JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Halvveis til Istanbul

To tyrkiske kvinner i Oslo bestemte seg for å invitere Gerd Kristiansen til en av verdens største kvinnekonferanser. Det endte med matkurs, baking og gode diskusjoner.
Muntert rundt matbordet på Mangfoldhuset. Huriye Ocak forteller og Gerd Kristiansen ler.

Muntert rundt matbordet på Mangfoldhuset. Huriye Ocak forteller og Gerd Kristiansen ler.

Jenny Dahl Bakken

frifagbevegelse@lomedia.no

LO-leder Gerd Kristiansen har mel på kjolen og et konsentrert uttrykk i ansiktet. Hun strammer forkleet før hun gyver løs på deigemnet foran seg med den tyrkiske kjevla – sammen med førstesekretær Peggy Hessen Følsvik.

Imran Aydemir-Ay hakker grønnsaker mens Huriye Ocak viser Kristiansen hvordan hun skal kjevle helt perfekt – så fyllet kan legges på den tynne, flate deigen, så kantene kan brettes inn og nok et brett med den tyrkiske retten pide kan dyttes inn i stekeovnen. De er på Mangfoldhuset i Oslo.

Bryter barrierer

– Dessverre er det ikke så ofte jeg blir invitert til å lage mat med dem jeg besøker. Det bryter virkelig barrierer, vi har blitt enige om å lage lefser sammen til jul, vi, nå, sier Kristiansen – og ler.

Aydemir-Ay forteller at de helt bevisst velger å lage mat med gjester, og arrangerer matkurs.

– Mat er universelt, det er noe alle har et forhold til. Så kan vi lære av hverandre og komme nærmere hverandre, sier hun. Ocak legger til at de kan nå mange kvinner som ellers ikke nås, lære bort praktiske ting og enkle matretter i en hektisk hverdag. Integrering i praksis, sier hun.

Inviterte til Istanbul Summit

Det er Aydemir-Ay og Ocaks fortjeneste at en av Norges mektigste nå står og kjevler deig på Mangfoldhuset i Oslo. De to fikk en forespørsel om å finne en norsk innleder til Istanbul Summit, toppmøtet i Istanbul som samler 600 kvinner fra hele verden som skal diskutere FNs tusenårsmål i et kvinneperspektiv. Det er en konferanse av og for kvinner der kun kvinner har talerett – unntaket er FN-leder Ban Ki-Moon, som allernådigst får snakke – hvis han kommer.

Gleder seg

De to nølte ikke med å foreslå LO-lederen. Uten å spørre først, såklart – i stedet kom de på kontoret med invitasjon da bekreftelsen kom.

– Det skjer ikke så ofte, at noen bare tar det iniativet. Jeg sa ja. De ble litt forfjamset i internasjonal avdeling, siden det ikke var klarert med dem først, sier Kristiansen lattermildt, hun gleder seg til å reise til Tyrkia for å snakke om viktigheten av at kvinner går ut i arbeid og likestilling mellom kjønnene.

I samme slengen ble de enige om at Kristiansen skulle komme på Mangfoldhuset, lære å lage tyrkisk mat og dessuten snakke om kvinner og karriere.

Stor uenighet om morsrollen

Mange politikere og toppledere gjør slike arrangementer som et PR-jippo. De kommer, kutter pliktskyldigst opp en tomat for fotografen og går igjen. Ikke Gerd Kristiansen – hun går inn i det med liv og lyst, for ikke å nevne tjuvsmakingen på maten.

Når maten er ferdig, er det alle mann til bords, før det bærer videre til en såkalt «Oslosamtale» om kvinner og karriere.

Kristiansen snakker om viktigheten av at kvinner jobber, om hvordan kvinner taper økonomisk på å være hjemme med barn og hvorfor pappaperm er viktig. Hun forteller sin egen historie, om da hun som 17-åring ble mor.

– På en måte føler jeg man aldri kan bli likestilt. Det er vanskelig å «bli kvitt» morsrollen. Jeg jobber fullt, men det er alltid så mye som skal gjøres hjemme, så mye å huske på, sier Aydemir-Ay.

Hun er enig med Kristiansen i at det er kulturelt betinget, tanken om at kvinner skal ha hovedansvaret for barna. Det er det ikke alle som er. Det er stor uenighet på møtet, Ocak mener det er naturlig at hun tar ledelsen hjemme og mener LO i større grad må kjempe for muligheten til å være hjemme med barna. Nasiha Haramba i Den bosniske kvinneforeningen i Norge er uenig.

– Jeg tror mange kvinner tenker når de er unge at de vil være hjemme og nyte tiden med barna. Men de angrer på det når de blir eldre, sier hun.

Etter debatten. Hun har blitt utfordret på mye, gått i diskusjonen, berømmet arrangørene. Nå er en av Norges mektigste personer på vei inn i heisen, forkleet er pakket ned og melet viftet bort, og da er det bare én ting som gjenstår å si til de ivrige tyrkiske kvinnene:

– Sees i Istanbul!

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse