JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det knekker i kneledd på Ullersmo, men det er for en god sak

– For mange betyr det mye å få en pause i hodet. Finne frihet på innsiden, sier instruktøren fra Gangsteryoga.

Sissel M. Rasmussen

21.10.2022
14:48
21.10.2022 14:48

edv@lomedia.no

sissel@lomedia.no

Tanken på å sone en forvaringsdom, å aldri vite når – eller om du slipper ut av fengsel, det skulle være nok til å sette de fleste av oss i en tilstand av dypt psykisk ubehag.

Omer, navnet hans er endret i denne saken, har funnet en måte å håndtere tiden på. Når han med hjelp av nøye koordinert pust strekker og vrir kroppen i yogaens tusenårige mønstre, er det som om fortid og framtid forsvinner i et langstrakt øyeblikk.

– Yogaen gir meg ro i sjelen. Du slipper ut tankene. Du klarer å samarbeide med andre. Jeg anbefaler det for alle, sier han.

Sissel M. Rasmussen

Den lille gymsalen i fengselet på Ullersmo er fylt opp av ti innsatte og to instruktører fra Gangsteryoga. Tilbudet finnes i 15 av landets 57 fengselsanstalter.

Fra Bayern til India

Stive kropper inntar asana – yogaposisjon. Kneledd og ryggvirvler popper som svineribbe på julaften. For å fjerne distraherende lyder er gymsalens lufteanlegg avslått. Lyden av dype innpust fyller den tettere lufta.

– Finn ro i motstanden. Livet er vanskelig, og yoga kan også være vanskelig, forsikrer dagens yogainstruktør og grunnlegger av Gangsteryoga, Alexander Medin (53).

Sissel M. Rasmussen

Yogaen er del av Back in the ring, Medins prosjekt for straffedømte og rusavhengige. Han har en spesiell motivasjon. Som tenåring ble han norgesmester i boksing, men kom på kant med loven. På midten av 1980-tallet sonet han en dom for skapsprenging, og satt også i varetekt på Bayern, en del av Oslo fengsel. En dag nektet ei gruppe innsatte som var fratatt fellesskap, en av dem Medin, å komme inn fra lufting. Som et disiplinært tiltak, ble han plassert fire døgn på glattcelle.

– Jeg vet noe om hvordan innsatte kan ha det. Man blir lett hard på innsiden. Man går i opposisjon mot alt og alle. Man bærer mye uro og dårlig samvittighet, men stenger alt inne, sier Medin.

Tankekjør

På dagtid jobber Omer i verkstedet. Arbeidet denne uka består i å kappe og tilpasse rør. Foruten litt fritid tilbringes det meste av døgnet på cella. Tankekjøret preget starten av soninga. Han var deprimert og avhengig av medisin for å få sovet noen timer. Han var stort sett alltid urolig.

– Før hisset meg fort opp. Når jeg snakket med andre, var jeg alltid sint. Så tenkte jeg ikke over handlingene mine.

Sissel M. Rasmussen

For litt over et år siden plantet han hendene og føttene på yogamatta. Han deltar på den ukentlige timen og har yoga alene på cella. Da klarer han å ha en normal samtale og samarbeide med andre. Han har lagt bort sovepillene.

Fra Frogner til Ullersmo

Etter fengselsoppholdet utdannet Medin seg innen ballett og jobbet som profesjonell danser i fem år. Yoga fanget oppmerksomheten hans mer og mer. Han reiste til India, der han studerte ashtanga yoga under retningens opphavsmann, guruen Sri K. Pattabhi Jois. Hjemme i Oslo startet han et yoga-studio på Frogner, men det var ikke helt tilfredsstillende. Medin ville rette innsatsen der den betyr mest. I 2009 startet han med yoga for rusavhengige og innsatte i fengsel.

– Navnet Gangsteryoga var jo ikke alle i Kriminalomsorgen så begeistret for. Men det er noe catchy med det. Det handler om å senke guarden, vise sårbarhet og finne ny styrke, sier Medin.

Sissel M. Rasmussen

For noen ble det et vendepunkt. Flere av instruktørene i Gangsteryoga har selv bakgrunn som innsatte. Medin driver også et yogahotell i Valdres der flere soner på paragraf 12. Statistikken er god for de straffedømte yogiene, med mindre tilbakefall sammenliknet med resten av kriminalomsorgen.

En av de yngre karene på bakerste rad faller ut av stilling. Med ei skjelvende hånd på ribbeveggen, legger han seg ned på ryggen med hendene på hjertet, i savasana – likets stilling. I krevende stillinger er det ikke uvanlig å få en følelsesmessig reaksjon. Et sted i salen rykker noen med pusten i det som minner om et hulk. En sjelden lyd når innsatte samles. En fengselsbetjent demper lyset. De innsatte inntar parsva savasana, fosterstilling.

Les også: Her bytter innsatte dugnadsarbeid mot en tur i skogen