4 fikk «ildsjelprisen» da Norsk Jernbaneforbund feiret 125-årsjubileum
Jernbanens musikkorps Oslo ønsket velkommen da NJF markerte 125 år. 4 jernbaneentusiaster fikk ekstra heder.
SPILTE OG SANG: Jernbanens musikkorps Oslo ønsket velkommen med konsert. Dirigent er Maria Nygård Molund.
Øystein Bråthen
oystein.braathen@lomedia.no
De Norske Jernbaneforeningers Forbund ble stiftet 20. november 1892. Navneendringen til Norsk Jernbaneforbund kom i 1918.
• Pensjonsfloka i NSB kan være løst
Jernbanens musikkorps Oslo startet opp 1. oktober 1937, og var lenge forbeholdt ansatte i NSB. Nå er korpset åpent for alle som liker å spille, det har cirka 50 aktive og øver hver torsdag.
NJFs egne medlemmer sto for det aller meste av kveldens underholdning. Kvinnenettverket hadde opptreden, det ble historier fra Fjellhallen i Lodalen, og tidligere forbundsstyremedlem Ole Reidar Rønningen resiterte fortellinger om en konduktørs hverdag. Historiker Harald Berntsen, forfatter av boka om NJF i årene 1992-2017, kåserte om fagbevegelsen.
Ildsjelprisene
I anledning av jubileet delte NJF ut «Ildsjelprisen» til fire medlemmer som har gjort en ekstraordinær innsats over mange år. Den ble delt ut av LOs leder Hans Christian Gabrielsen og forbundsleder Jane Brekkhus Sæthre.
• – Det hjelper ikke med toetasjes tog, hvis du ikke har folk til å fikse signalanlegg og skinner
Jernbanehistorien
Driftsbestyrer Olaf Wiegels ved Lommedalsbanen fikk Kongens fortjenestemedalje i gull i 2006 for sitt årelange arbeid med å ta vare på den jernbanehistoriske kulturarven i Norge, deriblant Lommedalsbanen og tilhørende museum.
Han var den første driftslederen på Tertitten og Urskog-Hølandsbanen, der Margrethe Wiegels sto for åpningen i 1966.
Googler man litt, dukker han også opp som lokfører på Setesdalsbanen.
Ildsjel 1: Olaf Wiegels og forbundsleder Jane Brekkhus Sæthre.
Øystein Bråthen
I begrunnelsen for «Ildsjelprisen» står det blant annet:
– Olafs lidenskap for jernbanen og dens utvikling er altomfattende, som damplokomotiver og redskaper knyttet til vedlikehold og anleggsdrift. Han har gjennom hele sitt virke vært en jernbane-entusiast og fagperson med høy integritet og svært mye kunnskap. Hans gode fortellerevne og sterke engasjement er imponerende.
Aktiv i renhold
Berit Bilet har et langt liv bak seg i NSB og renholdstjenesten i Lodalen. Hun var en av de fem første som tok fagbrev innen renhold, og gikk gradene til hun ble kontrollør og renholdsleder.
Hun ble æresmedlem i sin forening i 1996.
Ildsjel 2: Berit Bilet.
Øystein Bråthen
– Berit har en yrkesstolthet og fremstår som et forbilde for mange kvinner. Hun benyttet enhver anledning til å framheve renhold som et viktig yrke, og at alle ledd i verdikjeden skal kjennetegnes av kvalitet. Berit kom tidlig med i fagbevegelsen og har hatt en rekke verv i sin forening. Hun var tydelig i sine møter med ledelsen, og sier selv i boka «Kvinner på skinner» at den viktigste årsaken til at hun fortsatte i Lodalen lengre enn planlagt var at hun tidlig ble med i fagbevegelsen og fikk mange utfordrende oppgaver der, heter det i begrunnelsen.
Populære togturer
Randi Jakobsen Willersrud har gjennom nærmere 30 år vært en kreativ, tydelig og aktiv pådriver i Jernbanepersonalets Turkomité som arrangerer togtur for kreftsyke barn og deres familier.
Turene startet opp på slutten av 1980-tallet, og i høst gikk den foreløpig siste, til Kristiansand.
Ildsjel 3: Randi Jakobsen Willersrud (t.h) mottar prisen fra Hans Christian Gabrielsen og NJF-leder Jane B. Sæthre.
Øystein Bråthen
– Arrangementet er ikke minst et kjærkomment avbrekk fra en barsk hverdag med sykehusopphold og uvisshet. Dugnadsånden står sterkt i landet vårt, og Randi har vært deltaker på mange. Nye reisemål langs jernbanen, med underholdning og aktiviteter om bord. Hotellopphold og andre aktiviteter som sprer glede også blant samarbeidspartnere og arrangører. Randi har engasjert seg i fagforeningsarbeid i flere bedrifter innenfor jernbanesektoren. Denne prisen understreker hva du betyr for så mange, sa de to prisutdelerne.
Ferieparadiset
Torkil Greging får prisen for sitt engasjement og antall arbeidstimer som er lagt ned på feriehjemmet Solhell på Hvaler, eid av Verkstedarbeiderforeningen, Oslo.
Ildsjel 4: Torkil Greging holder takke tale, mens NJF-leder Jane B. Sæthre holder mikrofonen
Øystein Bråthen
Stedet ble kjøpt av Lokomotivpussernes forening, Oslo, rett etter andre verdenskrig.
Den gang var det satt opp et hus og noen små enkle hytter på området. Tomta er på rundt 70 mål. Innsatsen verdsettes høyt:
– I dag framstår Solhell som et ferieparadis med eget sanitærhus, sju moderne hytter og et hus. Hyttene og huset er fullstendig renovert med dusj og toalett, velutstyrt og med moderne innredning. Torkil har stått for planlegging, administrering, utleie og all kontakt med Hvaler kommune. Han har lagt ned utallige timer på fritiden med plenklipping, skogrydding og generelt vedlikehold. I tillegg er han den beste vert når nye leietakere ankommer stedet.
SPILTE OG SANG: Jernbanens musikkorps Oslo ønsket velkommen med konsert. Dirigent er Maria Nygård Molund.
Øystein Bråthen
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i alle deler av jernbanen og busstransport.