JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn:

Så mye økte årslønna i fjor

En gjennomsnittlig årslønn var 551.800 kroner i fjor. Det er en økning på tre prosent fra året før.

Norges bank

tormod@lomedia.no

Det er Statistisk sentralbyrås lønnsstatistikk som viser dette.

Samtidig steg prisene på varer og tjenester med 2,7 prosent, ifølge SSBs konsumprisindeks. Dermed blir den reelle lønnsveksten 0,3 prosent i gjennomsnitt med utgangspunkt i de nye tallene.

Sjekk gjennomsnittlig årslønna i ulike næringer lengre ned i saken.

Les også: Dette er snittlønna i over 300 yrker

Høyest vekst i privat sektor

Høyest vekst i årslønna hadde de som jobber i privat sektor og offentlig eide foretak, med en gjennomsnittslønn på oppunder 560.000 kroner. Det gir en lønnsvekst på tre prosent fra året før.

Saken fortsetter under tabellen.

Ansatte i statsforvaltninga tjente oppunder 595.000 kroner i snitt, og hadde en lønnsvekst på 2,9 prosent fra året før. Ansatte i kommuneforvaltninga tjente i snitt oppunder 500.000 kroner, og hadde en lønnsvekst på 2,8 prosent fra året før.

SSB trekker fram at ansatte i statsforvaltninga ofte har lengre og mer spesialisert utdanning, men at det samme gjelder mange i kommunene, som likevel tjener dårligere.

Saken fortsetter under tabellen.

Faktisk utbetalt lønn

Tallene for gjennomsnittlig årslønn er satt sammen ved å legge sammen månedslønn for alle månedene i kalenderåret. Den omfatter avtalt lønn, uregelmessige tillegg og bonuser, opplyser SSB. Den omfatter imidlertid ikke overtidsgodtgjørelse. Tallene er hentet fra den såkalte a-ordninga, som viser hva arbeidsgivere faktisk har utbetalt i lønn til ansatte.

Årslønna i denne statistikken avviker litt fra gjennomsnittlig årslønn i nasjonalregnskapet, som ble offentliggjort i februar. Det er fordi sistnevne tar opp i seg noen flere faktorer, opplyser SSB overfor FriFagbevegelse. På sikt vil tallene likevel være ganske like.

Teknisk beregningsutvalg lager rapportene som partene er enige om skal være tallgrunnlaget for lønnsoppgjøret i år. De bruker tall fra både nasjonalregnskapet og lønnsstatistikken. En rapport med foreløpige tall for fjoråret kom i februar, og utvalget jobber nå med å ferdigstille en ny rapport til slutten av mars, som vil inneholde oppdaterte tall.

Les også:

Dette tjener konsernsjefene i Norges 100 største selskaper

Dette er lønna til over 100 arbeidslivstopper

Warning
Annonse
Annonse