JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlingene i Forsvaret er brutt - pensjonsspørsmål uavklart

Spørsmålet om hvilke tillegg for de ansatte i Forsvaret som skal gi pensjon har ført til brudd i de lokale forhandlingene i Forsvaret.
Løyntnant Simen Kvalvaag Knudsen (nr to fra venster) sier han er glad i jobben sin i Forsvaret, men er bekymret for hvordan pensjonen hans blir. Her sammen med Lasse Henriksen (rekrutteringsansvarlig i NOF, t.v.), løytnant Karl Didrik Festvåg og NOF-leder Torbjørn Bongo helt til høyre.

Løyntnant Simen Kvalvaag Knudsen (nr to fra venster) sier han er glad i jobben sin i Forsvaret, men er bekymret for hvordan pensjonen hans blir. Her sammen med Lasse Henriksen (rekrutteringsansvarlig i NOF, t.v.), løytnant Karl Didrik Festvåg og NOF-leder Torbjørn Bongo helt til høyre.

privat

merete.jansen@lomedia.no, anders@lomedia.no

I tariffoppgjøret i fjor vår avtalte staten og arbeidstakerorganisasjonene å fjerne taket på hvor mye av faste og variable tillegg man får pensjonsopptjening for. Dette har vært spesielt viktig for ansatte i Forsvaret, ettersom de har store tillegg knyttet til øving, vakt, seilig og luftoperativ virksomhet.

De har krevd at alle tilleggene knyttet til arbeidstidsavtalen i Forsvaret skulle gi pensjonsopptjening, men mandag var bruddet i de lokale forhandlingene i Forsvaret et faktum.

– Beklagelig situasjon

Forhandslingsleder Staale I. Reiten i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) er ikke fornøyd med situasjonen Forsvaret har havnet i.

– Det er en beklagelig situasjon. Vi har holdt på siden i fjor høst for å få løst dette. At vi ikke har klart det skaper en usikkerhet for pensjonsnivå for de som jobber i Forsvaret, og det er en risiko Forsvaret skyver over på personellet, sier han.

Arbeidstakerorganisasjonene Befalets fellesorganisasjon, NTL Forsvar, Parat forsvar, Forskerforbundet, Norsk Sykepleierforbund og Norges offisers- og spesialistforbund står samlet bak bruddet. Nå har de to uker på seg til å avgjøre om saken skal bringes inn for Statens lønnsutvalg. Reiten håper at arbeidsgiver skal komme med løsninger innen den tid.

– Det er et vindu der i alle fall, om man ønsker å finne en vei ut av det. Jeg tror ikke det skal stå på oss, sier han.

Reiten er tydelig på at dette er et veldig viktig spørsmål for NOFs medlemmer, og spesielt de yngre som får et helt annet pensjonsgrunnlag ettersom den nye offentlige tjenestepensjonen ble innført fra nyttår.

– Disse skal etter hvert se på om de skal fortsette her til pensjonsalder, eller ikke. Forsvaret er avhengig av å beholde kompetansen de har. Om dette fører til at Forsvaret mister folk, har det potensiale til å utgjøre en risiko for ikke å ha nok kompetanse i organisasjonen, sier han.

Utgjør stor del av lønnen

– Rundt 60 prosent av lønnen jeg fikk utbetalt i fjor, stammet fra det Forsvaret kaller Aktivitetsbaserte tillegg (ATF), sier løytnant Simen Kvalvaag Knudsen (31).

Han har ringt opp FriFagbevegelse fra sattellittelefonen ombord på KNM Otto Sverdrup, som er ute på oppdrag. Selv om han har mer enn halve arbeidslivet foran seg, er pensjon noe han tenker mye på:

– Det handler om hvordan man skal ha det den dagen man er ferdig i Forsvaret. Hvis store deler av lønnen ikke regnes med i pensjonsgrunnlaget, får vi ikke mye å rutte med, sier Kvalvaag Knudsen.

Da pensjonsreformen trådde i kraft 1. januar i år, hadde Forsvaret og de ansattes organisasjoner fortsatt ikke klart å bli enige om hvor stor del av tilleggene utover fast lønn som skal regnes med i pensjonsgrunnlaget og gi opptjening. Fagforeningene mener at de ikke er noen grunn til å forskjellsbehandle de som jobber i Forsvaret og andre statsansatte, og at alle tillegg derfor bør regnes med.

Men øving, vakt og seiling, som utgjør en stor del av lønna, teller i dag ikke med i det hele tatt i dag. Dette taper de ansatte store penger på den dagen de går over i pensjonistenes rekker.

Frykter mange vil velge andre karrierer

Pensjon har lenge vært et brennhett tema blant de ansatte. Ifølge løytnant Simen Kvalvaag Knudsen ombord på KNM Otto Sverdrup, har de ikke et eneste medlemsmøte uten av dette diskuteres. Også rundt lunsjbordet i messa er det ofte noen som bringer pensjon på banen. Bekymringen er stor for hvordan dette skal påvirke framtiden. Ikke bare for egen del, men for Forsvaret som helhet:

– Jeg fykter at folk etter hvert vil velge andre karrierer. Vi risikerer å miste noen av de beste vi har, som også er attraktive for privat næringsliv. På sikt kan vi ende opp med et svekket forsvar.

Foreløpig opplever han at mange sitter på gjerdet og avventer at det kommer en løsning. For egen del håper han å bli værende i Forsvaret arbeidslivet ut, og han tror det gjelder de aller fleste av kollegene også.

– Vi er veldig glad i det vi driver med, så det skal nok litt til før folk gir opp, sier Kvalvaag Knudsen, samtidig som han lar det skinne gjennom at det går en grense et sted.

Håper «noen» griper inn

Nestleder Rune Bjørseth i NTL Forsvar mener de ansatte har blitt møtt med manglende forhandlingsvilje.

– Vi er skuffa over at vi ikke har kommet i mål med dette. Dette er særdeles viktig for medlemmene, sier han.

Nå er håpet at eksterne parter kan komme inn og løse opp i uenigheten.

– Det kan enten skje fra politisk side, at hovedorganisasjonene (LO Stat) går i dialog med departementet eller i Statens lønnsutvalg. Vi håper arbeidsgiver kommer tilbake til forhandlingsbordet, sier han.

Bjørseth understreker at dette spørsmålet også er viktig for de sivilt ansatte i Forsvaret.

– Dessuten er prinsippet om at man skal få pensjonsopptjening fra faste variable tillegg viktig, fastslår han.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse