JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

ILO kritiserer regjeringen for å ha stoppet vaskeristreik

– Dette er en knusende seier for Industri Energi, sier forbundsleder Leif Sande etter at Verdens arbeidsorganisasjon (ILO) kritiserer regjeringen for å ha stoppet vaskeristreiken i 2014 med tvungen lønnsnemnd.
Illustrasjonsfoto: Grete Salamonsen jobbet på  Senstralvaskeriet Østlandet i 2014.

Illustrasjonsfoto: Grete Salamonsen jobbet på Senstralvaskeriet Østlandet i 2014.

Siri Hardeland

torgny@lomedia.no

Daværende arbeidsminister Robert Eriksson bestemte å stoppe streiken etter tre dager etter at Helsetilsynet hadde sagt at streiken utgjorde en fare for liv og helse.

Stoppet vaskeristreiken i natt

Innskrenke streikeretten

Vaskeriarbeidernes fagforbund, Industri Energi, var svært uenig i denne avgjørelsen og sendte en klage til ILO der Norge ble anklaget for å innskrenke streikeretten. Forbundet mente at arbeidsgiverne spekulerte i tvungen voldgift ved å nekte å innvilge dispensasjonssøknader.

Lørdag ble kjennelsen offentlig. ILO mener at i slike tilfeller, der en streik kan føre til fare for liv og helse, skal myndighetene, i samråd med partene komme frem til etableringen av en minimumstjeneste. På den måten unngår man at streikeretten blir uthulet, samtidig som man unngår fare for liv og helse.

Vaskeristreik blir politisak

Knusende seier

Leder i Industri Energi, Leif Sande, er naturlig nok meget glad for avgjørelsen.

– Dette er en knusende seier i ILO. Vi fikk fullt medhold i at for å avverge fare for liv og helse så skal alle andre og mindre inngripende midler være forsøkt før man kan benytte tvungen lønnsnemnd.

Leif Sande, forbundsleder Industri Energi.

Foto: Industri Energi

Leif Sande, forbundsleder Industri Energi. Foto: Industri Energi

Industri Energi

Dette nektet så vel myndighetene som Norsk Industri å bidra til, sier forbundslederen.

Avgjørelsen i ILO gjelder oppgjøret i 2014. Ved årets oppgjør ble resultatet helt annerledes. Etter at det først ble brudd i forhandlingene, kom partene tilbake til forhandlingsbordet og avgjorde oppgjøret uten hjelp fra Riksmekleren.

Bra resultat

– Resultatet ble meget bra og allerede i begynnelsen av forhandlingen fikk vi innfridd det vi streiket for i 2014. Vårt viktigste krav var å få inn lønnsregeulering også ved mellomoppgjørene. Det fikk vi til. I tillegg ble det et skikkelig lønnsløft på 30 000 kroner for de som har jobbet mer enn ti år i bransjen, sier Sande.

Han forteller at vaskeribransjen har vært en prioritert bransje i forbundet de siste årene, og at det har vært satt ned en aksjonsgruppe som har jobbet spesielt med å få opp kampgløden blant medlemmene.

– Selv om det er et bra oppgjør, er det mye i igjen. De vaskeriansatte ligger langt etter resten av industrien.

– Hjalp det å streike for to år siden?

– Ofte er det sånn at resultatene av streiken ikke kommer med en gang, men seinere. Det ser man i dette tilfellet, sier Sande.

Ingen kritikk

– Jeg kan ikke se at Norge er kritisert i denne saken, svarer statssekretær Christel Kvam (H) i Arbeids- og sosialdepartementet

– Komitéen for organisasjonsfrihet oppfordrer regjeringen til å drøfte med partene mulige måter å sikre at grunnleggende bemanning opprettholdes ved streiker som kan føre til fare for befolkningens liv og helse. ILO har ikke, så langt ASD kan se, sagt seg enig i, som Industri Energi hevder, at Norge hadde brutt ILO-konvensjonene nr. 87 og nr. 98, skriver statssekretæren i en e-post.

Hun sier at regjeringen er svært opptatt av at inngrep i konflikter og henvisning til tvungen lønnsnemnd begrenses til det som er strengt nødvendig. Det er også naturlig at praksis og eventuelle alternativer ved passende anledninger drøftes mellom myndighetene og hovedorganisasjonene og når partene i arbeidslivet ønsker det.

Warning
Annonse
Annonse