Copacabana
Det var ikke en ny badestrand NSB-sjefen lanserte i forrige uke, men to nye selskaper som ifølge han selv skal gi en bedre hverdag for persontrafikkundene i Oslo-området.
Vi ble meget overrasket da Geir Isaksen for 14 dager siden innkalte til pressekonferanse for å legge ned NSB og Jernbaneverket. Dette var ikke drøftet med oss som organiserer de fleste av de berørte. Vi finner det merkelig at en av aktørene innenfor jernbanen tar på seg styringsrollen i et så viktig politisk spørsmål. Jernbaneverket, Flytoget, Cargolink, Baneservice og andre selskaper som vi mener bør ha interesser i hvordan jernbanen organiseres ble effektivt parkert på et sidespor.
Samferdselsdepartementet, som eier både NSB, Jernbaneverket og Baneservice, har tidligere orientert oss om at de i løpet av 2014 vil foreta en gjennomgang av organiseringen i tråd med regjeringserklæringen. Vi finner det underlig at departementet overlater til NSB å komme med løsningene før de har kommet i gang med egne utredninger. Norsk Jernbaneforbund støtter ikke forslaget fra NSBs ledelse om omorganisering og konkurranseutsetting.
Forslaget om å demontere dagens Jernbaneverk og NSB-konsern, for deretter å opprette to nye selskap, løser ikke de store utfordringer som er å vedlikeholde dagens jernbane og få bygget nytt i henhold til Nasjonal transportplan. Vi mener NSBs ledelse gjennom tid har gitt et inntrykk av at fremtidens jernbane bør være IC og lokaltrafikk i Oslo-området. Gods- og langdistansetrafikk synes nedprioritert. Vi mener jernbanen må være landsdekkende og omfatte både person- og godstrafikk. Derfor må det i tillegg til de store utbygginger i Oslo-området alle er enige om, også vedlikeholdes og bygges nytt i andre deler av Norge. Vi har registrert at NSBs ledelse bruker mye tid på å fortelle omverdenen hvor dårlig det står til. Den kommer med stadige utspill om manglende styring, feilslåtte investeringer og dårlig punktlighet. Til tross for dette øker persontrafikken.
Det siste året har NSB hatt en passasjervekst på 9,2 prosent, en langt bedre utvikling enn den konkurranseutsatte Gjøvikbanen. Punktligheten i november var over 93 prosent, noe som er blant de beste i Europa. Det er viktig å få frem alt det positive som skjer og dra lærdom av suksesshistoriene.
I sin nye modell skisserer NSB planer for å lage fire til seks anbudspakker. Dette indikerer en ytterligere oppdeling og en tilrettelegging for konkurranseutsetting.
I Storbritannia har konkurranseutsetting ført til at det statlige tilskuddet har økt kraftig, uten proporsjonal økning i trafikken. Samtidig sitter private togselskaper med store profitter høstet fra statlige tilskudd, og kutt i lønns- og arbeidsvilkår. Vi kan ikke se at dette er fornuftig, når dagens modell sikrer at økonomisk overskudd fra jernbanen går tilbake til driften.
Norsk Jernbaneforbund mener det er fornuftig å se på grensesnittene som ble lagt til grunn for oppdelingen av Norges Statsbaner i 1996-1999. Det gjelder blant annet eierskap til stasjoner, godsterminaler og annen eiendomsvirksomhet. Det kan også være andre oppgaver som bør flyttes fra NSB til Jernbaneverket eller omvendt. Vi trenger ikke en nedleggelse av begge for å få det til.
Norsk Jernbaneforbund er enige i at det må satses mer og tenkes nytt. Til tross for en løfterik transportplan kommer jernbanen fremdeles til å være underdimensjonert og foreldet i flere tiår framover. Medisinen er ikke oppdeling og kommersialisering, men fortsatt satsing.
2014 blir et avgjørende år. Vi vil jobbe aktivt for å utvikle hele jernbane-Norge til det beste for person og godskunder. Vi skal snakke positivt om jernbanen. Fornøyde kunder er den beste garantien for fremtidige arbeidsplasser.
Med ønske om en god jul og et godt nytt år.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Skjærtorsdag, langfredag og 1. og 2. påskedag er eksempler på røde dager. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Joar Haug er i dag 64 år, pensjonert fengselsbetjent og jobber 50 prosent som bussjåfør med skolekjøring. Snømåkeformen er det heller ikke noe å si på.
Sissel M. Rasmussen
Joar ble diskriminert fordi han var for gammel: – Klart jeg ble lei meg
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Colourbox