JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tai, Raheleh og Jamal selger mat til folk i farta på Youngstorget: – Om vinteren er det kaldt her!

Møt menneskene som hver dag serverer hundrevis av forbipasserende i hjertet av fagbevegelsens høyborg på Youngstorget.

Jan-Erik Østlie

06.07.2020
11:52
17.07.2020 10:07

Det er ikke få mennesker som krysser Youngstorget i Oslo en sommerdag. Noen stopper også for å ta seg en kjapp matbit før de haster videre til likt og ulikt.

Når varmen slår til for fullt i Oslo, sånn den har gjort noen dager i juni, koker det godt på Youngstorget – arbeiderbevegelsens danseplass nummer én. Skjønt det er ikke bare arbeiderbevegelsen som har slått seg ned her, det kommer stadig fler og fler kremmere av ulikt slag. Også de som vil selge mat. De rigger seg til fra klokka 10.00 om morgenen, og kan holde det gående helt til klokka 21.00 om de vil. Alle dagene i uka. Mange kommer fra langtvekkistan.

Handler norske dagligvarer

Jeg ankommer noen minutter over ti en tirsdag morgen og treffer Tai Trong Huynh og Han Thi Ngoc Dang. De selger klassisk vietnamesisk mat til en billig penge. Mest take away, men de har også et par bord og noen stoler du kan sette deg ned på. De har stått her i fem år, salget har stort sett godt bra i løpet av denne tida. Asiatisk mat er populært. Særlig om sommeren.

– Om vinteren er det for kaldt på Youngstorget, sier Tai Trong Huynh med et stort smil. Fra begynnelsen av mars til 17. mai var dessuten Youngstorget stengt for torghandel på grunn av koronasituasjonen.

Alle råvarene i vietnamesiske spesialiteter kommer ikke fra Norge, men de kjøpes i norske dagligvareforretninger, forteller han.

Så dukker Julius Bjørneboe opp. Han jobber hos Ticketmaster rett borte i gata. Riktignok har han stort sett hjemmekontor, er delvis permittert, men er innom jobben akkurat i dag. På Youngstorget spiser han gjerne en gang i uka, og hvorfor ikke et par vårruller som nå.

(saken fortsetter under bildet)

VÅRRULLER: Julius Bjørneboe ville ha to vietnamesiske vårruller. Han Thi Ngoc Dang var ikke vond å be. Betalinga ordnet Bjørneboe via vipps.

VÅRRULLER: Julius Bjørneboe ville ha to vietnamesiske vårruller. Han Thi Ngoc Dang var ikke vond å be. Betalinga ordnet Bjørneboe via vipps.

Jan-Erik Østlie

King Falafel

Tvers ovenfor vietnameserne finner vi King Falafel som Jamal Almansour (34) styrer. Han kommer fra Syria, jobber her aleine og lager vegansk mat fra sitt kjøkken på Bislett litt lenger nord i byen. Han kom til Norge for fire år siden. På Youngstorget har han vært med salgsbilen sin i to år. Ikke sjelden sjekker han King Falafels Facebookside der kundene hans gir ham gode oppmuntringer. Også han kjøper råvarene i Norge, men brødet kommer opprinnelig fra Tyrkia, sausen fra Libanon, oliven fra Italia og krydderet fra India. 890 kroner betaler han daglig for å stå å selge maten sin på Youngstorget. Det syns han i likhet med de andre kremmerne jeg snakker med her er i dyreste laget.

(saken fortsetter under bildet)

KING FALAFEL: Syriske Jamal Almansour er glad for alle fine tilbakemeldinger han har fått om maten sin på Facebook.

KING FALAFEL: Syriske Jamal Almansour er glad for alle fine tilbakemeldinger han har fått om maten sin på Facebook.

Jan-Erik Østlie

Kjedelig med korona

Rett ved siden av står norsk-pakistanske Ali Asif (31) med bilen sin. Han har bare vært her en måned i år, men var på torget litt i fjor også. Han forteller at det kommer mange faste kunder rundt lunsjtider. Allerede en halvtime etter åpningstid sitter flere og venter på mat. Koronasituasjonen karakteriserer han som kjedelig. Den regner han med å ha tapt om lag tre millioner på. Han lever nemlig av å selge mat på diverse festivaler også.

(saken fortsetter under bildet)

ƒFARGERIKT: Ali Asif har tatt seg en pust i bakken på en av stolene foran sin egen butikk. På dette fatet, laget av en hjulkapsel, serveres det pakistansk mat.

ƒFARGERIKT: Ali Asif har tatt seg en pust i bakken på en av stolene foran sin egen butikk. På dette fatet, laget av en hjulkapsel, serveres det pakistansk mat.

Jan-Erik Østlie

Så kom arbeiderbevegelsen

Bare et steinkast fra hjørneinngangen til LO, og to kast fra NNN, finner jeg Gilan Mat. Raheleh Eisapour er sjefen og selger bare persisk mat. Blant annet kyllingkebab og lammekebab. Hun forteller med et stort smil rundt den røde munnen at hun ble 46 år i går. På Youngstorget har hun vært i åtte måneder. I firetida på ettermiddagen kommer mannen hennes og hjelper henne. De holder det gående til langt på kveld og kommer seg sjelden hjem før klokka 20.00. Søndag tar de helt fri.

Stolt forteller hun at 1. august skal de åpne en stor kantine på Fornebu.

– Hit må du komme, sier hun.

Plutselig skjærer en kjent bergensstemme gjennom den monotone støyen på arbeiderbevegelsens torg. Med sommersveis, ei nystrøken skjorte like hvit som Hardangerjøkulen og et smil som går nesten fra Bergen og kysten rundt til Nesodden, står han der – Trygve Svensson, daglig leder av Tankesmien Agenda.

– Jeg er glad i denne eksotiske maten fra ulike verdenshjørner. Siden jeg har kontor 50 meter unna her, syns jeg det av og til er ålreit med uformelle møter over noe enkelt og godt å spise. Da passer Youngstorget utmerket, sier han.

GOD KUNDE: Trygve Svensson, leder av Tankesmien Agenda handler ofte mat på Youngstorget. Her i Gilan Mat hos Raheleh Eisapour. Da blir det persisk mat.

GOD KUNDE: Trygve Svensson, leder av Tankesmien Agenda handler ofte mat på Youngstorget. Her i Gilan Mat hos Raheleh Eisapour. Da blir det persisk mat.

Jan-Erik Østlie

GILAN MAT: Denne skal Raheleh Eisapour gjøre om til en velsmakende kebab.

GILAN MAT: Denne skal Raheleh Eisapour gjøre om til en velsmakende kebab.

Jan-Erik Østlie

Om vinteren er det for kaldt
på Youngstorget.

Tai Trong Huynh, selger av vietnamesisk mat

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
06.07.2020
11:52
17.07.2020 10:07