JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Over halvparten av studentene er ensomme

Kokken i studentkantina ser at studentene isolerer seg mer og mer: – Mange har trengt en klem

Studenter sliter med ensomhet, alvorlige psykiske plager og søvnløshet, ifølge en ny undersøkelse. Kokk Nina Hovland ved Høgskulen på Vestlandet – Haugesund er ikke overrasket.
HJEMMEKOSELIG KANTINE: – Når vi serverer kjøttkaker, sier studentene at de føler at de hjemme hos mamma, sier Nina Hovland som ikke er overrasket over hva undersøkelsen avdekket.

HJEMMEKOSELIG KANTINE: – Når vi serverer kjøttkaker, sier studentene at de føler at de hjemme hos mamma, sier Nina Hovland som ikke er overrasket over hva undersøkelsen avdekket.

Ole Palmstrøm

27.04.2021
12:00
27.04.2021 12:37

katharina@lomedia.no

Halvparten av studentene sier de er ensomme. Det er en dobling siden 2018. Fire av ti har problemer med søvnløshet.

Dette kom fram i den ferske undersøkelse gjennomført av Folkehelseinstituttet i samarbeid med studentsamskipnaden i Oslo, Trondheim og Bergen som ble lansert 26. april.

62.500 studenter deltok. Det er en svarprosent på 34 prosent.

Legger skylda på digitalisering

Kokk Nina Hovland ved Høgskulen på Vestlandet – Haugesund er ikke overrasket over funnene. Hun har servert mat og drikke til sultne studenter i 13 år og har lagt merke til flere og flere studenter isolerer seg, også før Norge stengte ned 12. mars i fjor.

– Det er et resultat av digitaliseringa. Jeg ser at studentene ikke sitter og diskuterer fag i kantina lengre, men følger undervisningen på pc. Etter tre år skal de skrive en bacheloroppgave, men da har de ingen å spille ball med, sier hun.

Studenter som er innom kantina eller kaffebarer hvor Hovland jobber, får mer enn kaffe latte og et næringsrik måltid. Kokka kaller seg en reservemamma. Noen ganger er hun den første de snakker med om morgenen.

– Mange har trengt en klem. Noen ganger feller noen en tåre når ikke alt gikk som det skulle. Jeg ser på studentene som barna mine for en periode.

– I skolehverdagen er det viktig å slå av en prat. Mange søker trygghet i samtalen med oss.

Isolert: Førsteårsstudent Oda (23) var redd for å miste grepet: – I løpet av tre uker så jeg to personer

Burde åpnet dørene for studentene

Kantina i Haugesund er bare en av veldig mange spisesteder i regi av studentsamskipnadene som har stengt dørene helt eller delvis under pandemien.

Da undervisningen ble flyttet over på digitale flater og befolkningen fikk beskjed om å treffe færrest mulig for å hindre smitte, holdt studentene seg hjemme. Siden kundegrunnlaget sviktet, ble kantiner stengt og ansatte permittert.

Synnøve Bakken, leder i Norsk Tjenestemannslag (NTL) Studentsamskipnaden, mener at studentsamskipnadene burde stilt sine lokaler til disposisjon til studentene i en større grad i enn de har gjort under pandemien.

På mange campus er det god plass og lett å overholde 2-meteren.

– Vi kunne hatt folk på jobb selv om det ikke er lønnsomt. Det ville vært lønnsomt for studentenes psykiske helse, sier Bakken.

Hovedfunn fra undersøkelsen

• Fire av ti studenter har søvnproblemer.

• Mer enn halvparten sier de er ensomme. I 2018 var det samme tallet 23,6 og i 2014 var det 16,5.

• Annenhver student opplever alvorlige psykiske plager som angst og depresjon. Det er en økning fra 2018 da én av fire svarte det samme. I 2010 var resultatet én av seks.

• 7 av 10 studenter vurderer den digitale undervisningen som dårligere sammenlignet med tradisjonell undervisning.

• 8 av 10 studenter oppgir manglende kontakt med medstudenter og mindre engasjerende forelesninger som de viktigste utfordringene.

Vonde tall

Da leder Andreas Trohjell for Norsk Studentorganisasjon leste svarene i undersøkelsen, ble han nedslått.

– Det er grusom lesning og vonde tall. Undersøkelsen bekrefter det vi har visst en stund. Dette er studenter vi omgås hver dag. Over halvparten sier de er ensomme. Det er et altfor høyt tall, sier Trohjell.

DEPRIMERENDE: – Det er grusom lesning og vonde tall, sier Andreas Trohjell.

DEPRIMERENDE: – Det er grusom lesning og vonde tall, sier Andreas Trohjell.

NSO / Skjalg Bøhmer Vold

I 2018 svarte 16 prosent at de hadde fått en diagnostisert psykisk lidelse. I 2021 svarte 18 prosent det samme.

– Trenden har vært sånn en stund. Vi tror at det vil hjelpe med forebygging, men vi vet jo ikke sikkert hvorfor studentene sliter så mye som de gjør, sier han.

– Det er en utrolig viktig undersøkelse, men også veldig viktig hva vi bruker tallene til.

Ga opp: Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam

NTL Ung: Burde vært satset mer på studenthelse

Heller ikke Martin Kvalvik, leder i NTL Ung, er overrasket over tallene. Mange av medlemmer i ungdomsorganisasjonen studerer.

– Vi har sett det gjennom hele pandemien at student sliter og har vært lavest prioritert, sier Kvalvik.

Han legger til at studenter har bidratt aller mest i dugnaden.

– Å miste et helt år med sosialt liv har stor påvirkning på deres psykiske helse. Det er klart.

TRENGER STØTTE: Martin Kvalvik etterlyser en større satsing på helsehjelp til studentene.

TRENGER STØTTE: Martin Kvalvik etterlyser en større satsing på helsehjelp til studentene.

Jan-Erik Østlie

NTL Ung-lederen er misfornøyd med tiltakene overfor den neste generasjon arbeidstakere.

– Studentene har ikke fått nok økonomisk støtte da de mistet jobbene sine på grunn av pandemien. I tillegg til det, sliter de psykisk. Det er lange køer for å helsehjelp hos studentsamskipnadene.

– Det burde vært satset mer på psykisk helse til studentene.

Asheim: Undersøkelsen får konsekvensene

– Ensomheten rammer også studenter, altfor mange rapporter om psykiske helseplager og altfor få søker hjelp. Vi må bruke tallene til å hjelpe studentene med å få det bedre, sa Henrik Asheim (H) under lanseringa av undersøkelsen.

Forsknings- og høyere utdanningsminister lover å snu alle steiner for å løse utfordringene med studentenes psykiske helse.

– I Oslo og Bergen har det vært veldig mye stengt. Har vi stengt ned for mye? Det skal vi evaluere. Nå er det grundig dokumentert at digitale forelesninger ikke er fullgod undervisning.

BEKYMRET MINISTER: – Vi må bruke tallene til å hjelpe studentene med å få det bedre, sa Henrik Asheim.

BEKYMRET MINISTER: – Vi må bruke tallene til å hjelpe studentene med å få det bedre, sa Henrik Asheim.

Jan-Erik Østlie

7 av 10 studenter vurderer den digitale undervisningen som dårligere eller mye dårligere sammenlignet med tradisjonell undervisning.

Før sommeren skal Asheim sammen med flere statsråder, invitere til et toppmøte for å diskutere studentens psykiske helse. Han forteller også at det kan bli aktuelt å masseteste studenter. Asheim har også en anmodning til studentene.

– Undersøkelsen er viktig og kommer til å få konsekvensene. Hold ut til sommeren, studenter. Høsten blir bedre.

Pengestøtte i 2021: Korona-ramma studenter får ein milliard i ekstra stipend: – Eg er ikkje imponert, seier hotelltilsett Nathalie

Ansatte blir sagt opp

Parallelt med at ensomheten øker og at studentens psykiske helse forverres, ser Synnøve Bakken i NTL en annen utvikling hun misliker. Ved flere og flere utsalgssteder for mat og drikke erstattes ansatte av selvbetjeningsløsninger.

 BEKYMRET: – Hvordan skal effektiviseringen av spisestedene bli bedre studentvelferd? spør Synnøve Bakken.

BEKYMRET: – Hvordan skal effektiviseringen av spisestedene bli bedre studentvelferd? spør Synnøve Bakken.

Ole Palmstrøm

Årsaken er at det ikke lønner seg med arbeidstakere, men Bakken tror vi går glipp av noe viktig i jakten på at alt skal lønne seg i kroner ære.

Hun skulle gjerne hatt flere som kokka og «reservemammaen» Nina Hovland i Haugesund.

– Å ha folk på jobb gagner studenthelsa på en annen måte enn når studentene bare møter en vippsordning.

Selvbetjeningsløsningene har også ført til at masseoppsigelser i studentsamskipnadene, ifølge Bakken.