JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LUNSJPRAT: Irene Mercer møter NTL-ere i lunsjen og snakker om aktiviteter, verving, lønn og karameller.

LUNSJPRAT: Irene Mercer møter NTL-ere i lunsjen og snakker om aktiviteter, verving, lønn og karameller.

Ole Palmstrøm

Verving

Aldri har NTL vært større: Irene er superverver i Tromsø

Norsk Tjenestemannslag vokste kraftig i 2022, og Irene Mercer på UiT Norges arktisk universitet gjorde sin del.

anders@lomedia.no

NTL ligger nå og vaker rundt et medlemstall på 55.000. Det har aldri vært høyere. Bak disse tallene ligger det mye arbeid.

Én av de som har vervet mye, er Irene Mercer i NTL UiT Norges arktiske universitet. Hun er frikjøpt på andre året for å jobbe med medlemsaktivitet og verving. Først gjennom prosjektet «LO for alle» som skulle rekruttere høyt utdannede.

Nå har foreningen i Tromsø fått støtte fra forbundet til at hun kan frikjøpes også i 2023.

I fjor var målet å verve 100 nye medlemmer. Fasit ble 125, som er rekord. NTL UiT har nå 825 medlemmer og tar innpå Forskerforbundet, som er størst med 1200 medlemmer.

– Vi har systematisert arbeidet. Den største innsatsen legges i dør-til-dør-aksjonen, der målet er å besøke alle ansatte én til to ganger i året på alle campus og bygg. Og vi står på stand, sender velkomstmail til alle nyansatte og har verving på agendaen i alle møter, ramser hun opp.

PÅ JAKT: Lister over nyansatte er et viktig verktøy for Irene Mercer. Det gjelder bare å finne de riktige kontorene.

PÅ JAKT: Lister over nyansatte er et viktig verktøy for Irene Mercer. Det gjelder bare å finne de riktige kontorene.

Ole Palmstrøm

Mange viktige møter

Det mest effektive er, ifølge Mercer, å komme seg ut og møte medlemmer og kollegaer. Derfor er hun ute og går opp mot et par timer hver dag.

Denne dagen er hun innom en kollega som er medlem i en konkurrerende fagforening, på den andre tariffavtalen i staten. Vedkommende er ikke fornøyd med årets lønnsoppgjør, og Mercer kan fortelle hva det generelle tillegget alle som er medlem i NTL fikk. Kollegaen lurer også på hvordan det blir med forsikringene hen har gjennom nåværende fagforening. Mercer forteller om de gode tilbudene NTL-medlemmene får gjennom LOfavør.

Hun forklarer at kollegaen er bundet av sin tariffavtale ut perioden. Hen må vurdere fordeler og ulemper med melde seg ut før høstens lønnsforhandlinger. De avtaler at Mercer skal ta kontakt i november.

– Hen kommer over, fastslår hun etterpå.

Samtidig snakker hun aldri negativt om andre fagforeninger.

– Vi har et godt samarbeid med de andre fagforeningene her, og det skal vi fortsette med. Men jeg forklarer selvsagt hvordan vi skiller oss fra de andre, sier hun.

Rekruttering: NTL satser på unge for å møte eldrebølgen

NYTTE: Stipendiat Srijana Bastakoti (t.v.) meldte seg først inn i NTL etter anbefaling fra banken. Etter hvert har hun skjønt mer av hvor nyttig medlemskapet er.

NYTTE: Stipendiat Srijana Bastakoti (t.v.) meldte seg først inn i NTL etter anbefaling fra banken. Etter hvert har hun skjønt mer av hvor nyttig medlemskapet er.

Ole Palmstrøm

Resultater gir medlemmer

På rundene sine prioriterer Mercer også å prate med de eksisterende medlemmene. Høre hva som skjer, om de trenger hjelp til noe, og gi bort noen NTL-artikler.

Som stipendiat Srijana Bastakoti. Hun meldte seg inn i NTL for tre år siden. Det var på oppfordring fra rådgiveren i banken, siden de ville få bedre rente på boliglånet sitt som NTL-medlemmer.

– I etterkant har jeg forstått mer om alt NTL kan hjelpe med, og jeg kan ta kontakt og spørre om jeg lurer på noe. Og de gjorde en god jobb i forhandlingene i fjor høst, sier hun, før hun får karameller, tyggegummi og skiholdere av Mercer.

Mercer poengterer at NTL har fått gjennomslag for at stipendiater som ble forsinket på grunn av korona kan få lengre tid til å bli ferdig med arbeidet sitt. De tillitsvalgte og jobben de gjør, er et sterkt verveargument.

– Vi er stemmen til alle gruppene på universitetet og blir derfor hørt på. Vi får til mye, og det er en grunn til at folk velger å være medlem, understreker hun, og legger til at jobben foreningsleder Marit Martinsen Dahle gjør, er et verveargument i seg selv.

På sine dør-til-dør-runder er det viktig for henne å få fram resultatene fagforeningen får.

– Det er det viktigste. Når vi møter medlemmene, spør vi om de har det bra, minner om rettighetene deres og alt vi som fagforening gjør for dem, forteller hun.

I tillegg trekker hun ofte fram fordelene i LOfavør og minner dem på å verve.

– Fornøyde medlemmer er de beste ververne, fastslår hun.

KARAMELLER: Tom Stangnes får en neve karameller fra Irene Mercer. Hun bestiller mange. – De er en effektiv døråpner, sier hun.

KARAMELLER: Tom Stangnes får en neve karameller fra Irene Mercer. Hun bestiller mange. – De er en effektiv døråpner, sier hun.

Ole Palmstrøm

Dør-til-dør

På en annen del av universitetet finner Mercer fram listen over de som er ansatt den siste tiden. De skal få besøk og tilbud om å bli med i NTL.

I den aktuelle korridoren er det lunsjtid, og fire av fem rundt bordet er allerede medlemmer i NTL. Mercer deler ut enda flere karameller, tyggegummi, leppepomade og det populære juleheftet fra NTL UiT: Lista med resultatene fra de lokale lønnsforhandlingene. Også ikke-medlemmet får tilbudet.

Dessuten forteller Mercer om planene hun har for medlemsaktivitet framover: Egen kinovisning av den nye filmen «La elva leve» og rabatterte dager i badeland og skitrekket. I tillegg oppfordres medlemmene til å delta i vervekonkurransen.

Seniorrådgiver Heidi Solberg er blant de lunsjende medlemmene, og hun nikker til verveoppfordringen. Hun jobber med studiekvalitet og forskerutdanning og har «alltid» vært medlem i NTL.

– Jeg meldte meg inn da jeg jobbet i Lånekassen, for der sto NTL veldig sterkt. Og så var det naturlig å fortsette etter at jeg begynte på universitetet. Det er fine medlemsfordeler, og det er viktig å ha NTL i ryggen om noe skulle skje på arbeidsplassen, sier hun.

Hun legger til at lønn selvsagt også er viktig.

– Og så er karamellene veldig gode!

SIKKER: Seniorrådgiver Heidi Solberg har «alltid» vært medlem i NTL.

SIKKER: Seniorrådgiver Heidi Solberg har «alltid» vært medlem i NTL.

Ole Palmstrøm

Døråpner

At karamellene med NTL-logo er viktige, kan Mercer skrive under på:

– Verdien av NTL-karamellen kan ikke undervurderes. Jeg har fått utrolig mange medlemmer på grunn av karamellen. Det kan være at de egentlig ikke har tid til en prat, men når man får tilbud om en karamell, åpner det opp for en samtale, forteller hun.

Men verving skjer ikke bare ved å trykke på en knapp. Det er hardt og systematisk arbeid. Mercer forteller at de utvikler informasjonsmateriell som kan brukes av alle og sørger for at tillitsvalgte rundt om i organisasjonen får innføring i hvordan de skal verve.

Tillitsvalgt-veteran Knut Ove Tanem har tilbudt Mercer et framskutt lager av NTL-artikler ved kontoret sitt. Han merker effekten av verve-satsingen godt.

– Det er mye mer aktivitet. I en ellers travel hverdag er det ikke alltid vi kan bidra med de ekstra tingene. Med Irene er det mye mer målrettet og vi ser effektene. Ikke bare på nye medlemmer, men også mer engasjement blant de som allerede er medlemmer, sier han.

OPPSVING: Tillitsvalgt Knut Ove Tanem mener vervefrikjøpet på UiT både skaffer nye medlemmer, og skaper mer aktivitet for de eksisterende medlemmene.

OPPSVING: Tillitsvalgt Knut Ove Tanem mener vervefrikjøpet på UiT både skaffer nye medlemmer, og skaper mer aktivitet for de eksisterende medlemmene.

Ole Palmstrøm

Nesten 25 prosent av UiTs ansatte er utlendinger, og mange snakker ikke norsk. Mercer hadde hatt stor nytte av å ha mer materiell på engelsk tilgjengelig.

– Og så må det være enkelt å melde seg inn. For hvert trykk man gjøre i innmeldingsprosessen, mister vi noen potensielle medlemmer, sier hun.

Mercer sier det bare er å kaste seg ut i vervingen.

– Verving er en vanesak. Det er noe man lærer seg. Du kan oppleve det som å være en dørselger innimellom, men folk er positive til fagforeninger og det vi gjør, konstaterer hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss