JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I en samtale ledet av informasjonsrådgiver Tonje Karenina Pettersen (f.v.), diskuterte tidligere LO-leder og NTL-nestleder Gerd-Liv Valla, hovedkasserer Bente Næss Holt og Jan Messel, forsker og forfatter av boken «Samling og Strid» NTLs utvikling gjennom historien.

I en samtale ledet av informasjonsrådgiver Tonje Karenina Pettersen (f.v.), diskuterte tidligere LO-leder og NTL-nestleder Gerd-Liv Valla, hovedkasserer Bente Næss Holt og Jan Messel, forsker og forfatter av boken «Samling og Strid» NTLs utvikling gjennom historien.

Nina Hanssen

NTLs jubileum: 75-åringen som gjør en stor forskjell

Norsk Tjenestemannslag er 75 år. Slik ble bursdagsfesten.02.11.2022
14:07
07.11.2022 08:43

nina.hanssen@lomedia.no

– NTL gjør en forskjell. Vi har over tusen tillitsvalgte som gjør en jobb for felleskapet og nesten 55.000 medlemmer. Sammen skal vi kjempe videre for et anstendig arbeidsliv og et godt velferdssamfunn.

Det sa Ellen Dalen, 2. nestleder i NTL da hun ønsket velkommen til feiring av NTLs 75-årsdag.

Salen var full med tidligere tillitsvalgte og ansatte i NTL, og mange medlemmer fulgte med på direktesendingen som ble streamet. Dalen fortalte sin historie om hvordan hun ble medlem i NTL. Hun valgte forbundet fordi hun hadde smarte venner som viste vei, men også fordi NTL hadde en god forsikringsordning som også gjaldt studenter.

– Ikke visste jeg, at det var LO jeg burde takke for at jeg i det hele tatt hadde blitt student. Uten at de hadde sørget for at Statens lånekasse ble etablert hadde jeg verken tenkt tanken eller hatt råd, fortalte hun.

Det gikk ikke mange dager før Dalen selv ble tillitsvalgt.

– Som ung idealist, ble rettferdighetssansen min utfordra av ledelsens personalpolitikk og, etter min mening, dårlige beslutninger. Jeg ble dratt med i møter og kurs fra forbundet og egen forening, fortalte hun, og berømmet forbundets skoleringsmuligheter som er åpent både for tillitsvalgte og vanlige medlemmer.

– I fagforeninga lærte jeg at det ikke er meg og mitt, men oss og vi. At dette ikke er et sted for å bygge CV, men fellesskap, fortalte hun til applaus.

Dalen mimret om kampen mot New Public Management med leserbrevskriving og fakkeltog på Karl Johan.

– Vi vant, men nå 20 år senere, er NTLs kamp mot produktivitetslogikk, individualisering, målforskyving og sentralisering av makt målbært gjennom vårt krav om tillitsreformen, sa hun.

MIMRET: NTL-nestleder Ellen Dalen innledet arrangementet med hvordan hun ble med i NTL. Det har etter hvert blitt et langt forhold.

MIMRET: NTL-nestleder Ellen Dalen innledet arrangementet med hvordan hun ble med i NTL. Det har etter hvert blitt et langt forhold.

Nina Hanssen

NTL gjør en forskjell

Dalen minnet om at forbundet har over tusen tillitsvalgte som gjør en jobb for fellesskapet og hver eneste dag passer på at folk beholder jobben, får høyere lønn, har en regulert arbeidstid, en bedre organisering av arbeidsplassen og en pensjon å leve av.

– Vi sloss for rettighetene. Vi får de ikke, vi tar de. Vi tillitsvalgte har betydning når våre krav er forankra hos medlemmer som ikke finner seg i at arbeidsvilkårene eller samfunnsoppdraget blir svekket og som forventer at vi ikke gir oss uten kamp, sa hun.

Før hun overlot scenen til seniorene for å diskutere forbundets historie, likelønn, 6-timersdagen og indre stridigheter i forbundet. I panelet satt Jan Messel, forsker og forfatter av boken «Samling og Strid», tidligere LO-leder og NTL-nestleder Gerd-Liv Valla, Tidligere og Bente Næss Holt, hovedasserer i NTL. Holt kjenner NTL innenfra og kom opprinnelig fra Skattetaten. Hun har hatt ulike verv gjennom hele sin yrkeskarriere og 42 års medlemskap i NTL.

NTL – et mini-LO

Hvordan ble NTL slik vi er i dag? Hva er særegent med NTL, spurte Tonje Karenina Pettersen som ledet den første debatten. Første kvinne ut var Gerd Liv Valla, LO-lederen som tvang Arbeiderpartiregjeringen til retrett i forsøkene på å kutte sykelønna og som løftet de med høyere utdanning, offentlig sektor og kvinners posisjon i LO.

– Jeg mener NTL er litt som et mini-LO, ettersom vi organiserer mange ulike yrker på arbeidsplassene.

Valla ga honnør til forbundet om at de alltid hadde gått i bresjen for å kjempe for velferdsordninger som svangerskapsordninger og fedrekvote, en ekstra ferieuke og at forbundet heller ikke har gitt opp kravet om 6-timersdagen.

Selv jobbet hun iherdig som LO-leder med å inspirere til kamp for en arbeidstid å leve med og er fortsatt engasjert i kampen for å få strømmen ut av markedet.

– Jeg mener fortsatt det er mulig å trappe ned arbeidstiden fra 37,5 og gradvis ned til 30 timers uke som vil frigjøre arbeidskraft, få flere i jobb og være bra for miljøet. Det må skje gradvis i tariffoppgjøret, som blant annet å ta en halv time i hvert tariffoppgjør, sa hun til begeistring i salen.

Hadde mål om 60.000 medlemmer

Valla minnet de som var stolt over dagens medlemstall om at de engang hadde mål om 60.000 medlemmer, men at forbundet fortsatt har utfordringer med å nå ut til de langtidsutdannede. Valla mimret også mye splittelse i forbundet, men oppfordret forsamlingen til å gi applaus til tidligere forbundsleder Jan Werner som klarte å holde forbundet samlet under EU-striden i 1994.

Holt er utrolig stolt av det forbundet har oppnådd og mente NTL Ung fortjente ekstra applaus for sin verving. Holt kunne fortelle stolt at NTL på jubileumsdagen hadde 54.803 medlemmer og er spesielt fornøyd med at de nå har nådd målsetningen og rekruttert mange unge.

– Det går riktig vei med oss, sa hun stolt og overrakte sin egen 40-årsnål til Valla som hevdet at hun ennå ikke hadde fått denne.

I pausen mellom debattene underholdt den uhøytidige artisten Bare Egil om hybridpensjon, bakte poteter og prøvde å få forsamlingen med på å synge med på refrenget om at oljen må pumpes opp. Ingen ble med på allsangen, men det skapte mye latter og god stemning. God stemning ble det også da den spesiallaga marsipankaken ble fortært og kaffen servert.

UNDERHOLDNING: Bare Egil underholdt mellom debattene på jubileumsarrangementet.

UNDERHOLDNING: Bare Egil underholdt mellom debattene på jubileumsarrangementet.

Nina Hanssen

Viktig arbeid for å rekruttere unge

Men hvordan skal NTL se ut i framtiden og hvilke utfordringer står NTL ovenfor både politisk og organisatorisk? Dette utfordret debattleder og journalist Linn Stalsberg dagens forbundsleder Kjersti Barsok, NTL Ung-er Mansoor Hussain og Hans Christian Holte, som er arbeids- og velferdsdirektør på, i den siste debatten.

– Vi trenger et sterkt NTL og dere er en god samarbeidspartner samtidig som dere utfordrer og kommer med konstruktiv kritikk, sa Holte og flørtet med både panelet og salen.

Han la til at han har bare gode erfaringer med dialog og forhandlinger med forbundet, både fra sin jobb i Nav og tidligere direktørstilling i Skatteetaten.

– Vi trenger NTL både fordi dere jobber for et bedre arbeidsliv, men dere har også et sterkt engasjement og mål om å sikre at Nav leverer på sitt samfunnsoppdrag og gir befolkningen den velferden de trenger og har krav på, sa han.

Han fikk både salen og debattleder Stalsberg til å nikke. Forbundsleder Barsok mener at NTL er tilpasningsdyktig og er stolt over å lede forbundet som holder en høy profil i miljøarbeid og i kampen for et godt arbeidsliv.

FRAMTIDA: Det ble også tid til å diskutere veien framover for NTL. Fra høyre debattleder Linn Stalsberg, forbundsleder Kjersti Barsok, Nav-direktør Hans Christian Holte og NTL Ungs Mansoor Hussain.

FRAMTIDA: Det ble også tid til å diskutere veien framover for NTL. Fra høyre debattleder Linn Stalsberg, forbundsleder Kjersti Barsok, Nav-direktør Hans Christian Holte og NTL Ungs Mansoor Hussain.

Nina Hanssen

Øker blant unge

Hussain mener at NTL Ung har sørget for en vital og handlingskraftig organisasjon.

– Da vi starta NTL Ung hadde vi 4900 unge medlemmer og i dag er vi over 7000 unge medlemmer. Disse kommer ikke av seg selv og vi skal fortsatt verve medlemmer. De unge vil ikke juble for deltidsjobber og dårlige arbeidskontrakter men vil ha stabilitet. Med NTL og LO i ryggen står de tryggere, sa han.

Barsok er glad for at de har så mange unge medlemmer.

– Jeg tror også at ungdom i dag søker en trygg økonomi, bolig og god forsikring. I tillegg tror jeg de kommer til oss da vi er tydelige i klimakampen og pådriver i det grønne skifte. NTL er en spydspiss, sa hun.

Barsok la til at de også har store forventninger til tillitsreformen, som nå er på trappene. Her skal blant annet Nav gå foran. Det ble også en diskusjon om hvordan digitaliseringen vil påvirke fremtidens arbeidsliv der Holte mener det er viktig at vi er forberedt  og ikke lar oss blåse av banen i frykt for teknologi.  

Han viste til at de i Skatteetaten klarte omstillingen til digitaliseringen fint fordi de var bevisste på medbestemmelsesapparatet og jobbet tett sammen med fagbevegelsen. Han mener den norske samarbeidsmodellen er unik og at den også blir viktig i endringer som kommer.

– Blir debatten i Norge preget av denne hyggemodellen? Spurte Stalsberg.

– Det er ikke mer hygge eller helvete når vi samarbeider med fagbevegelsen, enn det er for kona og meg. Jeg tenker det handler om å velge våre kamper og «krangle» om det som betyr noe. Det er greit å være enige om å være uenige også, sa han til humring i salen.

Men han sa at Nav er ofte uenig med NTL i saker, som blant annet i høringen om pensjonsalder.

– Vi mener denne må økes, sa han.

– Da må vi først få på plass gode seniorordninger slik at de eldste kan ha det godt på jobben, repliserte Barsok og takket for engasjementet både i salen og i debattene.

Nå gleder hun seg å ønske delegatene velkommen til NTLs 20.landsmøte til i neste uke møtes 280 delegater skal møtes for å diskutere aktuelle problemstillinger i arbeidslivet.  

02.11.2022
14:07
07.11.2022 08:43Mest lest

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Hadde Erna Solberg vært statsminister, hadde hun sørget for å gjeninnføre «karensåret» for syke og skadde som lever av arbeidsavklaringspenger (AAP). Karensåret betyr ett år uten penger, selv om man ikke er ferdig avklart i verken Nav eller helsevesen. Etter ett år kan man søke på nytt om AAP.

Jan-Erik Østlie

Erna vil gjeninnføre året uten penger for folk på AAP

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i møtet med avdeling 10 i Fellesforbundet. Her ved hovedtillitsvalgt Oksana Nilsen.

Tormod Ytrehus

Oksana ba om svar fra Støre: – Jeg tror ikke dere forstår hvor tøft vi har det

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

GRATULERER: I arbeidet med lovendringen har stortingspolitiker Tuva Moflag (lyst krøllete hår) hatt dialog med Zara-tillitsvalgte Alejandra Castro (t.v.). Nå er det tid for å feire. Zizzi-ansatte Mari Skogli (grønn genser) jubler med.

Leif Martin Kirknes

Butikkansatte jubler over lovendring: Nå skal heltid være normen

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

FRA RØD TIL BLÅ Elektriker-sjef Glenn Hjelkerud er Arbeiderparti-mann i hjertet, men forteller at han nå ikke lenger vil stemme Ap.

Knut Viggen

Elektriker-sjef Glenn fikk nok. Nå har Ap-mannen skiftet side

NOMINERT: Styreleder Gina Rinehart i gruveselskapet Hancock Prospecting,  administrerende direktør Peter Hebblethwaite i det britiske rederiet P&O Ferries og styreleder Jeff Bezos i Amazon var alle nominert til årets versting pris i regi av ITUC - internasjonal fagbevegelse.

NOMINERT: Styreleder Gina Rinehart i gruveselskapet Hancock Prospecting, administrerende direktør Peter Hebblethwaite i det britiske rederiet P&O Ferries og styreleder Jeff Bezos i Amazon var alle nominert til årets versting pris i regi av ITUC - internasjonal fagbevegelse.

www.dfat.gov.au /House of Commons (Pa Photos / NTB)/ Wikimedia Commons

Dette er verdens verste sjef. Se kåringen

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

Mimir Kristjansson (R) er ikke nådig i kritikken sin av Hans Andreas Limi og Frps kutt i AAP-ordningen.

NTB/Ole Berg-Rusten, Torstein Bøe

Raser over Frp-kutt: – Et målrettet angrep mot de som har minst

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

PÅ JOBB: Cosmin er tilbake på jobb, og er svært fornøyd med Høyesterettsdommen.

Sissel M. Rasmussen

Cosmin ble utvist av landet etter han tok en søppelsekk. Så vant han i Høyesterett

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Høyre mener ett år uten penger for syke folk som ikke er ferdig avklart i Nav, er med på å få fortgang i prosessen med å avklare dem for arbeid eller trygd. Det såkalte karensåret ble innført i 2018 av Solberg-regjeringa og fjernet av Støre-regjeringa i år.

Jan-Erik Østlie

Nav avviser Høyres påstand om arbeidsavklaringspenger

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Det kan lønne seg å sjekke opplysningene om inntekt og skattetrekk som arbeidsgiveren din sender til Skatteetaten.

Colourbox

Du kan få baksmell hvis sjefen ikke betaler riktig skatt for deg. Dette må du sjekke

Ole Palmstrøm

FHI-direktøren slår alarm: – Ekstremt risiko for at vi ikke klarer jobben vi er satt til å gjøre

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Partilederne Erna Solberg og Sylvi Listhaug i Høyre og Frp legger opp til en annen kurs enn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Slik ville Høyre og Frp styrt Norge. Se hva de bruker pengene på

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

En person er anmeldt for vold under LOs kartellkonferanse på Gol i Hallingdal.

Ole Palmstrøm

Voldshendelse på LO-konferanse er politianmeldt

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

FORSKJELLER: 70 prosent av alle husholdningene i Norge får kun 17 prosent av det høyeste tilskuddet fra Enova, ifølge forskning.

Håvard Sæbø

Støtte til strømsparing går til de rikeste

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Høyres alternative budsjett inneholder et kutt på 318 millioner kroner i regjeringas tannhelsereform.

Sissel M. Rasmussen

Kutt i tannhelsa: – Høyre gjør hullet i velferden enda større

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

NJF-leder Jane B. Sæthre advarer mot større avstand mellom folk og parti.

Ole Palmstrøm

Tillitsvalgte bekymret for Aps utvikling

Kommentar

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Det er ikke nok for Ap og Støre å servere «menigheten» det de ber om, skriver Kjell Werner.

Ole Palmstrøm

«Litt mer ydmykhet hadde nok vært på sin plass, Støre»

Per Flakstad

Anngunn prøvde å skjule at hun var syk. Helt til naboen trodde hun hadde forlatt mann og barn

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

I varehandelen jobber mange ansatte ufrivillig deltid. Nå styrkes deres rett til en fulltidsstilling.

Martin Guttormsen Slørdal

Nå kommer lovendringen som styrker ansattes rett til heltidsstillinger

Kommentar

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Vi står overfor en mild versjon av Høyre. La dere ikke bli lurt, skriver Kjell Werner.

Herman Bjørnson Hagen

«Ikke la dere bli lurt av Høyre»

Kommentar

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Sparegrisen vil være tom om 10-15 år hvis Frp fortsetter på samme galeien, skriver Kjell Werner.

Leif Martin Kirknes

«Frp tar fra framtidige pensjonister»


Flere saker