E-SPORT: Liza Lind og Lillie Klefelt forteller om arbeidet med Female Legends og prosjektet Framtidens e-sport på Ada Lovelace-dagen i Oslo.
Leif Martin Kirknes
Lillie og Liza forsøker å gi kvinner i e-sport selvtillit, trygghet og fellesskap
Svenskene Lillie Klefelt og Liza Lind jobber med å skape trygge gaming-miljøer for kvinner. Det er en utfordring i e-sportmiljøet der gutta boys er i overveldende flertall.
knut.viggen@lomedia.no
leif.kirknes@lomedia.no
Tirsdag besøkte Lillie og kollegaen Liza Lind Oslo for å fortelle om sitt arbeid i forbindelse med Ada Lovelace-dagen.
– Opp til 11-årsalderen er det liten forskjell mellom jenter og gutter i interessen for spill og gaming, så skjer det noe med jentene av en eller annen grunn, forklarer Liza Lind, som er utdannet doktor i immunologi, leder i det svenske e-sportmiljøet Female Legends og prosjektleder for Framtidens e-sport. Hun ble forøvrig inspirert av en datakyndig mamma, som tok maskiner og spill med hjem. Det bar tydeligvis frukter, både på den ene og andre måten.
– Det er et miljø uten voksne, da kan det bli litt sånn Fluenes Herre-aktig, hvis du forstår hva jeg mener, sier kollega Lillie Klefelt.
Stockholms-jenta begynte å spille allerede i fireårsalderen, takket være en datainteressert far. Nå bruker hun og Liza tiden på blant annet å coache jenter i e-sport, som er i økende popularitet både i vårt naboland og her hjemme. Faktisk regner man med at en majoritet av unge svensker er engasjert i en eller annen form for e-sport. (NRK har forøvrig også startet egne e-sportsendinger, red. anm.)
Seksuell trakassering
For det kan være tøft å være jente i et miljø der kommentarene tradisjonelt sitter veldig løst. Lillie viser til at en tredel av jentene er blitt utsatt for seksuell trakassering på nettet, interessant nok er det samme tallet for guttenes del hver fjerde, noe som kan tyde på at det er en god del adrenalin og sterkt konkurranseinstinkt tilstede.
Men dette kan altså skremme mange vekk og det skjer særlig med jentene når de når ungdomstrinnene.
– Vi møter en god del usikre jenter. Det vi kan tilby dem er en arena der vi først og fremst gir dem anledning til å få bedre selvfølelse, trygghet og et fellesskap med andre gaming-jenter, forklarer Lillie. De arrangerer turneringer, deltar blant annet på DreamHack, en av verdens største datafestivaler og gjør mye annet sammen - også sosialt. Egen sovesal for jenter på DreamHack istedet for samme sal med 1.000 gutter, har forøvrig vært en liten vinnersak.
Ada Lovelace-dagen
Ada Lovelace-dagen er en internasjonal feiring av kvinnelige prestasjoner innen vitenskap, teknikk, ingeniørskap og matematikk som foregår hver andre tirsdag i oktober. I London startet markeringene av dagen i 2009 og har foregått hvert år siden. Nå har også dagen fått sin avlegger i Norge med EL og IT Forbundet som initiativtager og arrangør.
Dagen markeres av EL og IT Forbundet for å vise fram kvinnelige pionerer og forbilder innen teknologi og realfag.
Den første Ada Lovelace-dagen bød på et interessant program - og kunne med fordel hatt noe bedre oppmøte.
Til tross for dette var det mange nye ansikter å se, kunne leder i utviklingsavdelingen i EL og IT, Monica Derbakk slå fast.
Les: «Uten kvinnene hadde ikke IT-bransjen vært noe som helst»
Hvem var Ada Lovelace lurer du sikkert på? Hun levde fra 1815 til 1852 og regnes som verdens første dataprogrammerer. I mange år, ja inntil ikke for mange tiår siden, var IT-bransjen kvinnedominert. I dag er imidlertid bransjen ganske så mannsdominert, noe også søkertallene til samordna opptak viser (førstegangssøkere til IT studier - 24 prosent kvinner, red. anm.).
Feminisme og teknikk
Hanne Lin Skogvang, ansvarlig redaktør i bladet Fett fortalte at redaksjonen i sommer lagte et helt blad om roboter. Hun synes det er bra at et fagforbund som EL og IT engasjerer seg i temaet teknikk og feminisme.
– Det er en kjensgjerning at teknologi i dag produseres av og for menn, sa hun. Hun mener digitaliseringen vi ser rundt oss vil endre oss som samfunn, og at det er naturlig også å trekke inn et feministisk perspektiv i debatten rundt robotisering og digitalisering.
Olga Kravchenko (29), fra IBM er ekspert på blockchain-teknologi som kan revolusjonere vår måte å behandle informasjon i kjeder på. Og om du lurer på om dette er en IT-jobb for fremtiden så er svaret ifølge Kravchenko et svært klart ja, uten at vi ble noen ekspert på blockchain i løpet av et 20 minutters langt foredrag, men det var vel kanskje heller ikke meningen?
FEMINISTISK: Hanne Lin Skogvang, ansvarlig redaktør i Fett, ga et feministisk perspektiv på teknologi
Leif Martin Kirknes
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Ansatte i Frelsesarmeen er blant dem som blir tatt ut i streik etter at NHO og Fagforbundet ikke kom til enighet i oppgjøret for private behandlingsinstitusjoner.
Eirik Dahl Viggen
Streik i private omsorgsbedrifter
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø