Likelønn:
Aksjon for likelønn: – Egentlig er det idiotisk at vi må ha flere datoer isteden for å ha en felles markering
Uenighet om hvilken dato som skal markeres har denne høsten gitt oss flere likelønnsaksjoner. Neste er i morgen.
Siden FO Oslo markerte 1. mai 2010 (bildet) har lønnsgapet mellom kvinner og menn bare så vidt krympet.
Eirik Dahl Viggen
edv@lomedia.no
Likelønnsaksjonen, i regi av flere lokallag av LO-forbund og partier på venstresiden, aksjonerer onsdag.
Unio markerte på sin side «Equal pay day» sist fredag, bare tre arbeidsdager før Likelønnsaksjonen.
• FriFagbevegelse lanserer podkast om vanlige arbeidsfolks historier
Initiativtakerne bak begge disse dagene vil få slutt på det gjennomsnittlige lønnsgapet mellom mannlige og kvinnelige arbeidstakere: Når deltidsarbeid regnes om til heltid, tjener kvinner i gjennomsnitt bare 87 prosent av menns lønn.
Likelønnsaksjonen onsdag markeres av flere av Fellesorganisasjonens fylkesavdelinger. Det blir appeller og stands i Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo, Mandal, Moss, Lillehammer, Kristiansand, Namsos, Skien, Stathelle og Porsgrunn.
To konkurrerende dager
På Unios «Equal pay day» sist fredag, bare tre arbeidsdager før Likelønnsaksjonen hadde medlemmene ifølge Unio nådd full årslønn som er 80 prosent av lønna for mannsdominerte grupper i privat sektor med tilsvarende utdanning.
– Hvorfor kunne dere ikke markert lønnsgapet sammen med Unio på fredag?
– I Trondheim har vi lykkes med å få til samarbeid på tvers av hovedsammenslutningene. Både NSF og Utdanningsforbundet fra Unio deltar på markeringen nå på onsdag, sier en av initiativtakerne til Likelønnsaksjonen, Mona Berger.
– Egentlig er det idiotisk at vi må ha flere datoer isteden for å ha en felles markering. Jeg skulle ønske at FO var en pådriver inn i LO for å få til dette i år, men vi har hatt dårlig tid.
(Saken fortsetter under bildet.)
Mona Berger, leder i FO Trøndelag, fikk ikke med seg landsstyret som medarrangør til Likelønnsaksjonen.
Eirik Dahl Viggen
FO deltar lokalt
Forrige uke vedtok FOs landsstyre stille seg bak intensjonen i Likelønnsaksjonen 2018 og oppfordrer fylkesavdelingene til å arbeide lokalpolitisk med likelønnsproblematikk. Men uten å anbefale en sentral og samlet markering denne gang.
Arbeidsutvalget begrunnet dette med uklarheten rundt hvilken dato som markeres og hva man markerer. FO avventer at LO kommer fram til en dato, før en eventuell markering neste høst. FO støtter altså aksjonens mål om likelønn, men går ikke inn som arrangør.
Lokale avdelinger er likevel med arrangørlista, både FO Telemark, FO Hordaland, FO Rogaland og FO Trøndelag. Også Fagforbundet og Fellesforbundet lokalt støtter aksjonen.
• Sykehuset Innlandet varslet 150 millioners-kutt i psykiatri på verdensdagen for psykisk helse
Likelønnsaksjonen har etter modell fra Likelønnsaksjonene på Island valgt seg FN-dagen 24.oktober.
– Noen av de grunnleggende verdiene for FN er likeverd, solidaritet og rettferdighet. Dette står seg fint sammen med en solidarisk kamp for økonomisk likestilling, sier Berger.
Skulle LO markert en «Equal pay day» for når kvinner har arbeidet 87 prosent av menns årslønn, ville det vært 13. november.
(Saken fortsetter under bildet.)
Likelønn krever langsiktig og samordnet innsats gjennom LO, har FO-leder Mimmi Kvisvik innsett. Hun var ikke med på la FO sentralt stå som medarrangør til Likelønnsaksjonen 2018.
Eirik Dahl Viggen
Mimmi Kvisvik: Fagbevegelsen må stå samlet
– At Unio hadde en aksjon alene, er deres valg, all ære til dem for det. Men skal vi lykkes, må vi klare å samle hele norsk fagbevegelse, sier forbundsleder i FO, Mimmi Kvisvik.
Hun ønsker å samle FO og utfordre LO til en felles strategi for å realisere likelønn.
– Klarer dere det innen høsten 2019?
– Det er målet. Men aksjoner er bare én del av et samlet sett virkemidler.
FO går inn for å få på plass et likelønnsutvalg i LO til å produsere statusrapprot og komme fram til langsiktige politiske og tariffpolitiske strategier, dessuten vurdere tradisjonelle metoder og utradisjonelle metoder for å nå målet. Vi må samle hele fagbevegelsen.
Foreslår fast likelønnsdag à la 8. mars
Islandsk fagbevegelse markerer også Equal pay day på FN-dagen. Lønnsgapet markeres ikke med selve datoen, men ved at kvinner legger ned arbeidet klokka 14:38. Det som gjenstår av en arbeidsdag som starter klokka 9, representerer da forskjellen mellom manne- og kvinnelønn. Aksjonen ble første gang gjennomført i FNs kvinneår 1975.
Likelønnsaksjonen kom i stand etter Trondheimskonferansen 2018, hvor islendingene fortalte om sine erfaringer.
– I Norge kunne vi markert kampen for likestilling 8. mars og kampen for likelønn en dato vi kunne enes om på høsten, sier Mona Berger.