LO Stat-lederen: – Fortsett å si ifra
LO Stat-leder Egil André Aas hilste NFF-landsmøtet med en oppfordring om å fortsette med å si ifra om det som ikke fungerer.
SKRYT: LO Stat-leder Egil André Aas berømmer medlemmene i NFF for samfunnsansvaret de tar, og oppfordrer de til å fortsette å si i fra om forholdene i etaten.
Paul S. Amundsen
anders@lomedia.no
Landsmøtet til Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund fikk hilsninger fra flere samarbeidspartnere under oppstarten av landsmøtet. LO Stat og LO Bergen og omland var på plass for å hilse.
Egil André Aas, leder av LO Stat, minnet de tillitsvalgte i salen om hvilken viktig samfunnsoppgave de har:
– Selv om vi har mye å bekymre oss over i norsk kriminalomsorg og friomsorg, etter ostehøvelkutt, manglende mulighet til å rehabilitere og manglende vedlikehold, er det én ting vi har: Ideen om at vi ikke bare skal straffe. Vi har en ambisjon om å tilbakeføre de innsatte til samfunnet. I det ligger det en grunnleggende solidaritet, sa Aas.
Viktig å si ifra
Aas understreker at de ansatte i NFF er en like viktig del av velferdsstaten som alle andre.
– Derfor har jeg all forståelse for at dere bruker sterke ord, stiller krav og advarer politikerne når dere ser resultatene av beslutningene de tar, sier Aas.
Han ber også NFFs medlemmer og tillitsvalgte fortsette med dette.
– Det er langt fra Løvebakken til Åna fengsel. Men dere gjør veien kortere ved å si ifra. Fortsett med det, oppfordret han.
Viktig i tariffarbeidet
Aas trakk også fram NFFs rolle i tarifforhandlingene, der forbundet markerer seg.
– Tariff er noe av det viktigste vi driver med, og dere er tydelige i forhandlinger. Når Asle (Aase) tar ordet blir han lytta til. Vi vet alle hva lønnsramme 39 var, for å si det sånn!
Aas sier det er tilnærma umulig å få alle til å bli fornøyde med resultatet av et tariffoppgjør. Men han mener forbundene i LO Stat evner å tenke helhet og få med seg alle.
– I staten får vi det best til med størst mulig sentral lønnsdannelse. Og så skal vi ha mange diskusjoner om prioriteringene i tariffoppgjørene framover. Der er jeg sikker på at vi vil oppleve dette forbundet som krevende, konstruktivt og kollektivt tenkende, sier Aas.
I utviklingen av kriminalomsorgen føler han seg også trygg på at NFF ikke vil forholde seg passive. Aas mener det er en grunn til at andre land ser til norsk kriminalomsorg:
– Fordi vi og dere har en grunnleggende tro på menneskeverdet, og hvordan vi tenker om rehabilitering.
Krever kvinnefengsel
Fauzia Hussain-Wiik er leder for LO i Bergen og omland, og ønsket landsmøtet velkommen til byen.
– Sola skinner og det er sånn vi har det i Bergen, fastslo hun.
Hussain-Wiik berømmet NFFs lokale medlemmer og tillitsvalgte for engasjementet de har lokalt og regionalt. LO Vestland jobber også for å få et kvinnefengsel i regionen.
– Regionkonferansen i LO Vestland mener dagens soningstilbud for kvinner er diskriminerende, og krever at det er fengsler med åpent soningstilbud for både menn og kvinner i alle landets regioner. Dere har vår fulle støtte, regjeringen må bare finne pengene som mangler i kriminalomsorgen, sier hun.
KVINNEFENGSEL: Fauzia Hussain-Wiik, leder i LO Bergen og omland, vil ha på plass et kvinnefengsel på Vestlandet.
Paul S. Amundsen