JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I BLOMSTERHAVET: Mumbi Ndirangu har hatt mye å gjøre – særlig rett før påske.

I BLOMSTERHAVET: Mumbi Ndirangu har hatt mye å gjøre – særlig rett før påske.

Jan-Erik Østlie

Bama-ansatte henger i for å få blomster ut i butikkene: – Folk trenger noe hyggelig nå

I krisetidene vi er inne i, kan det være fint å glede folk med blomster. Men de kommer ikke rekende på ei fjøl de heller. Noen må dyrke og bearbeide dem. Her har NNN-medlemmer meldt seg til tjeneste.

jan.erik@lomedia.no

– Vi jobber med blomster som må bearbeides før de kan tilbys kundene, sier Nico Kalkdijk. NNN-Arbeideren er på besøk hos Bama Blomster Trading i Asker.

Egentlig er det i disse koronatider besøksforbud, men sjefen gjør et unntak for meg.

Nye medlemmer

Jeg møter Nico Kalkdijk og Fredy Perez. De har jobbet her i henholdsvis ti og ni år. Førstnevnte er daglig leder, Perez er tillitsvalgt for 26 NNN-medlemmer.

Disse var en gang medlemmer av Norsk Transportarbeiderforbund – og seinere Fellesforbundet, men er nå blitt NNN-ere. Det har verken Perez eller Kalkdijk noen ting imot.

Rundt 63 ansatte er til vanlig en del av Bama Blomster Trading. Av disse er 35-40 i heltidsstillinger, mens resten er i stillinger fra 40 prosent og oppover. De fleste ligger et sted mellom åtti og hundre prosent, forteller Kalkdijk.

SJEFEN: Nico Kalkdijk har travle dager.

SJEFEN: Nico Kalkdijk har travle dager.

Jan-Erik Østlie

U-sving

Å beskrive hva de driver med i én setning, er ikke så enkelt. Daglig leder forteller at alt av snittblomster kommer inn. Roser, peoner, tulipaner, nelliker, chrysanthemum og mye, mye mer.

Blomstene kommer fra Afrika og Europa. Rosene, som er Tradings hovedprodukt og som trives best rundt ekvator, kommer under vanlige omstendigheter hovedsakelig fra Kenya. Flybåren. Enten levert i Amsterdam eller på Gardermoen. Så kjøres de med lastebiler derfra til anlegget i Asker. Der pakkes de ut, kvalitetssikres, kappes og settes i vannbøtter. Deretter skal de raskest mulig ut av huset.

– De gjør egentlig bare en u-sving her, forteller Kalkdijk. Og det er han glad for. Trading har nemlig ikke lagerplass.

To transportselskap kjører de bearbeidede blomstene i vannbøttene til Bama Blomster i Mjøndalen som frakter de videre til NorgesGruppens utsalgssteder, eller til Bare Blomster som holder til i Stokke i Vestfold og i Trondheim. Disse blomstene er det Rema Gruppen som får gleden av.

I tillegg kjøres det blomster til grossisten Blomsterringen som leverer til Floriss og Interflora.

Jan-Erik Østlie

Ikke tulipaner fra Amsterdam

– Alle tror at tulipaner kommer fra Nederland…, sier Kalkdijk, som sjøl er født i treskolandet, før han fortsetter:

– men det er altså ikke sant. Det dyrkes tulipaner på fire større gartnerier i Norge samt noen mindre som leverer lokalt. Men løken kommer gjerne fra Nederland eller Frankrike, Tasmania eller New Zealand.

Når det gjelder roser fra Afrika, har Norge en ordning med nedsatt toll fra MUL-landene (de minst utviklede landene) i Øst-Afrika.

Stille før …

Skjønt, nå er det altså unntakstilstand også for Trading.

Uke 12 og 13 var det stor uvisshet. Alle de leverer til, opplevde stor nedgang i blomstersalget – så vel dagligvarebutikker som faghandel.

