JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eldreminister Åse Michaelsen (Frp): – Hele og faste stillinger øker kvaliteten i eldreomsorgen

Åse Michaelsen mener høy kompetanse og hele stillinger er viktig for pasienter og beboere. Selv vil hun møte og lære av dem som arbeider for de gamle.
Åse Michaelsen foran Slottet under presentasjonen av Solberg II-regjeringen.

Åse Michaelsen foran Slottet under presentasjonen av Solberg II-regjeringen.

Martin Guttormsen Slørdal

karin.svendsen@fagbladet.no

Fagbladet har spurt den nye Folkehelse- og eldreministeren hvem hun først vil invitere på kaffe?

– Jeg er først og fremst opptatt av å treffe menneskene som står på hver dag, blant annet for de eldre. Jeg ønsker å bruke mye tid fremover på å reise rundt og lære av dem som jobber ute i tjenestene. Dem tar jeg gjerne en kaffe med, svarer hun.

Gleder seg til ny reform

– Hvordan vil eldre og gamle mennesker merker at de har fått sin egen minister?

– Jeg tror en egen eldre- og folkehelseminister kan løfte dette feltet på en ny måte. Regjeringen vil i løpet av våren legge fram kvalitetsreformen "Leve hele livet" for eldreomsorgen. Det blir en viktig og annerledes reform som skal hjelpe eldre å mestre eget liv. Jeg gleder meg veldig til å presentere den og til å sette den ut i livet.

– Mange mener at det som vil gjøre eldreomsorgen bedre, er flere og hele stillinger. Er du enig i det?

– Hele og faste stillinger er viktig og øker kvaliteten i behandlingen og i omsorgen. For å gi de eldre et godt tilbud er det også svært viktig at vi har en faglig sterk helse– og omsorgstjeneste. Regjeringen bruker derfor omtrent 1,5 milliarder kroner i året på å øke de ansattes kompetanse. Men vi må ikke glemme at når de ansatte har det bra, så har pasienter og beboere det bedre, sier ministeren.

Samtidig minner hun om at det er kommunene som må organisere og bemanne tjenestene.

Hele AFP-ordningen henger i en tynn tråd, advarer «AFP-generalen»

Ny giv for eldrepolitikken

– Hvorfor trenger de eldre en egen minister? Har de det ikke stort sett bra?

– Mange eldre har det veldig bra, og det er jeg glad for. Men kvaliteten på tjenestene til eldre varierer for mye, både mellom kommuner og innad i kommuner. Det tar regjeringen tak i, og det er en av grunnene til at vi er i gang med eldrereformen Leve hele livet.

– Eldre er en mangfoldig gruppe. Hvem ser du for deg at du først og fremst er minister for: de eldre over 60 år, de gamle eller de eldste gamle?

– Som eldre- og folkehelseminister har jeg ansvar for hele folkehelsefeltet og for hele omsorgstjenesten. Det betyr at mine ansvarsområder gjelder alle aldersgrupper. Men jeg vil selvsagt være særlig opptatt av å gi eldrepolitikken en ny giv. Både syke og friske skal ha kvalitet i livet.

– Frp mener vel at hver enkelt er sin egen lykkes smed, og at myndighetene ikke skal blande seg inn i privatlivet. Hvem har det største ansvaret for at folk får en god alderdom: Hver enkelt eller samfunnet?

– Det er ingen motsetning mellom frihet for den enkelte og en trygg og verdig alderdom.

– Syns du pensjonsalderen er for lav i dag?

– Jeg er opptatt av at vi må å øke sysselsettingen blant eldre, ikke minst blant personer rundt 65 år og eldre. Eldre har masse å bidra med i samfunnet og i arbeidslivet, og de må slippe til.

LO spår pensjonssmell for sliterne

Frykter ikke å bli gammel

– Hva gleder du deg mest til når du selv blir gammel?

– Jeg gleder meg til å ha mer tid sammen med barn og barnebarn. Og til å være mer ute og benytte meg av de flotte naturopplevelsene Norge har å by på. Jeg gleder meg spesielt til å være mer ute ved sjøen og i båten.

– Og hva frykter du mest?

– Jeg frykter ikke alderdommen. Det eneste må være om jeg ikke vil være i stand til å gjøre de tingene jeg gleder meg til.

En sunn sørlending

– Hvordan forbereder du deg til din egen alderdom?

– Jeg er opptatt av et sunt kosthold og å trene, og jeg tar trappa så ofte jeg kan. I tillegg forsøker jeg å spare litt hver måned.

– Har du egne erfaringer som blir nyttige å ta med til departementet for å arbeide med gamle og folkehelse?

– Jeg tror at det at jeg er aktiv og opptatt av et sunt kosthold, er viktig, særlig for folkehelse. I tillegg har jeg vært alvorlig syk. Derfor kan jeg kanskje forstå utfordringene som noen eldre møter.

– Hva har du med deg fra Sørlandet som kan være positivt i din nye jobb?

– Vi på Sørlandet er ofte opptatt av storfamilien. Det er en kultur jeg tror er fint å ha med seg i den nye jobben. I tillegg er vi Sørlendinger opptatt av det enkle liv og de små hverdagsøyeblikkene – det er ofte her vi kan finne mye god folkehelse.

Karina er helt utslitt etter 16 år som hjelpepleier

Warning
Annonse
Annonse