Sedelighetsdømte i fengsel
Psykolog: – Vi må snakke mer om seksualitet med unge straffedømte
Ansatte i kriminalomsorgen snakker for lite med unge domfelte om seksualitet, kropp og grenser, mener psykologspesialist Christian Lunde-Hanssen.
ETTERLYSER ÅPENHET: Siv Gaarder og Christian Lunde-Hanssen utvikler en håndbok og refleksjonskort som fengselsansatte kan bruke for å snakke om seksualitet.
Katharina Dale Håkonsen
katharina@lomedia.no
– Det er viktig at ansatte som jobber med unge straffedømte snakker med dem om seksualitet, kropp og grenser, sier Lunde-Hanssen.
Ifølge psykologen er det mange unge som sliter med å forstå hvor grensa går for hvordan man skal oppføre seg i en intim situasjon.
– Vi må snakke mer om seksualitet med innsatte, sier han.
ph
Årsaken til at psykologspesialisten ved Regionalt ressurssenter for vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) framsnakker praten om sunn seksualitet, er økningen av unge sedelighetsdømte. Fra 2013 til 2018 økte antall sedelighetsdømte med 50 prosent, viser tall fra Kriminalomsorgsdirektoratet.
En betydelig andel er under 25 år.
Etterlyser mer snakk om seksualitet
Mange innsatte får ikke hjelp til å forstå andres grenser eller til å utvikle sin seksualitet på en sunn måte, ifølge Lunde-Hanssen.
– De vi samarbeider med i fengsel, sier det er vanskelig å snakke om seksualitet. Ansatte vet ikke hvor langt de skal ta praten, når det blir for personlig og intimt for begge parter. De kan føle seg utrygge og vegrer seg for å dele av seg selv, sier han.
RVTS og Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS) har gjennomført en liten undersøkelse blant innsatte og ansatte som får frem viktigheten av relasjon og trygghet for å kunne dele holdninger og tanker til seksualitet.
Utvikler et verktøy
Seniorrådgiver Siv Gaarder ved KRUS, som utdanner fengselsbetjenter, er enig med psykologen.
– Jeg tror at mange ansatte har tenkt at den praten trenger vel ikke jeg å ta. Forskning viser også at helsepersonell i fengsel skyver sexpraten fra seg, sier Gaarder.
ph
– Alle synes det er kleint og flaut å snakke om seksualitet. Kanskje du avslører noe indirekte og privat om deg selv som føles vanskelig i den rollen du har som fengselsbetjent, sier seniorrådgiveren.
Hun mener ansatte mangler verktøy for å snakke om samtykke og seksualitet. Det er hun og Christian Lunde-Hanssen i ferd med å gjøre noe med. Sammen med flere fengsel, blant annet Søndre Vestfold fengsel, Larvik avdeling (hvor det soner unge mennesker), utvikler de et verktøy som ansatte kan bruke når de tar de vanskelige samtalene rundt kropp, grenser og seksualitet. Verktøyet heter Play it right, er myntet på innsatte mellom 15 og 25 år og skal være ferdig i høsten 2020. Play it right vil blant annet bestå av samtalekort og en håndbok. KRUS vil tilby opplæring til ansatte i fengsel og friomsorg.
– Play it right er ikke et behandlingsopplegg eller en manual, men en refleksjonsrunde. Målet er ikke at alle, men at flest mulig skal snakke om seksualitet, også de som ikke er dømt for seksuallovbrudd, sier Lunde-Hanssen.
– Først skal ansatte i fengsel bruke verktøyet. Etterhvert håper jeg at det vil benyttes i barnevernet også, sier han.