KVALITET HELE VEIEN: Truls Thorkildsen fra driftslaboratoriet hører med klubbleder Jan Mæhre. Brygget testes før tappingen av ølet setter i gang for fullt, og her vil Thorkildsen dobbeltsjekke med Mæhre om han også kjenner en liten bismak på brygget.
Erlend Angelo
Hansa Borg
I 170 år har bryggeriet holdt til i Sarpsborg. Snart stenges porten for godt
45 ansatte rammes når Hansa Borg legges ned i Sarpsborg.
Saken oppsummert
erlend@lomedia.no
– Nå sender vi Jan til Bergen, så skal du se at det diskuteres nedleggelse og mikrobryggerier der også om ikke lenge!
Tor Bjørnar Nilsen smiler lurt mens han kikker ertende bort på klubbleder Jan Mæhre. En knapp måned har gått siden de fikk beskjeden om at Hansa Borg i Sarpsborg rett og slett legges ned innen årsskiftet.
Situasjonen er altså egentlig helt motsatt av morsom. Nettopp derfor sitter galgenhumoren løst blant bryggeriarbeiderne.
Og i vitsen ovenfor er det hovedtillitsvalgt Jan Mæhre som sendes til galgen. Dette er nemlig andre gang på kort tid han er med på nedleggelse av norsk bryggerihistorie. Sist gang var da Hansa Borg-konsernet valgte å legge ned Christianssands Bryggeri i 2022. Mæhre var klubbleder også der, men har siden nedleggelsen ukependlet til Sarpsborg.
Tor Bjørnar Nilsen (til høyre) har jobbet på Borg i 43 år.
Erlend Angelo
– Vi er gode på galgenhumor. Vi må forsøke å holde humøret oppe, smiler Mette Støa, mens hun får litt kos og støtte av kontorhunden Tristan.
Men enkelt er det nødvendigvis ikke. Bryggeriarbeideren fikk vite at hun hadde 83 konkurrenter da hun søkte på en ledig stilling i papirindustrien.
– Du blir jo litt demotivert, særlig når du ikke når fram til intervjurunden en gang, sukker Støa.
Bakgrunn: Hansa Borg legges ned: – En perfekt storm som treffer oss
Høyt hevet
Men 33 års fartstid i Borg-bryggeriet spøker hun om at hun er en av de ferske. Men nå må hun og de fleste av hennes kollegaer finne på noe nytt. I Sarpsborg blir det stort sett bare noe tankbilkjøring igjen.
IKKE LETT: Mette Støa får trøst av kontorhunden Tristan når det blir for vanskelig med jobbsøknader og framtidstanker.
Erlend Angelo
Det var ikke helt sånn de ansatte hadde sett for seg å bruke arbeidsåret 2025 på. Riktignok ante de at noe var i gjære da bryggeriet nedbemannet i fjor. Men samtlige NNN-arbeideren snakker med vårt besøk i mai, sier de trodde det skulle gå noen år, og ikke bare noen måneder, til beskjeden om nedleggelsen kom.
– Det er ikke de ansattes feil at dette nå skjer. Det er jo lett å tenke «kunne jeg gjort sånn eller sånn, så kanskje …» Det som kunne reddet oss er investeringer som skulle vært gjort for 20 år siden. De ansatte har stått på hele veien. Vårt mål er at alle går ut porten med løftet hode, fordi de vet at de har gjort en god jobb – og fordi de har noe nytt å gå til, sier klubbleder Jan Mæhre til NNN-arbeideren.
Erlend Angelo
Lang historie
Det er et vanskelig marked for bryggeriene. Med tre dagligvarekjeder er det trangt om plassen i butikkhyllene. Og det er vanskelig å overbevise folket om at du lager Norges beste øl når det ikke er lov å reklamere for produktet du lager.
– Vi blir ikke lagt ned fordi vi ikke lager gode nok produkter. De blir jo videreført av Hansa i Bergen nå. Vi konkurrerer i et trangt marked, forklarer Mæhre.
Bryggeriet i Sarpsborg har ligget på samme tomt i 170 år, og er derfor ikke nødvendigvis billig i drift. Det har vært mye skriverier i lokalavisen om hva som skal skje videre. Kanskje kan det bli noe småskala produksjon igjen, for å videreføre den 170 år gamle bryggerihistorien? For delvis gamle bygg er kanskje fint å se på, men produksjonsmessig nokså upraktisk. Sleng på svak krone, prisøkning på innsatsfaktorer, miljøkrav og krav om energieffektivisering, og totalen blir en perfekt storm som treffer Hansa Borg, mener klubblederen.
– Det er alt på en gang. Men det er jo bare trist. Da bryggeriet starta opp, halshugget man fortsatt kriminelle i Norge. Og rundt tomta her var det sikkert bare gårdsbruk i 1855. Nå har det vokst et helt lokalsamfunn rundt oss, sier Mæhre.
KVALITET HELE VEIEN: Truls Thorkildsen fra driftslaboratoriet hører med klubbleder Jan Mæhre. Brygget testes før tappingen av ølet setter i gang for fullt, og her vil Thorkildsen dobbeltsjekke med Mæhre om han også kjenner en liten bismak på brygget.
Erlend Angelo
Tøft arbeidsmarked
Et lite lokalsamfunn er også bryggeriarbeiderne. Selv om de akkurat nå er inne i en eneste stor boble, med all fokus rettet mot veien framover. For hele grunnlaget til bobla er at den skal sprekke. Det lille arbeidersamfunnet skal brytes opp.
Men først skal uformell yrkeskompetanse bli formell. Noen spør om å få hjelp til førerkort. Andre truckførerbevis. Mæhre har trua på at de skal få til et intensivt fagbrev-opplegg for dem som har lang nok ansiennitet. Og dem er det mange av på bryggeriet.
– Vi har høy snittalder her, ja, nikker Mæhre.
Som gir utfordringer med denne berømte AFP-en. Altså avtalefestet pensjon. For dem nærmest 62 år kommer det løsninger. Men det er jo en del som er 55 pluss som risikerer å miste denne tilleggspensjonen. Dessuten er det flere som blir skjøvet ut av arbeidslivet på ufrivillig basis.
I det hele tatt er det mange hensyn å ta som tillitsvalgt.
– Alle har forskjellige behov og forskjellige spørsmål. Man blir jo litt … nesten immun i sånne situasjoner. Det er personlige situasjoner som treffer deg litt, og da må du lufte ut. Men først og fremst blir jeg veldig løsningsorientert.
Reiser til Bergen
Uheldigvis har Mæhre god erfaring med sånne situasjoner. Det har ikke gått lange tida siden forrige prosess i Christianssands Bryggeri.
– Du får virkelig testet kunnskapen som tillitsvalgt. I sånne situasjoner så kan du ikke bløffe eller «wing it».
Men du kommer et godt stykke på vei med ærlighet. Og litt vennlig dytting.
– Det blir jo mye for noen. Men alle må eie sin egen situasjon. Vi skal tilrettelegge mye, men vi kan ikke løse alt for deg. Men vi terper og minner folk på det hele tida, hva som må gjøres, sier Mæhre, som fylte 60 år noen dager etter at NNN-arbeideren var på besøk i starten av mai. Trolig fortsetter yrkeslivet i Hansa-bryggeriet i Bergen. Om det er ledig jobb til ham.
Og Mæhre tror ikke det blir snakk om nedleggelse der, uansett om kollegaene spøker om det.
– Bergen-anlegget er et stort og godt anlegg med masse dyktige folk, så det er nok ikke noe problem.