JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«By mot land»

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan glede seg over gode meningsmålinger. Her i duell med statsminuster Erna Solberg.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum kan glede seg over gode meningsmålinger. Her i duell med statsminuster Erna Solberg.

Jan-Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Vi skimter et nytt politisk landskap ved høstens lokalvalg.

kjell.werner@anb.no

Det ligger an til større lokale og regionale forskjeller enn normalt. Arbeiderpartiets gamle slagord «By og land, hand i hand» gjelder ikke lenger. Nå er det mer «By mot land». Skal vi tro meningsmålingene, ligger Senterpartiet an til å bli den store vinneren, spesielt i Distrikts-Norge. Miljøpartiet De Grønne vinner fram i storbyene, og da spesielt i Oslo. På den annen side ser det ut til at Arbeiderpartiet vil gå på en skikkelig smell.

Respons-målingen for VG gir Senterpartiet en oppslutning på 15,6 prosent. Det er mer enn en dobling siden forrige lokalvalg og tett oppunder rekordresultatet på 16,7 ved stortingsvalget i 1993. Den gang var det EU-saken som brakte Sp til de store høydene. Nå har Sp en bredere politisk profil med mange saker som fenger velgere. «Nærhet» er stikkordet for suksessen til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Følg oss på Facebook

Et stort Sp vil komme til å kapre mange ordførere fra Ap. Og for Ap er det en ekstra utfordring at de lokale Sp-toppene ikke vil flagge hvem de har til hensikt å samarbeide med etter valget. I mange kommunestyrer og fylkesting vil Sp ende opp på borgerlig side. Velgerne bør være klar over at det bare er i rikspolitikken at Sp er i den rødgrønne folden. Lokalt spriker det, og svaret på samarbeidsløsningene her får vi dessverre ikke før etter valget.

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 22,4 prosent. Det er over ti prosentpoeng mindre enn ved forrige lokalvalg. 2015-valget var riktignok et relativt godt Ap-valg, men det er uansett dette Ap-toppene blir målt etter på valgnatta. Det spesielle er at Sp har kapret så mye som hver tiende av dem som stemte Ap for fire år siden.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det er altså Ap som taper mest på Senterpartiets vekst. I hovedstaden taper derimot Ap i stor grad til MDG og noe til sine politisk venner på venstresiden. Dermed oppstår det en stor polarisering i det politiske landskapet. Ap må krige mot regjeringspartiene samtidig som Sp og MDG høster fruktene av sine hjertesaker. MDG tjener på miljøprofilen i byene, mens Sp flørter med velgere som ønsker billigere innenriksfly på Vestlandet og i Nord-Norge.

I dette spennet blir Ap stående i en krevende spagat der det politiske svaret ikke lenger er så lett å finne som i «gamle dager». Ap-leder Jonas Gahr Støre må ha en politikk som treffer både i distriktene og blant de urbane velgerne. Sp-lederen kan koste på seg å gi mer blaffen i byene. Slik sett kan Sp profittere på at det nå har blitt en kamp mellom by og land.

Annonse

Flere saker

Annonse