Statsbudsjettet
Skatteetaten får hard kritikk for lite kontroll av utenlandsformuer
Inntektstapet utgjør sju milliarder kroner, mener Riksrevisjonen. Etatens ansatte i NTL Skatt spår at problemet vil forverres neste år.
Skatteetaten trenger 100 millioner kroner mer neste år for å makte å kontrollere nok, mener NTL Skatt.
Gorm Kallestad / NTB
anders@lomedia.no
Riksrevisjonen tar i bruk sin nest strengeste kritikk av Skatteetatens kontroll av utenlandsformuer.
Gjennomgangen viser at Skatteetaten har for lite kontroller, og at det samlet utgjør 7 milliarder kroner i tapte inntekter, ifølge NTB.
Skattedirektøren sier seg enig i at kontrollen har vært for dårlig på dette området, og at de har tatt grep.
Men dette er ikke tilfredsstillende for leder Erik Boberg Dibba i NTL Skatt.
I sitt innspill til statsbudsjettet tar Norsk Tjenestemannslag (NTL) til orde for at budsjettet for Skatteetaten må økes med 100 millioner kroner.
ADVARER: Leder Erik Boberg Dibba i NTL Skatt mener Skatteetaten trenger 100 millioner kroner mer neste år for å makte å kontrollere nok.
Ole Palmstrøm
– Utsettes fortsatt for kutt
Dibba påpeker at når man nå flytter ressurser til å styrke kontrollen med utenlandsformuer, blir det huller andre steder.
Han mener Skatteetaten fortsatt blir pålagt kutt, selv etter at de mangeårige ostehøvelkuttene til Høyreregjeringen er avsluttet.
Statsbudsjettet legger opp til effektiviseringer, innsparinger og gevinstrealisering på 73 millioner kroner, ifølge NTLs beregninger.
– Vi har det jeg kaller «nedbemanning med naturlig avgang». Det er ingen som blir sparket nå, men det kan endre seg, mener Dibba.
Han legger til at overtidsbruken er stor i etaten.
– Førstelinja kan i perioder nesten jobbe så mye overtid man vil, sier han.
NTL spår at lavere bemanning vil gjøre at det blir lenger ventetid for å få veiledning, saksbehandlingstider vil gå opp og at antall kontroller som gjennomføres vil gå ned.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) kommenterte Riksrevisjonens funn slik:
– Som allerede nevnt, ligger det til Skatteetaten å vurdere hvordan begrensede ressurser skal prioriteres mellom ulike virkemidler og områder i etaten.
Rentefest i DNB: Har tjent milliarder etter rentehevingene
«Exit»-saker
Dibba er enig i at Skatteetaten har gode prosjekter på gang, som kan gi gevinster på sikt. Men at statsbudsjettet regner inn disse før prosjektene er ferdig, mener han er uklokt.
– Man tar bort årsverk når prosjekter er ferdig, men jeg mener det gir en for lav grunnbemanning og svekker kompetansen. Selv om de «enkle oppgavene» behandles mer automatisk krever de store, vanskelige sakene den samme arbeidsmengden som før, sier han.
Han bruker den mye omtalte TV-serien «Exit» som eksempel på hva Skatteetaten kan komme opp imot. I en lang rekke av kriminalitetskategorier karakterene dyrket, fantes også skatteunndragelse.
– Den serien viser hvor ressurskrevende det er å følge opp de store sakene, sier han.
Dibba konkluderer derfor med at det trengs 100 millioner kroner mer enn statsbudsjettforslaget til etaten for å hindre nedbemanning, og å opprettholde og styrke driften.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.