Snart slutt i Lierne
Lierne Bakeri var hjørnesteinsbedriften i bygda. Innen ett år mister 83 jobben. De fleste organisert i NNN.
Hovedtillitsvalgt May-Liss Totland (fra venstre), Solje Merete Elstad og Elin Eide ved Lierne Bakeri
Erlend Malmo, Trønder-Avisa
jan.erik@lomedia.no
– Bakeriet er et lite samfunn i seg sjøl, det er en liten familie. Å legge ned Lierne Bakeri går ut over hele bygda, sier May-Liss Totland, hovedtillitsvalgt for NNN ved bakeriet. I dag har den lille fjellkommunen innerst i Namdalen i Nord-Trøndelag, like ved svenskegrensa om lag 1380 innbygger. Hvor mange som blir igjen etter at bakeriet flytter, er vanskelig å svare på.
Til Stranda
Tre dager etter 17. mai fikk de 83 ansatte ved Lierne bakeri vite at styret i Orkla Foods Norge hadde bestemt å legge ned fabrikken om ett års tid. Produksjonen av Li-lefsa og Vestlandslefsa skal flyttes til Stranda på Sunnmøre. Den svarteste dagen i Lierne siden Svartedauen var med ett blitt et faktum.
I 2012 ble produksjonen av Vestlandslefsa flyttet fra Os til Lierne i Nord-Trøndelag. Rieber & Søn la ned Bø Lefsebakeri, der produksjonen startet for over 50 år siden. Lønnsomheten i Lierne Bakeri var presset, samtidig som utviklingsmulighetene i de opprinnelige lokalene i Os ble sett på som begrensede
Anlegget på Stranda produserer i dag Pizza Grandiosa. Det må investeres betydelig for å sette fabrikken i stand til å produsere lefser. Flyttingen kan tidligst skje om et år, ifølge pressemeldingen fra Orkla.
Mørk framtid
Totland forteller at de ansatte en stund nå har skjønt og fryktet hvordan dette ville gå, men håpet på en løsning i det lengste.
– Dette er tøft for alle og utløser både sinne og mange tårer, sier hun til NNN-arbeideren.
De ansatte fikk beskjeden på et allmøte, mens Totland visste det en time før. Hun forteller at unormalt mange av de ansatte tok ordet på allmøtet. Mistanken om at dette kunne skje har bygd seg opp over tid, frustrasjoner måtte få utløp.
– Hva skjer i Lierne nå?
– Det blir antagelig stor fraflytting av folk. Dermed blir også skoler og barnehager rammet. Mange svensker som bor i nabokommunen rett innenfor grensa blir også rammet, sier Totland som ikke ser lyst på muligheten for å få seg ny jobb i Lierne kommune. Det er om lag halvannen times kjøretur til Grong, og det er ikke store sjanser for jobb der heller. Framtida synes mørk.
Over 70 medlemmer
Forbundssekretær Bjørn Tore Kyllo beklager på det sterkeste at Orkla har gått til dette skrittet å legge ned bakeriet.
– Lierne Bakeri er jo selveste definisjonen på en hjørnesteinsbedrift, sier han. Men verken han eller NNN kan skaffe de ansatte jobbene tilbake. Over 70 av de 83 rammede arbeidstakerne er NNN-medlemmer. Sparebank1 har lovt å stille opp med økonomisk rådgivning til de som trenger det. Rådgivning kan også forbundet stille opp med.
– Utover dette er det lite forbundet kan gjøre bortsett fra å beklage på det sterkeste at et lokalsamfunn blir rammet så hardt som Lierne nå blir, sier Bjørn Tore Kyllo.
Totland er glad for støtten fra forbundet og at Sparebank1 stiller opp. At de berørte ikke har hørt noe fra kommunen, syns hun imidlertid er rart.
Ryddig prosess
– Vi har en del ganske nyetablerte familier i kommunen. Hva de gjør nå, vet jeg ikke, sier Totland.
– Hva vil du gjøre?
– Jeg er født og oppvokst her og vil gjøre alt for å bli boende. Derfor starter prosessen med å søke jobb umiddelbart. Jeg kommer til å strekke meg langt for å bli boende. Men går det ikke, så går det ikke, forteller hun.
Totland syns prosessen rundt nedleggingsvedtaket har vært ryddig fra Orklas side, men hun tror ikke de ansatte har fått vite alt. Heller ikke de tillitsvalgte. Hvor mye de har krav på å få vite, er hun ikke helt sikker på.
Alle slutter samtidig
– Er du bitter på Orkla?
– Klart jeg er bitter! Vi fikk aldri en sjans. Og de har jo tatt fra oss noe av det viktigste vi har. Arbeidet, sier hun.
– Vil en gradvis nedtrapping eller en brå slutt være å foretrekke?
– Vi vet ikke helt hvordan dette vil skje, men det kan se ut til at vi alle kommer til å jobbe sammen helt til den dagen det er slutt og kroken settes på døra. Jeg tror det ville vært enda tøffere om vi trappet ned litt etter litt, sier May-Liss Totland.
Det blir antagelig stor fraflytting av folk.
May-Liss Totland, NNN-tillitsvalgt