– Det var mye hamstring i butikkene, men blomster sto ikke høyest på den handlelista, sier Kalkdijk. Og både Interflora og Floriss satt inne med mye blomster. Han forteller at etterspørselen i uke 13 falt med nesten 50 prosent.

Trading hadde noen ansatte som måtte i karantene på grunn av utenlandsreiser, og klarte seg uten permitteringer i disse to ukene. Påsken og morsdag sto for døren – da selges det tradisjonelt mye blomster her til lands.

– Ja, en liten periode manglet vi faktisk arbeidskraft.

Jan-Erik Østlie

… stormen

For uka før påske, uke 14, skjer det mye i blomstermarkedet. Det blir mindre roser i butikk grunnet lavere tilførsel fra Afrika, og salget av tulipaner skyter dermed i været. Blomsterbutikkene opplever en uventet og stor etterspørsel fra sine blomsterformidlingsnettsider.

Bedrifter begynner å bestille til sine ansatte, og mange privatpersoner ønsker å sende blomster til isolerte familiemedlemmer.

– Dermed ble det en voldsom etterspørsel etter blomster rett før påske, sier Kalkdijk.

Denne etterspørselen kom såpass brått, og den kom også på andre blomster. Deres produksjonsavdeling opplevde ikke de samme økningene.

Høyere rosepriser

Daglig leder forteller imidlertid at de i perioder ikke har hatt varer nok.

Importen fra Afrika er kraftig redusert. Det går få fly til Europa. Cargofly til Gardermoen fra Kenya er det helt slutt med.

Blir det tomt for roser i Norge nå da?

– Nei, men konsekvensene blir at prisene øker samtidig som tilførselen er uviss. Da vil vi kjøpe og tilby alternative blomster fra Europa.

Trading har nå redusert bemanningen. Rett etter påske måtte 25 ansatte ut i permisjon.

– Vi gikk etter ansiennitetsprinsippet noe ledelsen og NNN-klubben var helt enige om, sier Perez.

Han forteller at samarbeidet med ledelsen fungerer godt.

Men etter hvert har nedgangen i salget blitt synlig. Bensinstasjonsmarkedet har stoppet helt. Det påvirker Trading. For dette er blomsterbuketter som krever mye jobbing. Det samme er bukettene som leveres til faghandelen.

Kalkdijk anslår at omsetningen til faghandel ligger på om lag 20-25 prosent, men at dette er arbeidsintensivt og tar om lag 50 prosent av arbeidstida.

BLOMSTERPIKEN: Roser selger de mye av. Denne buketten er det Anna Gromadzka som er ansvarlig for.

BLOMSTERPIKEN: Roser selger de mye av. Denne buketten er det Anna Gromadzka som er ansvarlig for.

Jan-Erik Østlie

Mangfoldig marked

Noen begravelsesstemning er det ikke å spore hos Bama Blomster Trading.

– Jeg er forsiktig optimist. Folk trenger noe hyggelig nå. Og de har behov for å pynte hus og hager. Det får de mer tid til siden ingen lenger drar utenlands.

Hva er det viktigste for dere nå?

– Å ta vare på våre ansatte. Og gartnerne. Dessuten vil vi selge mest mulige blomster som kommer fra Afrika. Der fins det få – om noen – støtteordninger.

Skjønt, akkurat hva Kalkdijk skal gjøre for sine afrikanske venner, har han ikke noe konkret svar på.

– Blomsterbransjen er veldig uforutsigbar. Plutselig får vi noe å gjøre før vi aner ordet av det. Men bildet er mangfoldig. Om avisene skriver at det selges blomster som aldri før, så trenger ikke det bety at vår produksjonsavdeling nødvendigvis får mer å gjøre, sier Nico Kalkdijk.

Det var mye hamstring i butikkene, men blomster sto ikke høyest på den handlelista.

Nico Kalkdijk, daglig leder i Bama Blomster Trading

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss