JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gjestene fra Malawi og Eswatini takket for NTLs støtte

Gjestene fra de afrikanske samarbeidsforbundene til NTL fortalte landsmøtet om sine kamper.
KAMP: Martha Lunda fra Civil Servants Trade Union i Malawi forteller at støtten fra NTL har betydd svært mye gjennom mange år.

KAMP: Martha Lunda fra Civil Servants Trade Union i Malawi forteller at støtten fra NTL har betydd svært mye gjennom mange år.

Arash Nejad/nyebilder.no

nina.hanssen@lomedia.no

– I Malawi er NTL kjent og respektert som en sterk, betydningsfull og innflytelsesrik organisasjon langt utover offentlig sektor. Alle parter og våre samarbeidspartnere kjenner også til dere og vi er takknemlig. Solidaritet!, sa Martha Lunda fra Civil Servants Trade Union (CSTU), i sin hilsningstale til NTLs landsmøte.

Bygger kompetanse

Den engasjerte fagforeningslederen i NTLs søsterorganisasjon i Malawi fikk med seg hele landsmøtet da hun snakket om betydningen av samarbeidet og hilset fra Malawi Congress of Trade Unions (MCTU).

– NTLs støtte til å bygge kapasitet og kompetanseheving blant våre medlemmer har båret frukter og nå har akkurat CSTU har gjennomført vellykkede forhandlinger for våre medlemmer, sa hun.

Lunda takker for forhandlingskompetansen som de har fått gjennom NTL-samarbeidet. 

– Det er utrolig inspirerende å være tilstede her i Oslo denne uka og lære om velferdssamfunnet dere har skapt og dere har gitt oss håp og drømmer om at dette er noe vi også kan få til hjemme, sa hun.

I Malawi er det i dag mye fattigdom og særlig ungdomsarbeidsledigheten er stor.

– Vi står på for å jobbe for å kjempe for anstendige arbeidsplasser. Det skal vi fortsette med selv om vi jobber i et komplisert politisk minefelt, sa hun.

– Solidariteten dere viser oss gjennom vanskelige tider betyr mye og vi er stolte over å ha NTL og dere som venner, sa hun før hun nærmest danset tilbake til gjestebenken.

Store utfordringer i Eswatini

Den andre som hilset fra de internasjonale gjestene var leder Oscar Nkambule fra The National Public Services and Allied Workers' Union (NAPSAWU) i Eswatini. Også han takket for et langt samarbeid og støtte i en ekstremt utfordrende tid.

– Også for oss har støtten fra NTL i kapasitetsbyggingen betydd ekstremt mye og det har styrket vår organisasjon i kampen for frigjøring av landet vårt, sa han.

Oscar Nkambule holdt en stille tale med et sterkt politisk budskap da situasjonen i hjemlandet er vanskelig med brudd på menneskerettigheter og utfordringer med å drive politiske arbeid. Han fortalte at landet fortsatt styres med jernhånd av kongen Mswati III som fortsetter å krenke rettighetene til arbeidere og vanlige folk.

– Dette regimet sørger fortsatt for at politiske partier eller enhver organisasjon som krever endringer blir slått ned på. Det gjøres ved at de arresterer ledere, trakasserer dem eller til og med brutalt angriper dem, sa han.

TØFFE FORHOLD; Oscar Nkambule fra The National Public Services and Allied Workers står i en dramatisk kamp mot regimet til den eneveldige kongen i Eswatini.

TØFFE FORHOLD; Oscar Nkambule fra The National Public Services and Allied Workers står i en dramatisk kamp mot regimet til den eneveldige kongen i Eswatini.

Anders Hauge-Eltvik

Men sa at det er en bevegelse på gang der det har vært flere pro-demokratiske protester og store opptøyer mot den siste absolutte monarken i Afrika.

– Politiske partier har vært forbudt siden 1973, media har munnkurv, og flere journalister har blitt arrestert og torturert, fortalte han.

I fjor var det flere store sivile protester der blant annet fagforeningene gikk ut og krevde demokratiske reformer.

– Regjeringens svar på urolighetene var å sende politi og soldater ut i gatene og som førte til at minst 46 mennesker ble drept og over 100 skadet, forteller han.

Nkambule fortalte videre at mens kongens familie og hans støttespillere blir rikere, så blir vanlige folk fattigere. Ifølge han lever nå rundt 39,7 prosent av befolkningen under den internasjonale fattigdomsgrensen på 1,90 dollar dagen. Også i offentlig sektor er det store utfordringer der de mangler både medisin og utstyr i helsesektoren. Nkambule leder selv en fagforening som i dag organiserer i offentlig sektor og har i dag rundt 7300 medlemmer selv om det er utfordrende.

I tillegg til at helsesystemet har nærmest kollapset så er også utdanningssystemet utarmet. Det er omtrent ingen kritiske medier da medieinstitusjonene i landet er partiske til fordel for regjeringen og den regjerende eliten. Til NTLs landsmøte hadde han flere ønsker til bistand.

– Vi trenger en plattform for å nå ut til folk og skulle gjerne hatt bistand til å etablere et medierom der vi kan få fram situasjonen til folket og ikke elitene og hjelp til å bli mer synlige på sosiale medier. Men også juridisk bistand ville være bra, da domstolene våre er partisk – så også her vinner alltid regjeringene sakene, sa han før han avsluttet med det kjente kampropet «Amandla».

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse