GE Healthcare
Denne lille plassen bidrar til å redde liv hver eneste dag
På 1970-tallet valgte Oslo-bedriften å satse på en fabrikk i distriktet. – Det har sikret oss den posisjonen vi har i dag, mener tillitsvalgt Mads D. Pedersen.
kai.hovden@lomedia.no
Omtrent så langt sør du kommer i Norge ligger GE Healthcares fabrikk på Lindesnes.
Sørlandet viser seg fra sin beste side da vi snirkler oss utover veien mot Lindesnes fyr. Hvite trehus og båtnaust preger de små vikene. Plutselig, over en bakketopp, åpenbarer fabrikken seg. Anlegget er så stort at det står Lindesnes Fabrikker på skiltet, og innenfor portene tjener 56 medlemmer i Forbundet for ledelse og teknikk (FLT) til livets opphold.
En stolt historie
– Vi produserer i all hovedsak røntgen- og MRI-kontrastmidler, men er ikke siste ledd i denne kjeden, forteller Mads D. Pedersen.
Han er utdannet automatiker, har vært på fabrikken hele yrkeskarrieren og leder de FLT-organiserte. Fra å komme inn som lærling har han nå ansvar for kritikalitetsvurdering av prosessinstrumentene ved anlegget.
– Vi er veldig stolte av dette anlegget, sier Pedersen.
Fabrikken lager bulksubstans som så sendes videre til GE-anlegg i Oslo, Irland og Kina. På disse tre såkalte sekundæranleggene lages det ferdige produktet som injiseres i blodbanen til pasienter før for eksempel en CT-røntgenundersøkelse.
– Men det er vi som tar oss av alt det kjemiske og lager selve kontrastmiddelet. Sekundærleddene står for oppløsning, sterilisering, fylling, pakking og distribusjon, så vi på Lindesnes er starten på en større verdikjede som til slutt bidrar til å redde liv – hver eneste dag!
Verdensledende
En stor andel av verdens behov for kontrastmidler dekkes av fabrikken på Lindesnes.
– Det har vært gjort en god del riktig her siden Oslo-baserte Nygaard & Co. valgte å satse på distriktsutbygging og bygget Lindesnes-anlegget, som startet opp i 1974. Det har sikret oss den posisjonen vi har i dag, sier Pedersen med en dose sørlandsk understatement.
Fra den spede begynnelsen i det som nå går under navnet Bygg 1, har fabrikken ekspandert til å dekke 440 dekar.
– Anlegget er stort og består av nesten individuelle fabrikker som tar seg av de ulike leddene i produksjonen. Det er derfor det står fabrikker på skiltet. Men vi er i høyeste grad innenfor de samme rammene og del av den samme organisasjonen, understreker Pedersen.
Oppdelingen har også sine klare sikkerhetsmessige årsaker.
– Da jeg begynte her i 2002, kunne man skilte med at hvert eneste sekund i døgnet fikk én pasient en dose røntgenkontrastmiddel produsert på Lindesnes. I dag er tallet nesten tre pasienter per sekund, sier Pedersen.
Hjørnestenen
Nesten 370 ansatte bidrar til å holde hjulene i gang hos GE på Lindesnes.
– De fleste ansatte bor i Mandal, på Lindesnes og i Lyngdal, og vi har en god miks av yrkesgrupper, forteller Pedersen.
For et lite sted som Lindesnes er fabrikken selve hjørnestenen.
– Ansatte innen kjemi og prosess dominerer blant yrkesgruppene, samt operatører som har kontroll på prosessene.
Saken fortsetter under bildet.
SJEKKER PRODUKTET: Mads D. Pedersen tar en titt på produksjonen. Vi får også se, men ikke fotografere.
Kai Hovden
Blir værende
Maria Høyland er sekretær i FLT på Lindesnes og arbeider som kvalitetssikringskoordinator. I likhet med Pedersen har hun også vært på fabrikken hele yrkeskarrieren.
– Jeg begynte som lærling i laboratoriefag, og det var litt tilfeldighetenes spill som førte meg hit, forteller hun.
Høyland er opprinnelig fra Skien, og hadde allerede ordnet med lærlingplass på Østlandet da hun var på besøk på fabrikken.
– Jeg syntes dette så veldig spennende ut, og produksjonen her skilte seg fra det vi hadde hjemme. Derfor valgte jeg å flytte ned og ta læretiden her. Siden har jeg blitt.
Nå har det gått 25 år, og selv om hun enkelte ganger tenker at det kunne være lurt å forsøke noe annet, vet hun å verdsette det hun har.
– Når man har det bra, det er ryddige og ordentlige forhold, man trives med det man gjør og man får mulighet til å utvikle seg internt i bedriften, er det vel ingen grunn til å finne seg noe annet, sier Høyland.
Slik er det for svært mange som begynner hos GE på Lindesnes. Her er det lite gjennomtrekk, noe også Pedersen kan skrive under på etter 17 år på fabrikken.
Gode utviklingsmuligheter
Pedersen og Høyland forteller om en bedrift som står overfor strenge regulatoriske krav og som samtidig satser på egne ansatte.
– Vi har et stort og automatisert anlegg, og instrumentene som benyttes må derfor fungere som de skal. Kravene er strenge, ettersom det dreier seg om farmasøytisk industri. Jobben med kritikalitetsvurdering skjer i samspill med prosessingeniørene og de øvrige ressursene ute i anlegget, forteller han.
Ved å vise initiativ og ved å vokse med oppgavene, har Høyland, Pedersen og mange av de andre ansatte fått gode utviklingsmuligheter internt.
– Så lenge en vil det selv, åpner det seg muligheter. Det er litt ens eget ansvar også, sier Pedersen.
– Jeg startet med å jobbe i laboratoriet med kvalitetskontroll og analyse av produkter. Bedriften hadde en ordning hvor de som var interesserte, og ville ha mer ansvar, kunne jobbe seg opp til å bli tekniker. Det benyttet jeg meg av. Så ble det ledig stilling i kvalitetssikringsavdelingen, hvor arbeidet dreier seg mer om det regulatoriske. Den søkte jeg på, og fikk, for fjorten år siden, forteller Høyland.
Saken fortsetter under bildet
KONTINUERLIG ARBEID: Maria Høyland og Mads D. Pedersen er stolte av arbeidsplassen og arbeidsmiljøet man har skapt hos GE på Lindesnes. Samtidig er det veldig tydelige på at dette er et pågående arbeid hvor fagforeningene spiller en viktig rolle.
Kai Hovden
Alle blir hørt
Pedersen og Høyland beskriver et arbeidsmiljø preget av god dialog.
– Her opplever man at det er gehør på tvers av hele organisasjonen. Det fører til at folk våger å komme med forbedringsforslag, og at de sier ifra når noe ikke fungerer. Dialogen mellom ledere, mellomledere og ansatte er god, slår Høyland fast.
– Vi har en fin organisasjon, gode forhold og en flott arbeidsplass. Det ønsker vi å bevare, og nettopp derfor er FLT viktig for oss, utdyper Pedersen.
Det gode samspillet skal sikre fremtiden for de ansatte. Pedersen og Høyland mener fagorganisering er en avgjørende brikke i dette.
– Det er ikke gitt at de gode tidene varer evig. Denne solskinnshistorien har heller ikke kommet av seg selv. Den er bygget på et kontinuerlig arbeid hvor alle de fire fagforeningene på fabrikken gjør sitt for å opprettholde det vi har, påpeker Pedersen.
– I dette arbeidet gir FLT oss faste rammer og en rettesnor å følge for å sikre gode lønns- og arbeidsvilkår. Forbundet gir oss også noen å spille ball med dersom det oppstår noe. Det er kjempeviktig å ha en organisasjon i ryggen i slike situasjoner, selv om vi selvsagt håper ikke å få bruk for det, utdyper Høyland.
– Det er liten tvil om at FLTerne på Lindesnes vil jobbe videre for å sikre gode, trygge og utviklende arbeidsplasser på fabrikken. De gode forholdene og profesjonaliteten ved fabrikken sørger også for at det er tilstrekkelig røntgenkontrastmiddel til de tre pasientene per sekund som får det verden over. Vi har en fin organisasjon, gode forhold og en flott arbeidsplass. Det ønsker vi å bevare, og nettopp derfor er FLT viktig for oss.