JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sissel M. Rasmussen

Kabinansatte i SAS skal få diettpenger tilbakebetalt, slår Arbeidsretten fast

LO fikk medhold i at endringene i diettsatsene for kabinansatte skulle gis virkning fra samme tidspunkt som for pilotene.

helge@lomedia.no

Pilotene i SAS fikk økning i diettsatsene med rundt 10 prosent i tariffoppgjøret 2017 med virkning fra 1. april 2017. Kabinansatte fikk samme økning, men med virkning fra ni måneder senere.

– Dette er en viktig sak for de kabinansatte i SAS rent prinsipielt. Piloter og kabinansatte jobber om bord på de samme flyene, bor på de samme hotellene og betaler de samme prisene på kantiner og restauranter som piloter. En forskjell i diettsatsene ville vært helt absurd og helt uakseptabelt, sier forbundsleder i Kabinansattes Forbund, Elin Roverudseter, til FriFagbevegelse.

– Dette er en seier for rettferdigheten og likebehandlingsprinsippet, poengterer hun.

p

I kroner har virkningstidspunktet stor betydning. For perioden 1. april 2017 til 1. januar 2018 utgjør forskjellen et sted mellom 5–10 millioner kroner.

Det var et knepent flertall i Arbeidsretten, fire mot tre, som ga LO medhold i at endringene i diettsatsene for kabinansatte skulle gis virkning fra samme tidspunkt som for pilotene.

Det ble både lagt vekt på likhetsbetraktninger og at formålet med diettsatsene var utgiftsdekning og ikke å være lønnselementer, men også at formålet med henvisningen til pilotenes avtale var å forenkle forhandlingssystemet og å kunne dra fordel av pilotenes forhandlingsstyrke.

Argumentasjonen til NHO og SAS om at pilotenes økning var resultat av pilotenes prioriteringer i tariffoppgjøret, og at de kabinansatte stod fritt til selv å fremme kravet ved sine tarifforhandlinger, ble det derfor ikke lagt vekt på.