg denne? Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

Fornybar Norge organiserer mange av bedriftene som nå skal investere i nytt nett. Det går for tregt og Haga mener det må gjøres noe med inntektssystemet til selskapene, slik at de som investerer ikke skal straffes for å gjøre det.

– Jobben vår er å bidra til at Norge skal bli et utslippsfritt samfunn. Vi kommer ikke til å kunne håndtere det grønne skiftet hvis vi ikke har folk nok til det, sier Haga.

– Vi har dessverre mistet en del folk som har sluttet fordi det har vært for få oppdrag, så jeg er opptatt av at vi skal kunne rekruttere og beholde flere av dem vi allerede har ansatt i bedriftene, sier Haga

I dag er det rundt 3.500 energimontører i Norge, 200 av dem er jenter. Det er for få. Fra vårt ståsted har vi behov for mange flere energimontører og spesielt flere jenter. Og så er det jo fantastisk at vi har en energiminister som har vært energimontør sjøl, mener Åslaug Haga.

NORGESMESTER: Ragnhild Bruarøy ble norgesmester i stolpeklatring i 1991, da jobbet hun i Asker og Bærum Kraftselskap. Etter mange omorganiseringer er hun nå en av 600 ansatte i Omexom.

NORGESMESTER: Ragnhild Bruarøy ble norgesmester i stolpeklatring i 1991, da jobbet hun i Asker og Bærum Kraftselskap. Etter mange omorganiseringer er hun nå en av 600 ansatte i Omexom.

Leif Martin Kirknes

Fin start på uka

Energiminister Terje Aasland trivdes godt i møte med lærlinger og representanter for sitt gamle yrke.

– En fin start på uka. Dette er et yrke der du får brukt både huet og kroppen. Lærlingene er knalltøffe og de står på. Du trenger ikke noe helsestudio på fritida for å holde deg i form, for dette gir deg variert trening, mener Aasland.

– 3.500 montører er for lite, vi trenger flere og vi trenger flere damer, sier Terje Aasland.

Han er i likhet med Haga opptatt av at ting går for seint, men mener det ikke nødvendigvis er inntektssystemet det er noe feil med.

Nettselskapene bør lese energiloven, for dette er faktisk lovpålagt, mener Aasland.

Han sier at de også har laget en plan for raskere igangsetting av nett.

– Vindkraft på land blir viktig framover og vannkrafta er selve juvelen i systemet vårt. Og nettutbygginga kommer i gang igjen, det er jeg ganske sikker på.

VINTERMØTE: Åslaug Haga (t.v.) og Terje Aasland i prat med Philippe Guérin, sjef for Vinci Energies Norge, morselskapet til Omexom.

VINTERMØTE: Åslaug Haga (t.v.) og Terje Aasland i prat med Philippe Guérin, sjef for Vinci Energies Norge, morselskapet til Omexom.

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss