JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Tone holder cafeen åpen under koronakrisen: – Mange mennesker føler seg ensomme nå

På Cafè Miðgard er de også sterkt preget av koronaviruset, men holder likevel åpent til glede for noen faste kunder. Cafeeier Tone Granaas er spent på hvor lenge de klarer å fortsette.
CAFE-EIEREN: Tone Granaas, en av fire eiere av kafeen på Nannestad er optimist og velger å ha begrenset åpning.

CAFE-EIEREN: Tone Granaas, en av fire eiere av kafeen på Nannestad er optimist og velger å ha begrenset åpning.

Jan-Erik Østlie

03.04.2020
10:34
03.04.2020 10:34

nina@lomedia.no

jan.erik@lomedia.no

NANNESTAD: – Hvor godt kjenner dere hverandre da? Bor dere sammen eller er i familie? Spør servitøren Juliane Hofselrud.

På Cafè Miðgard er alle velkommen, men er man ikke i familie eller bor under samme tak, må man holde avstand når man besøker den populære møteplassen på Øvre Romerike.

– Husk å holde avstand, men hold sammen, er mottoet vårt nå i disse Koronatider sier Tone Granaas, en av eierne av Cafè Miðgard som ligger på Nannestad torg.

Cafevert Juliane står klar med antibac og møter oss med et stort smil. Det er få stoler rundt bordene. Denne formiddagen sitter et titalls gjester spredt i lokalet, mens en familie med to barn sitter tett sammen rundt et bord.

– Hvis man er i familie eller har nære relasjoner, har vi tillatt rundt fem personer ved samme bord, forteller Granaas.

IKKE HELT SOM VANLIG: Noen bord er stengt ned.

IKKE HELT SOM VANLIG: Noen bord er stengt ned.

Jan-Erik Østlie

Økologisk kafé-drøm

Før jul i fjor realiserte fire Nannestad-jenter drømmen om å starte en bærekraftig kafé som serverte økologisk lokalprodusert mat. Alt interiør er gjenbruk og redesign som de har funnet hjemme på sine gårder eller på nettet. Her selger de også lokale produkter som honning, saueskinn og bøker.

Ettersom Nannestad er fylt med historier fra Vikingtiden, valgte de også å gi kafeen et vikinginspirert navn. Miðgard er stedet i norrøn mytologi der menneskene bor, i jordens sentrum. Målet var å skape et sted der menneskene vil treffes midt i bygda.

Lun æli i blings

Men etter koronapandemien kom, så har det blitt merkbart færre gjester. Her jobber det to faste, samt at de har tre personer som jobber på timebasis. Målet var å unngå permitteringer. Men på grunn av den merkbart lavere aktiviteten har de måttet redusere arbeidstiden til de faste ansatte. Juliane trives og er glad hun har en jobb. Hun forteller at smørbrødene er populære, spesielt «Lun ælj i blings» som er Nannestads svar på karbonadesmørbrød. I påsken skal de også selge rekesmørbrød.

Trygge rammer

– Målet vårt er at kafeen skal være en møteplass under trygge rammer slik at folk kan komme seg litt ut, sier Granaas. På kafeen ligger det aviser og bøker til låns, og folk kan spille sjakk om de ønsker det.

Granaas tror et slikt møtested er viktig i et lokalsamfunn som Nannestad der det er langt mellom naboene. Likevel er de opptatte av å følge myndighetenes retningslinjer og lar bare familier sitte tett, mens venner må holde avstand.

– Koronaviruset har gjort at vi vet mye om relasjonene som våre gjester har, sier Granaas og smiler lurt.

Både hun og de tre andre eierne har andre jobber og stiller frivillig i kafeen på ettermiddagene eller i helgene. Selv er Granaas til vanlig generalsekretær i Norsk Fosterhjemsforening.

Hun forteller de måtte investere en god del før de åpnet stedet 2. desember 2019 og hadde håpet at de skulle få nedbetalt det de har investert og klare å dekke driften. Før covid-19 kom hadde de mange stamgjester og fikk god respons på at de også la til rette for strikkecafé, barseltreff og kulturkvelder av like slag. De har også arrangert en dag hvor de fokuserte på trim og helse.

Lokalt og økologisk

– Vi som står bak hadde til felles at vi er opptatte av nærmiljøet, interessert i god norsk mat og rene råvarer, og ønsket at bygda skulle ha en kafé som møtepunkt, forteller hun.

LOKALT: De satser både på kortreist og økologisk mat.

LOKALT: De satser både på kortreist og økologisk mat.

Jan-Erik Østlie

Hilde Bratlien, en av de andre eierne, hadde erfaring fra pubdrift tidligere så hun fungerer nå som daglig leder.

– Vi satser på kvalitet og ikke kvantitet, og forsøker å ha lite matavfall og kasting av mat, sier Granaas.

Take away

Men nå måtte de altså redusere åpningstiden, og de ansatte må jobbe mindre for å få det til å gå rundt. Samtidig har de merket at det er flere som bestiller take away fra kafeen nå. De prøver stadig å videreutvikle konseptet, så forrige helg tilbød kafeen hjemkjøring av varer med el-motorsykkel.

– Det var min datter og sønn som foreslo dette så da prøvde vi det ut. Her er familien «all in» i konseptet, sier hun.

Skjenker lokalt øl

– Akkurat nå driver vi i likhet med de fleste i bransjen med tap, men vi prøver så godt vi kan å holde åpent. Nå har vi også fått skjenkebevilling så her kan folk være litt sosiale og slippe å sitte alene i påsken, sier hun. De har allerede bestilt mye lokalt øl som de selger i boks eller flasker da de ennå ikke har tappekran. Men også Mack-øl fra Nordkjosbotn står på menyen. Antakelig til glede for de mange NNN-organiserte på Mack.

Gjelder å holde seg frisk

– Jeg er optimist og tenker at vi skal klare å stå i dette til koronaen er over.

Vi lover alle gjester god stemning og lokalprodusert mat og drikke, sier hun. I påskeferien skal de holde åpent og vil markedsføre dette på Instagram og Facebook. Etter bare tre måneder i drift og midt i koronaens tid har hun fortsatt klokkeklar tro på dette lokaløkologiske bærekraftige konseptet.

– Så lenge vi holder oss friske og raske, så skal vi prøve å holde driften i gang. Mange mennesker føler seg ensomme nå, og jeg vet kafeen betyr mye for lokalsamfunnet, sier Tone Granaas.

GOD STEMNING: Servitør Juliane Hofselrud (t.v.) og eier Tone Granaas.

GOD STEMNING: Servitør Juliane Hofselrud (t.v.) og eier Tone Granaas.

Jan-Erik Østlie