JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Mange universitetsansatte taper på å ikke være i NTL

Fristen for lokale forhandlinger er over, og på universitetene har den nye fordelingen mellom hovedsammenslutningene satt tydelige spor. Mange stipendiater ville tjent på å være medlem i NTL.
PRIORITERTE ALLE: Leder Natalia Zubillaga i NTL Universitetet i Oslo sørget for at alle medlemmer fikk minst 15 300 i lønnsøkning.

PRIORITERTE ALLE: Leder Natalia Zubillaga i NTL Universitetet i Oslo sørget for at alle medlemmer fikk minst 15 300 i lønnsøkning.

Leif Martin Kirknes

anders@lomedia.no

Høstens lokale forhandlinger var de første etter at Unio skiftet avtalefellesskap og gikk over til å forhandle alle tillegg lokalt sammen med Akademikerne.

I de virksomhetene der Unio og Akademikerne er størst, får de også forhandle om de uorganisertes pott. Dette gjelder blant annet på universitetene og i politiet.

Det er valgt litt ulike løsninger på de største universitetene.

Felles for alle i NTL var at de fikk minst 10 000 kroner i generelt tillegg sentralt. I tillegg fikk førstekonsulentene ett lønnstrinn. De sentrale tilleggene utgjorde cirka 70 prosent av det de kunne forhandle om, og resten ble satt av til lokale forhandlinger.

UiO: Flatt tillegg

På Universitetet i Oslo (UiO) valgte NTL å gi alle et kronetillegg, på mellom 5300 og 6000 kroner. Dermed er alle sikret minst 15 300 kroner. Unio og Akademikerne ga alle sine medlemmer et lokalt, generelt tillegg på 1,8 prosent, pluss individuelle tillegg til rundt 1100 av 6700 medlemmer.

Leder Natalia Zubillaga i NTL UiO mener det er NTL som best sikrer de høyt utdannede en lønnsutvikling.

– Om du for eksempel er en stipendiat på lønnstrinn 54, får du 15 300 kroner hvis du er medlem i NTL. På den andre avtalen vil den samme stipendiaten få 8800 dersom hen ikke får individuelt tillegg. For oss er det et viktig prinsipp å gi kronebeløp, siden prosenttillegg gir de høyeste tilleggene til de som allerede tjener mest, sier Zubillaga.

Og det var det ikke mange stipendiater som fikk. Et titalls av totalt 1100 stipendiater fikk individuelt tillegg. Imidlertid fikk 220 professorer og 164 universitetslektorer individuelle tillegg. På avtalene til Unio og Akademikerne er det 782 professorer og 378 universitetslektorer.

Ved OsloMet har NTL ikke blitt enige med ledelsen, og oppgjøret avgjøres av Statens lønnsutvalg.

Litt generelt og litt individuelt

Ved Universitetet i Bergen (UiB) fulgte Unio og Akademikerne samme mal, med et tillegg til alle på 1,8 prosent og resten av potten avsatt til individuelle tillegg. Ifølge leder Jørgen Melve i NTL UiB ble de individuelle tilleggene også spredt ganske bredt.

– Den innlysende konsekvensen er at alle som ikke fikk individuelle tillegg, kommer dårligere ut enn om de hadde vært i vårt tariffområde. For eksempel nesten alle stipendiater, som taper cirka 3500 kroner på å ikke være i NTL. Det samme er også tilfellet for en del lavtlønte.

I fordelingen av sin lokale pott, valgte NTL å se på hvordan den enkeltes lønnsutvikling har vært de siste fem år.

– Prinsippet var at jo lenger unna du var å ha holdt tritt med prisstigninga, jo mer fikk du i år, sier Melve.

Jørgen Melve

Jørgen Melve

Eivind Senneset

Fikk med flest mulig

Ved NTNU ble 60 prosent av den lokale potten gitt i generelle tillegg.

–  NTLs mål har vært at flest mulig skal få ta del i lønnsoppgjøret, unngå store individuelle tillegg og prioritere grupper som ikke får automatisk lønnsopprykk, sier leder Sturla Søpstad i NTL NTNU.

Enkelte grupper ble prioritert, som avdelingsingeniør, overingeniør, konsulent, seniorkonsulent, rådgiver og seniorrådgiver.

Unio og Akademikerne på NTNU ga ifølge Khrono et generelt tillegg på 1,3 prosent, bortsett fra til stipendiatene, som fikk 2 prosent.

Sturla Søpstad

Sturla Søpstad

Ole Palmstrøm

Lavlønn og likelønn

På UiT - Norges arktiske universitet forteller NTL-hovedtillitsvalgt Marit Martinsen Dahle at rundt 60 prosent av deres medlemmer fikk lokale tillegg, på toppen av tilleggene alle allerede har fått. Disse tilleggene ligger stort sett mellom 5000 og 7000 kroner.

– Vi har som vanlig fokusert på lavlønn, likelønn og lønnsutvikling, og mindre på premiering av enkeltansatte, sier Martinsen Dahle.

Uniog og Akademikerne hadde cirka 49 millioner kroner å forhandle om lokalt. Alle fikk 0,8 prosent i generelt tillegg, noe som tok 14,5 millioner av potten. Resten, 33,5 millioner kroner, ble fordelt på individuelle tillegg for 2484 ansatte mens 766 ikke fikk individuelle tillegg. Den som fikk størst individuelt, tillegg fikk nesten 68 000 kroner. Stipendiater ble sikret 10 000 kroner.

Marit Martinsen Dahle

Marit Martinsen Dahle

Ole Palmstrøm

Den innlysende konsekvensen er at alle som ikke
fikk individuelle tillegg, kommer dårligere ut enn om de hadde vært i vårt tariffområde.

Jørgen Melve

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse