Kampanje for å få flere til å ta i bruk akkordtariffen
Are, Petter og Kjetil har gode erfaringer med akkordarbeid og oppfordrer flere til å gå i deres fotspor.
AKKORDTAKERE: Are Bergan, Petter Arnesen og Kjetil Johnsrud har alle gode erfaringer med akkordarbeid.
Knut Viggen
knut.viggen@lomedia.no
Are Bergan jobber hos Brødrene Helgesen på Hønefoss, Petter Arnesen har vært akkordtaker i Bravida på det nye sykehuset i Østfold (se Nettverk 1-2015), mens Kjetil Johnsrud har vært akkordtaker i Lillehammer elektro, i forbindelse med et stort prosjekt på Rosenlund i Lillehammer.
De deltok i juni på forbundets sentrale akkordkonferansen på Gardermoen, som er trinn én i forbundets kampanje for å få enda flere av medlemmene innen Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) til å ta i bruk akkordtariffen. 36 deltagere fra 13 distrikter fikk se og høre erfaringene som er gjort rundt omkring i landet.
Lønna stagnerer
Bakgrunnen for kampanjen er at fastlønnstillegget stagnerer og at svært mange elektrikere kun får det sentrale tillegget. I de lokale forhandlingene sier mange arbeidsgivere at de ikke vil gi lokale tillegg. Resultatet er at andre lønnsgrupper går forbi montørene lønnsmessig.
– Vi har et akkordystem som er fullt brukbart, men som dessverre er for lite i bruk i dag. Mange unge elektrikere vet ikke hva akkord er og vi har generellt for lite akkordjobbing, sier Leif Olsen i forbundets akkordutvalg.
Kan ikke nekte
Olsens erfaring er at når først akkord tas i bruk blir også arbeidsgiverne overbevist om at dette er bra.
– Prosjektene gjennomføres kjappere, bedriftene tjener mer penger og vi tjener mer penger. Men det er dessverre også arbeidsgivere som nekter oss å jobbe akkord, selv om det står i LOK’en at ingen kan nekte eller hindre akkord, sier Olsen.
Bra på Lillehammer
På sykehuset i Østfold ble akkorden til slutt imponerende 312 kroner per time og 155.000 timer. På Rosenlund kontorbygg på Lillehammer endte det opp med en akkordlønn på 328,57 kroner pluss fagtillegg på 13,75 kroner per time og 25.000 timer. Nå blir det akkord på flere jobber på Lillehammer.
Til høsten følger trinn to - regionale akkordkonferanser sydd over samme lest som de regionale distriktstariffkonferansene. I trinn 3 skal de enkelte fagforeningene følge opp dette.