Folk i Hammerfest er dypt engasjert i det de frykter kan skje med trålerrettighetene og fiskeindustrien.
Jo Hestnes
– Stopp ranet av Finnmarks framtid!
Budskapet fra mellom 400-500 frustrerte og sinte demonstranter Hammerfest lørdag var ikke til å misforstå. Røkke og Norway Seafoods ble ikke levnet mye ære i kulingen.
jo.hestnes@lomedia.no
Iskald vind og OL-sendinger hindret ikke folk i Hammerfest i å møte fram på torget foran Rådhuset. «Stopp Røkke», «Trålerkvotene skal bli Hammerfest», «Gjenninnfør leveringsforpliktelsene»...var blant parolene som ble båret i fakkeltoget.
Etter demonstrasjonen ble det avholdt folkemøte på Arktisk Kultursenter. Dette er historisk grunn, det var her den gamle Findus-fabrikken lå.
Rasering?
– Kystopprøret mot Røkke og kapitalmakta sprer seg som ild i tørt gras. Her har vi levd av fisken i tusen år. Trålerkvotene ble gitt for at vi skulle leve her og ha en industri, sa Elin Holmgren fra Aksjonsgruppa.
For det er nettopp industri og fiskerettigheter det dreier seg om. Norway Seafoods har varslet at de vil redusere antall anlegg i Nord-Norge. I verste fall kan det bli igjen bare to av elleve anlegg, i Stamsund og i Båtsfjord. Til de aller fleste av disse anleggene er det knyttet bindinger i form av leveringsplikt og bearbeidingsplikt av fisken. Det har i lang tid vært strid om hvorvidt trålerne virkelig har overholdt leveringsplikten. Nå frykter folk at trålerrettighetene skal forsvinne om anleggene blir lagt ned.
Ordfører i Hammerfest, Alf E, Jakobsen (Ap), sa det slik:
– Røkke må gjerne fløtte til Minneapolis, men fesken skal bli igjen på kaia!
Sterkt engasjert
Ordføreren har et sterkt engasjementet for fiskeri- og industripolitikk. Han har da også ei fortid på en av byens trålere. Mange hammerfestinger har noen sesonger på en tråler eller noen år i fiskeindustrien. Ikke rart at engasjementet er sterkt i byen.
Jakobsen gikk også i rette med fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H):
– Hun vil ha levering til større regioner gjennom en ny forskrift. Dette finner vi oss ikke i. Dette skal folket sjøl bestemme.
– Vi må framsnakke fiskeriyrket, det er ei bærekraftig næring, sa Roger Hansen, tidligere ordfører i Gamvik kommune.
– Stopp ranet av Finnmarks framtid. La kvotene bli liggende igjen på kaia, lød Hansens budskap.
– Kvotene knyttet til Hammerfest utgjør en førstehåndsverdi på minst 200 millioner kroner, opplyste Gunnar Bolle i aksjonsgruppa.
– Dersom ikke Røkke klarer seg, må andre få komme inn og få prøve seg, men kvotene skal bli liggende igjen på kaia i Hammerfest, sa Bolle.
Ikke kjøp og salg
– Fisken tilhører det norske folk i felleskap. Ingen personer eller selskaper eller personer kan gis evigvarende kvoter. Fremtidige generasjoner skal ikke behøve å kjøpe rettigheter. Det sa Peter Ørbech, professor ved Universitet i Tromsø og en av landets fremste eksperter på fiskerijus. Ørbech hevdet at det har forgått en gradvis uthuling av jussen rundt fiskerispørsmål. Ifølge Havressursloven skal kvoter tildeles og forvaltes utfra overordnede politiske mål, og konsesjoner blir gitt ut fra overordnede politiske mål. Dette følges ikke lenger, mente Ørbech.
Ordfører Alf E. Jakobsen sier han er dypt skuffet over Røkke og Norway Seafoods.
– Da anlegget var til salgs fantes det ingen med tilstrekkelig kapital uten Kjell Inge Røkke. Jeg trodde på det Røkke sa. Det var dessverre en dyrekjøpt erfaring, sier Jakobsen, og fortsetter:
– Norway Seafoods har ikke engang tatt kontakt for å fortelle oss hva selskapet har tenkt å gjøre. Det er den eneste arbeidsgiveren som ikke tar kontakt for å fortelle oss om planene.
Også representanter fra Natur og Ungdom var representert.
– Vi er fire fra sentralstyret her. Denne saken er viktig også for miljøet. Fiskeri er en framtidsretta næring. Lokale ressurser skal bearbeides lokalt og utnyttes på en bærekraftig måte, fastslo Ida Lovise Skyldstad, nestleder i Natur og Ungdom.
Godt fornøyd
Tom Johansen, hovedtillitsvalgt ved Norway Seafoods Hammerfest, er fornøyde med dagen.
– Dette er veldig bra. Når ordførere, politikere, en professor og Natur og Ungdom stiller opp, viser det et engasjement. Folk er også kommet fra innlandet. Folk bryr seg og følger med.
Det såkalte kystopprøret startet i Mehamn og spredte seg siden til Vardø. Denne lørdagen var det også demonstrasjon i Lakselv. Neste lørdag er det planlagt fakkeltog i Melbu og Stamsund. Det jobbes også for å arrangere demonstrasjoner i Bodø og Tromsø. Det hele skal etter planen avsluttes foran Stortinget 3. mars.
– Feil inntrykk
Norway Seafoods mener opprøret er medieskapt, og at det er skapt et feilaktig inntrykk av konsernets planer.
I en uttalelse Nrk har fått tilgang til, utdyper konserndirektør Thomas Farstad :
«Det har festet seg et inntrykk av at selskapet bare vil videreføre ett foredlingsanlegg i Finnmark og ett i Nordland. Dette er feil. Norway Seafoods ønsker å bygge torskenæringen, og et slikt dramatisk scenario ligger langt unna de alternativer selskapet nå vurderer.
For det andre verserer det påstander om at Norway Seafoods og Havfisk (trålerrederiet, red. anm) bryter regelverket for leveringsplikten. Disse påstandene er det ikke hold i. Selskapene forholder seg til de retningslinjer som myndighetene fastsetter. Det er en betydelig avstand mellom fiskeripolitikken som er ønsket fra enkelte hold på kysten og de regulereringer som eksisterer samt det som er økonomisk bærekraftig.»
Røkke må gjerne fløtte til Minneapolis, men fesken skal bli igjen på kaia!
Ordfører i Hammerfest, Alf E. Jakobsen (AP)
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
SKADET PÅ JOBB: Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Bildet er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen