JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Gå ut og gjør LO kjent!

– Kampen mot finanssektoren er det veldig viktig for fagbevegelsen og LO å ta, sier Stein Reegård, LOs sjefsøkonom.
LOs sjeføkonom, Stein Reegård, langet ut mot finansnæringen da han snakket til LOs organisasjonskonferanse i dag. - Se hvor finanssektoren er sterkest, som Storbritannia og USA. Der er fagforeningsgraden svært lav, fastslo han.

LOs sjeføkonom, Stein Reegård, langet ut mot finansnæringen da han snakket til LOs organisasjonskonferanse i dag. - Se hvor finanssektoren er sterkest, som Storbritannia og USA. Der er fagforeningsgraden svært lav, fastslo han.

Jan-Erik Østlie

jan.erik.ostlie@lomedia.no

LOs organisasjonskonferanse vokser. Torsdag og fredag denne uka er 140 topptillitsvalgte fra LO over hele landet samlet på Sørmarka.

Jobber kommer, jobber går

Stein Reegård startet den faglige delen.

– Det er ikke olja som gjør Norge rik, men at vi stadig finner på noe nytt og at vi bytter jobber. Vi produserer mer og mer med færre og færre folk, sier Reegård.

For 10 prosent av jobbene våre skiftes ut på årsbasis, 10 prosent av arbeidstakerne skifter jobb og 20 prosent kommer inn i ny jobb. På kort eller lenger sikt har vi 3-400.000 arbeidsledige. Veksten skjer først og fremst i service-sektoren.

Frontfagmodellen

Reegård snakket varmt om frontfagsmodellen, en modell som hviler på to bud: At lønnsveksten skal dannes etter enighet mellom partene om bedriftenes vekst og at alle hovedområdene skal ha noenlunde den samme lønnsutviklingen.

– Det er frontfagsmodellen som gjør det lettere å holde høy sysselsetting og lav arbeidsledighet. Her har LO en viktig rolle. Så gå ut og fortelle folk dette, sier Reegård. Og forsetter:

– Trepartssamarbeidet kan LO være med på fordi det viser at dette gir oss det høyeste lønnsnivået og den jevneste lønnsfordelingen. Skjønt, lønnsfordelingen er ikke plagsom jevn i Norge heller.

Arbeidsinnvandringen kompliserer

Reegård ser også mørke skyer i horisonten. LOs andel går for eksempel ned og er snart nede på 25 prosent. 43 000 medlemmer forsvinner uten kjent årsak, ifølge LO-sekretær Terje Olsson. Den andelen som vokser er pensjonistene. Når vi regner inn de andre hovedsammenslutningene er om lag 52 prosent fagorganiserte i Norge.

– Arbeidsinnvandringen kompliserer bilde noe, både når det gjelder organisasjonsgraden og sysselsettingsgraden. Så her har dere nok å gjøre, sier Reegård.

Nedkjemp finanssektoren!

Reegård har sittet i Holden-utvalget som denne uka overleverte sin rapport til finansminister og Frp-leder Siv Jensen.

– Hun er jo imot alt som står i rapporten, hun er imot organisasjoner i det hele tatt. Om de ikke er veldig små, da, sier Reegård, før han avslutningsvis angriper en sektor han liker dårlig: finanssektoren.

– En voksende finanssektor svekker arbeidslivsorganisasjonene, og fagorganisasjonene. Se hvor finanssektoren er sterkest, som Storbritannia og USA. Der er fagforeningsgraden svært lav, sier Stein Reegård.

Kommer ikke av seg sjøl

Noen av de utfordringene Reegård ser i krystallkula er det LOs organisasjonsprogram for 2013-2017 som skal møte.

–Vi må da tenke kollektivt og handle kollektivt, sier LO-sekretær Terje Olsson. Han kunne glede forsamlingen med at LO i dag har 897 586 medlemmer, noe han glatt avrunder til 900.000.

Så er vel dette bra? Nei, Olsson og LO er ikke fornøyde, de er ikke i mål.

– Det er altfor mange private bedrifter uten tariffavtale. Vi må ut å synliggjøre oss, der er jeg enig med Reegård. I privat tjenesteytende sektor er det femhundre tusen uorganiserte arbeidstakere og altfor mye deltidsarbeid. Her må vi se våre muligheter, men vi må være aktive – de kommer ikke av seg sjøl, sier Terje Olsson.

Annonse
Annonse