NTLs jubileum: 75-åringen som gjør en stor forskjell
Norsk Tjenestemannslag er 75 år. Slik ble bursdagsfesten.
I en samtale ledet av informasjonsrådgiver Tonje Karenina Pettersen (f.v.), diskuterte tidligere LO-leder og NTL-nestleder Gerd-Liv Valla, hovedkasserer Bente Næss Holt og Jan Messel, forsker og forfatter av boken «Samling og Strid» NTLs utvikling gjennom historien.
Nina Hanssen
nina.hanssen@lomedia.no
– NTL gjør en forskjell. Vi har over tusen tillitsvalgte som gjør en jobb for felleskapet og nesten 55.000 medlemmer. Sammen skal vi kjempe videre for et anstendig arbeidsliv og et godt velferdssamfunn.
Det sa Ellen Dalen, 2. nestleder i NTL da hun ønsket velkommen til feiring av NTLs 75-årsdag.
Salen var full med tidligere tillitsvalgte og ansatte i NTL, og mange medlemmer fulgte med på direktesendingen som ble streamet. Dalen fortalte sin historie om hvordan hun ble medlem i NTL. Hun valgte forbundet fordi hun hadde smarte venner som viste vei, men også fordi NTL hadde en god forsikringsordning som også gjaldt studenter.
– Ikke visste jeg, at det var LO jeg burde takke for at jeg i det hele tatt hadde blitt student. Uten at de hadde sørget for at Statens lånekasse ble etablert hadde jeg verken tenkt tanken eller hatt råd, fortalte hun.
Det gikk ikke mange dager før Dalen selv ble tillitsvalgt.
– Som ung idealist, ble rettferdighetssansen min utfordra av ledelsens personalpolitikk og, etter min mening, dårlige beslutninger. Jeg ble dratt med i møter og kurs fra forbundet og egen forening, fortalte hun, og berømmet forbundets skoleringsmuligheter som er åpent både for tillitsvalgte og vanlige medlemmer.
– I fagforeninga lærte jeg at det ikke er meg og mitt, men oss og vi. At dette ikke er et sted for å bygge CV, men fellesskap, fortalte hun til applaus.
Dalen mimret om kampen mot New Public Management med leserbrevskriving og fakkeltog på Karl Johan.
– Vi vant, men nå 20 år senere, er NTLs kamp mot produktivitetslogikk, individualisering, målforskyving og sentralisering av makt målbært gjennom vårt krav om tillitsreformen, sa hun.
MIMRET: NTL-nestleder Ellen Dalen innledet arrangementet med hvordan hun ble med i NTL. Det har etter hvert blitt et langt forhold.
Nina Hanssen
NTL gjør en forskjell
Dalen minnet om at forbundet har over tusen tillitsvalgte som gjør en jobb for fellesskapet og hver eneste dag passer på at folk beholder jobben, får høyere lønn, har en regulert arbeidstid, en bedre organisering av arbeidsplassen og en pensjon å leve av.
– Vi sloss for rettighetene. Vi får de ikke, vi tar de. Vi tillitsvalgte har betydning når våre krav er forankra hos medlemmer som ikke finner seg i at arbeidsvilkårene eller samfunnsoppdraget blir svekket og som forventer at vi ikke gir oss uten kamp, sa hun.
Før hun overlot scenen til seniorene for å diskutere forbundets historie, likelønn, 6-timersdagen og indre stridigheter i forbundet. I panelet satt Jan Messel, forsker og forfatter av boken «Samling og Strid», tidligere LO-leder og NTL-nestleder Gerd-Liv Valla, Tidligere og Bente Næss Holt, hovedasserer i NTL. Holt kjenner NTL innenfra og kom opprinnelig fra Skattetaten. Hun har hatt ulike verv gjennom hele sin yrkeskarriere og 42 års medlemskap i NTL.
NTL – et mini-LO
Hvordan ble NTL slik vi er i dag? Hva er særegent med NTL, spurte Tonje Karenina Pettersen som ledet den første debatten. Første kvinne ut var Gerd Liv Valla, LO-lederen som tvang Arbeiderpartiregjeringen til retrett i forsøkene på å kutte sykelønna og som løftet de med høyere utdanning, offentlig sektor og kvinners posisjon i LO.
– Jeg mener NTL er litt som et mini-LO, ettersom vi organiserer mange ulike yrker på arbeidsplassene.
Valla ga honnør til forbundet om at de alltid hadde gått i bresjen for å kjempe for velferdsordninger som svangerskapsordninger og fedrekvote, en ekstra ferieuke og at forbundet heller ikke har gitt opp kravet om 6-timersdagen.
Selv jobbet hun iherdig som LO-leder med å inspirere til kamp for en arbeidstid å leve med og er fortsatt engasjert i kampen for å få strømmen ut av markedet.
– Jeg mener fortsatt det er mulig å trappe ned arbeidstiden fra 37,5 og gradvis ned til 30 timers uke som vil frigjøre arbeidskraft, få flere i jobb og være bra for miljøet. Det må skje gradvis i tariffoppgjøret, som blant annet å ta en halv time i hvert tariffoppgjør, sa hun til begeistring i salen.
Hadde mål om 60.000 medlemmer
Valla minnet de som var stolt over dagens medlemstall om at de engang hadde mål om 60.000 medlemmer, men at forbundet fortsatt har utfordringer med å nå ut til de langtidsutdannede. Valla mimret også mye splittelse i forbundet, men oppfordret forsamlingen til å gi applaus til tidligere forbundsleder Jan Werner som klarte å holde forbundet samlet under EU-striden i 1994.
Holt er utrolig stolt av det forbundet har oppnådd og mente NTL Ung fortjente ekstra applaus for sin verving. Holt kunne fortelle stolt at NTL på jubileumsdagen hadde 54.803 medlemmer og er spesielt fornøyd med at de nå har nådd målsetningen og rekruttert mange unge.
– Det går riktig vei med oss, sa hun stolt og overrakte sin egen 40-årsnål til Valla som hevdet at hun ennå ikke hadde fått denne.
I pausen mellom debattene underholdt den uhøytidige artisten Bare Egil om hybridpensjon, bakte poteter og prøvde å få forsamlingen med på å synge med på refrenget om at oljen må pumpes opp. Ingen ble med på allsangen, men det skapte mye latter og god stemning. God stemning ble det også da den spesiallaga marsipankaken ble fortært og kaffen servert.
UNDERHOLDNING: Bare Egil underholdt mellom debattene på jubileumsarrangementet.
Nina Hanssen
Viktig arbeid for å rekruttere unge
Men hvordan skal NTL se ut i framtiden og hvilke utfordringer står NTL ovenfor både politisk og organisatorisk? Dette utfordret debattleder og journalist Linn Stalsberg dagens forbundsleder Kjersti Barsok, NTL Ung-er Mansoor Hussain og Hans Christian Holte, som er arbeids- og velferdsdirektør på, i den siste debatten.
– Vi trenger et sterkt NTL og dere er en god samarbeidspartner samtidig som dere utfordrer og kommer med konstruktiv kritikk, sa Holte og flørtet med både panelet og salen.
Han la til at han har bare gode erfaringer med dialog og forhandlinger med forbundet, både fra sin jobb i Nav og tidligere direktørstilling i Skatteetaten.
– Vi trenger NTL både fordi dere jobber for et bedre arbeidsliv, men dere har også et sterkt engasjement og mål om å sikre at Nav leverer på sitt samfunnsoppdrag og gir befolkningen den velferden de trenger og har krav på, sa han.
Han fikk både salen og debattleder Stalsberg til å nikke. Forbundsleder Barsok mener at NTL er tilpasningsdyktig og er stolt over å lede forbundet som holder en høy profil i miljøarbeid og i kampen for et godt arbeidsliv.
FRAMTIDA: Det ble også tid til å diskutere veien framover for NTL. Fra høyre debattleder Linn Stalsberg, forbundsleder Kjersti Barsok, Nav-direktør Hans Christian Holte og NTL Ungs Mansoor Hussain.
Nina Hanssen
Øker blant unge
Hussain mener at NTL Ung har sørget for en vital og handlingskraftig organisasjon.
– Da vi starta NTL Ung hadde vi 4900 unge medlemmer og i dag er vi over 7000 unge medlemmer. Disse kommer ikke av seg selv og vi skal fortsatt verve medlemmer. De unge vil ikke juble for deltidsjobber og dårlige arbeidskontrakter men vil ha stabilitet. Med NTL og LO i ryggen står de tryggere, sa han.
Barsok er glad for at de har så mange unge medlemmer.
– Jeg tror også at ungdom i dag søker en trygg økonomi, bolig og god forsikring. I tillegg tror jeg de kommer til oss da vi er tydelige i klimakampen og pådriver i det grønne skifte. NTL er en spydspiss, sa hun.
Barsok la til at de også har store forventninger til tillitsreformen, som nå er på trappene. Her skal blant annet Nav gå foran. Det ble også en diskusjon om hvordan digitaliseringen vil påvirke fremtidens arbeidsliv der Holte mener det er viktig at vi er forberedt og ikke lar oss blåse av banen i frykt for teknologi.
Han viste til at de i Skatteetaten klarte omstillingen til digitaliseringen fint fordi de var bevisste på medbestemmelsesapparatet og jobbet tett sammen med fagbevegelsen. Han mener den norske samarbeidsmodellen er unik og at den også blir viktig i endringer som kommer.
– Blir debatten i Norge preget av denne hyggemodellen? Spurte Stalsberg.
– Det er ikke mer hygge eller helvete når vi samarbeider med fagbevegelsen, enn det er for kona og meg. Jeg tenker det handler om å velge våre kamper og «krangle» om det som betyr noe. Det er greit å være enige om å være uenige også, sa han til humring i salen.
Men han sa at Nav er ofte uenig med NTL i saker, som blant annet i høringen om pensjonsalder.
– Vi mener denne må økes, sa han.
– Da må vi først få på plass gode seniorordninger slik at de eldste kan ha det godt på jobben, repliserte Barsok og takket for engasjementet både i salen og i debattene.
Nå gleder hun seg å ønske delegatene velkommen til NTLs 20.landsmøte til i neste uke møtes 280 delegater skal møtes for å diskutere aktuelle problemstillinger i arbeidslivet.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.