JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KUNDESERVICE: Marius Søvik har vokst opp med PC som hobby og har ingen problemer med å finne fram på tastaturet.

KUNDESERVICE: Marius Søvik har vokst opp med PC som hobby og har ingen problemer med å finne fram på tastaturet.

Leif Martin Kirknes

Tilrettelegging

Marius ble født med kreft i øynene – men det ser ikke kunden

– Alt jeg ba om var egentlig en pult, en PC og en sjanse.

leif.kikrnes@lomedia.no

– Det går mye på telefon og data. Jeg har vanskelig for å se kart og bilder, men ellers …

Marius Søvik jobber med kundeservice hos Haugaland Krafts nettselskap Fagne.

Han er blind. Men det merker kundene som tar kontakt ingenting av.

For med hjelpemidler som skjermleser og leselist, og en vilje til å lære seg fagsystemer – selv om de kanskje ikke er spesielt godt universelt utformet alle sammen – har Søvik klart seg godt. Så godt at han har gått fra arbeidstrening i 2021 til fast jobb i 2023.

29-åringen ble født med kreft i øynene. En operasjon som barn tok fra ham det ene øyet. Rester av en svulst lå igjen i det andre.

Kort fortalt levde han som svaksynt til kreften kom tilbake. Strålebehandlingen tok knekken på synsnervene i 2016. Nå ser han ingenting.

Det viste seg vanskelig å få jobb som blind.

– I grunnen er den eneste jobben jeg har hatt før som lærling, i IKT/service-fag, fra 2013–2016.

FIRBENTE ØYNE: Marius Søvik med førerhunden Ludo, som er med på jobb.

FIRBENTE ØYNE: Marius Søvik med førerhunden Ludo, som er med på jobb.

Leif Martin Kirknes

En sjanse

Det tok lang tid å få innpass via arbeidslivstrening, selv om Søvik er godt kjent med å bruke PC etter å ha hatt det som hobby siden førsteklasse.

– Alt jeg ba om var egentlig en pult, en PC og en sjanse, sier han.

Den muligheten fikk han etter noen år i Haugaland kraft, via Nav.

Utrustet med et hjelpemiddel som leser opp informasjon om hva som skjer på skjermen, en list som gjør om skjerminnhold til punktskrift, samt førerhunden Ludo, har han på kort tid lært seg strømfaget fra bunnen av.

Utslag på jordfeilbrytere en gjenganger, og det kan være alt fra feil hos kunden, hos kundens naboer eller på selve strømnettet. Så har mange spørsmål om flytting av strømabonnement.

Mens noen ringer opp først og fremst for å prate.

Andre ganger er spørsmålene mer kompliserte, men Søvik har ingen problemer med å søke etter svar på internett om det trengs.

KUNDESERVICE: Marius Søvik har vokst opp med PC som hobby og har ingen problemer med å finne fram på tastaturet.

KUNDESERVICE: Marius Søvik har vokst opp med PC som hobby og har ingen problemer med å finne fram på tastaturet.

Leif Martin Kirknes

10-prosentregelen

Søvik ble nevnt som eksempel da Haugaland Krafts toppsjef Pablo Barrera sto på scenen foran landets næringslivsfiff og toppolitikere på NHOs årskonferanse i januar.

– I Haugaland kraft har vi et mål om at ti prosent av våre ansatte enten skal være lærlinger, eller folk i arbeidstrening eller på arbeidspraksis. Det er kompetanse vi sårt har behov for, og arbeidskraft vi trenger, sa han.

Det er vinn-vinn, der selskapet får kompetanse som de trenger, poengterte han.

– Vi har en ambisjon om at de som kommer inn skal få fast ansettelse. Av og til får de fagbrev, sa han, før han nevnte Søvik som eksempel på en suksesshistorie.

– Han er blind, men med litt tilrettelegging er han en fast ansatt hos oss som gjør en utmerket jobb på kundesenteret vårt i nettselskapet Fagne.

Marius Søvik hadde ikke fått med seg seansen som utspilte seg i Oslo Spektrum, men håper det fører til at arbeidsgivere tør å satse mer på å gi funksjonsnedsatte en sjanse.

– Jeg synes det er kjempebra for saken i seg selv. At det forhåpentlig kan føre til at noen andre i tilsvarende situasjoner kanskje kan få det litt lettere med å få jobb. Det er forferdelig vanskelig å få jobb når du er funksjonsnedstatt, sier han.

Ulike bakgrunner

EL og IT-medlemmene Thomas Ueland og Stian Knutsen er fagopplæringsrådgiver og fagansvarlig i Haugaland Kraft.

– Jeg har fingeren borti hele livsløpet til en lærling. Alle de kommer i kontakt med, og hvor de kommer fra. Det er veldig gøy og variert, sier han.

Noen ganger er det omskolering. Knutsen, selv med bakgrunn som telekommontør, forteller om en hos dem som er i ferd med å gå fra bussjåfør til telekommontør.

Når det gjelder arbeidstrening skjer det i samarbeid med Nav. De tar inn folk til en rekke ulike fag, som energi/telekom, til IT-drift/utvikling og service/administrasjon.

FØLGER OPP FOLK: Stian Knutsen og Thomas Ueland jobber som henoldsvis fagansvarlig og fagopplæringsrådgiver i Haugaland Kraft.

FØLGER OPP FOLK: Stian Knutsen og Thomas Ueland jobber som henoldsvis fagansvarlig og fagopplæringsrådgiver i Haugaland Kraft.

Leif Martin Kirknes

Noen av dem kan ha falt ut av skolen og isolert seg med datamaskin. Andre kan ha mer komplekse bakgrunnshistorier med tilhørende bagasje som det kan være kompliserte å gå videre fra. Men Ueland ser at det uansett skjer en utvikling hos folk.

– Vi prøver å ta en litt annerledes historie og se om vi kan tilføye kompetanse og fagbrev på det. Så har vi andre som kanskje har gått skolen, men ikke fått mulighet til å gå linja videre i forbindelse med lærlingløpet, og som kommer tilbake som voksenlærlinger, forklarer Ueland.

Han har selv bakgrunn som energimontør, men har siden den tid tatt teknisk fagskole og begynt å jobbe mer med mennesker. Han har også vært lagleder, prosjektoppfølger og avdelingsleder.

– Haugaland Kraft er unikt på den måten at du kan vandre. Innen faget kan du gjøre veldig mange forskjellige jobber, sier Ueland.

Vanskelig

I en undersøkelse fra Respons Analyse i 2023, bestilt av Norges Blindeforbund, gikk det fram at 51 prosent av personer med nedsatt syn i arbeidsfør alder var sysselsatt.

Tallet i befolkningen var da 81 prosent. 3 prosent var arbeidsledige, mot 1 prosent i befolkningen. Blant helt blinde var antall arbeidsledige 7 prosent.

Respons analyse undersøkte også tilrettelegging.

«I sum ser vi at manglende evne eller vilje til tilrettelegging fra arbeidsgiver er utfordringer for personer med nedsatt syn. Dette gjelder både i søknad- og ansettelsesprosess, og selv om man blir ansatt er det ikke sikkert at tilretteleggingen vil være god nok til at man kan bli værende i jobben,» skriver de.

Svaksynte kan også oppleve diskriminering oftere enn ikke-svaksynte.

Særlig sterkt svaksynte og blinde har opplevd å ikke å få svar på jobbsøknader der de har opplyst om sin synshemming, ifølge rapporten fra Norges Blindeforbund.

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss