JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tikkende bombe i Nairobi:

Rektor Josiah (53) i Kenya uroer seg mer for sultne skolebarn og miljøgifter enn for covid-19

I storbyen Nairobis nærområder herjer sult og materiell elendighet. Som alltid rammes barna hardest. Men håp og drømmer kan ingen makt i verden ta fra dem.
POLITIKERFORAKT: Rektor Josiah Munytutu ved St.John School Kibera er en populær mann i nærmiljøet. Han tror ikke på politikernes løfter

POLITIKERFORAKT: Rektor Josiah Munytutu ved St.John School Kibera er en populær mann i nærmiljøet. Han tror ikke på politikernes løfter

Nina Hanssen

11.08.2021
10:33
12.08.2021 12:22

nina.hanssen@lomedia.no

– Velkommen til Kibera. Stedet som både politikere og medier har ignorert nå under pandemien. De bryr seg ikke om hva som skjer her, sier den frittalende rektoren Josiah Munytutu (53) på St. John School og viser vei langs en ekstremt forsøpla del av Nairobi-elva der tre skitne griser møter blikket mitt.

– Til neste år er det valg. Da kommer nok politikerne og lover ting de aldri holder igjen, fortsetter han mens han hilser på folk langs veien.

Et giftbeger

Lukta river i nesen. Her finnes det ikke noen god infrastruktur. Strømførende ledninger henger på halv tolv og stedet mangler avfallssystem. Kloakk, plastforsøpling og annen dritt renner i åpne grøfter gjennom bydelen. På flere steder er veien borte, så vi må hoppe over det som fortoner seg som et giftbeger.

Fra bitte små åpne hus av leire vinker lokalbefolkningen til oss, og ønsker meg velkommen. Jeg beholder ansiktsmasken på. Ikke fordi jeg er redd for korona, men på grunn av støv, skitt, sot fra åpne ildsteder og griselukta.

FATTIGDOMMEN ØKER: Ved broen til Kiberaslummen i Nairobi går ville griser

FATTIGDOMMEN ØKER: Ved broen til Kiberaslummen i Nairobi går ville griser

Nina Hanssen

Ett av Afrikas største slumområder

I Kenyas hovedstad Nairobi bor nærmere to millioner i slumområder. Bare i Kibera bor det rundt 250–300.000 mennesker. Opprinnelig ble dette området gitt til den etniske gruppa nubierne, som kom fra det sørlige Sudan. Det var nubierne som ga det navnet kibra, som på deres språk betyr skog eller jungel. Kibera er ett av Afrikas største slumområder.

St. Johns School

På gata utenfor skolen vasker kvinner klær med vann fra en ny kran som nylig ble installert. Rennende vann er en sjelden vare her, og det er få boliger med strøm.

De fleste beboerne bor i bitte små hus som de leier av en fraværende huseier eller landlord. Det går jernbane gjennom området, men det meste av trafikken skjer med matatuer, minibusser som det er enormt mange av i Kenya. Men til St. John skole kommer du bare til fots.

SYNGER: På St. Johns skole blir alle besøkende møtt med sang

SYNGER: På St. Johns skole blir alle besøkende møtt med sang

Nina Hanssen

Motiverte lærere og elever

Folk hilser på rektoren og de to lærerne som følger meg.

– Det er et godt arbeidsmiljø her, jeg trives, sier mattelærer Daniel Mutinda før han forsvinner inn på sitt kontor for å forberede neste klasse.

Vaktmester Anton Wambua har fått noen praktiske oppgaver å ta seg av. Vi følger rektor Josiah som har undervist her i 19 år inn i skolegården. Han har selv sju egne barn, flere barnebarn og forteller stolt om utdanningsvalgene de har tatt.

– Barna som vokser opp her er veldig motiverte, de snakker godt engelsk og er nysgjerrige i klasserommet. Da skolen åpnet for tre dager siden, var alle elevene på plass, sier han stolt idet de åpner porten inn til skolen.

Her har det ikke vært noen digital undervisning så elevene har gått glipp av et skoleår. Samtidig har mange foreldre mistet jobben som følge av nedstengningen under pandemien. Enkelte elever føler derfor stor frihet ved å komme tilbake til skolen som har vært stengt.

NAIROBIELVA: Mattelærer Daniel Mutinda og vaktmester Anton Wambua trives godt på St. Johns skole i Kibera til tross for utfordringer

NAIROBIELVA: Mattelærer Daniel Mutinda og vaktmester Anton Wambua trives godt på St. Johns skole i Kibera til tross for utfordringer

Nina Hanssen

43 prosent under 15 år

Kenya har mer enn 40 ulike etniske grupper og en befolkning på nesten 54 millioner. Urbaniseringen har økt veldig som følge av Kenyas forholdsvis gode økonomiske vekst i de seneste 10–15 år. Men det er samtidig også et land med en del slumområder, spesielt i Nairobi.

Demografiske undersøkelser slår fast at størstedelen av befolkningen er unge og barn. 43 prosent av alle Kenyanere er under 15 år–og refereres av en del til som den «unge bølge». Svært mange av disse unge bor der det er billigst at bo, det vil sige slummen. Rektoren er opptatt av å gi de unge en god start slik at de kan klare seg selv senere i livet. For hvis ikke de unge får oppmerksomhet og ordentlige oppvekstbetingelser, kan de fort utvikle seg til tikkende bomber, enten de blir kriminelle eller rusavhengig og bli en fare for omgivelsene.

Skolene i Kibera gir håp og fremtidstro for Kenyas unge

Skolene i Kibera gir håp og fremtidstro for Kenyas unge

Nina Hanssen

Sterkt engasjement

Det er friminutt, og det er latter og liv fra de rundt 300 skolebarna som går her. Jentene hopper strikk mens gutta spiller fotball.

Rektor skulle ønske at han kunne tilby skolebarna mer enn litt mat og leksehjelp. Skolene gir barna en tro på en annen fremtid, utdannelse gir dem optimisme.

Det finnes belønningssystemer. Hvis du arbeider hardt med skolearbeidet, kan du få stipend. Veldig mange er motiverte og jobber hardt med leksene for å få gode karakterer på eksamen. Skolene blir et fristed for framtidsdrømmer. Og her er vennene deres.

Rektoren ved St Johns skole i Kibera har sterke ønsker for elevene sine.

Rektoren ved St Johns skole i Kibera har sterke ønsker for elevene sine.

Nina Hanssen

Flere av elevene jeg møter i klasserommet har store ambisjoner og drømmer og spør hva slags utdanning jeg har. Hvis jeg forteller en historie, får jeg stor applaus. Stiller jeg et spørsmål i klasserommet, svarer de samstemt. Disiplinen i klasserommet er til å ta og føle på. Det føles fint å dele ut ansiktsmasker til alle.

Drømmer om internett

Jentene i klassen jeg besøker er mest aktive. De spør spørsmål om karriere, yrker og hvordan livet i Norge er.
Glory sier hun vil bli journalist og jobbe i en stor kenyansk avis når hun blir større. Josepine vil bli fashion designer. John vil bli barnebokforfatter.

Rektor drømmer om å åpne en egen dataavdeling der barna kan få mulighet til å bruke internett.

– Vi har fått noen PC-er fra NGO-en Kijani Institute, men har fortsatt noen utfordringer med strøm og internettilgang. Men planen er at vi skal åpne denne, sier han og peker på et rom ved siden av b

biblioteket på skolen der han selv har kontorpult mellom alle bøkene.

Glory drømmer om å bli journalist når hun blir voksen og flytter fra Kibera

Glory drømmer om å bli journalist når hun blir voksen og flytter fra Kibera

Nina Hanssen

Dansk støtte til Kibera

Rektoren forteller at de får svært lite hjelp fra det offentlige, men er takknemlig for dansk hjelp.

Kijani Institue, som ble etablert av den danske lektoren Niels Larsen fra Universitetet i Århus, formidler donormidler til Kenya fra Norden. Donorene til disse to skolene i Kibera er elever på Tornbjerg gymnasium i Odense i Danmark.

Niels Larsen besøker Kenya så ofte han kan, men har også engasjert flere lokale til å følge opp skolene i Kibera.

– Fattigdommen er utbredt blant foreldrene, og mange har utfordringer med å betale skoleavgiften, sørge for at barna har skoleuniformer og mat nok. Det har vært ekstra utfordrende for mange familier her under pandemien da mange har mistet jobbene sine. Skolene har vært stengte. Men nå som de åpner igjen, prøver vi å hjelpe til så godt vi kan. Vi har prøvd å forbedre hygieneforholdene på toalettene og sørget for rennende vann på begge skoler slik at de kan vaske hendene, sier han.

Lawrence er lokalt ansatt av Larsen i Kenya og har sørget for at den økonomiske støtten fra Danmark under pandemien har kommet fram til de to skolene som de støtter, St. John School Kibera og den offentlige skolen Raila Raila Educational Centre. Blant annet er toalettfasilitetene bedret med flislagt gulv, og det er mulighet til å vaske seg.

SANITET: Elevene ved Raila senteret er glad for nye toaletter

SANITET: Elevene ved Raila senteret er glad for nye toaletter

Nina Hanssen

Fornøyd med nye toaletter og vann

Emmy Amugune, rektor ved Railasenteret er svært glad for å åpne skolen igjen etter nedstengningen.

– Alle kom tilbake til skolen og var veldig oppglødde. Mange var også sultne, sier hun. Og er glad for at de tilbyr ett måltid om dagen.

– Mange har ikke spist før de reiste hjemmefra så måltidet er kjærkomment. Vi har et eget kjøkken her, forteller hun og viser vei gjennom området.

På skolen er det 600 elever, og de er som regel her fra 6 om morgenen til 6 om kvelden. De får mulighet til å få leksehjelp her. Men av og til kan skoleveien også være en utfordring.

– Foreldrene er veldig opptatt av at barna skal lykkes. Derfor setter de stor pris på arbeidet vi gjør her, sier viserektor Helen Bett. Damene som utgjør ledelsen av den offentlige skolen er optimistiske når det gjelder fremtiden.

– Vi har en takknemlig jobb, og barna er veldig motiverte til å lære. Vi ser at de trives her. Det gir håp for oss alle, sier Bett.

Rektor og viserektor kunne ikke tenke seg en annen jobb.

– Dette er drømmejobben. Det er meningsfylt å gi elevene en trygg og god utdanning i en ellers vanskelig situasjon, sier rektor Emmy Amugune.

Emmy Amugune, rektor ved Railasenteret er svært glad for å åpne skolen igjen etter nedstengningen. Det er også viserektor Helen Bett.

Emmy Amugune, rektor ved Railasenteret er svært glad for å åpne skolen igjen etter nedstengningen. Det er også viserektor Helen Bett.

Nina Hanssen

Fakta om Kenya:

Kenya i Øst-Afrika var en britisk koloni fram til 1963.

Republikken med nærmere 53 millioner innbyggere grenser mot Tanzania i sør, Uganda i vest, Sør-Sudan i nordvest, Etiopia i nord, Somalia i nordøst og Indiahavet i sørøst.

De siste tiårene har økonomien sakte, men sikkert bygget seg opp igjen, men korrupsjon og manglende modernisering utgjør fortsatt store hindringer for landets økonomiske utvikling.

Over en tredjedel av landets befolkning lever under fattigdomsgrensen.

Landets president er Uhuru Kenyatta.

Neste presidentvalg er 2022.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
11.08.2021
10:33
12.08.2021 12:22