JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Protester i Iran

Kunstner Masi om kvinnekampen i hjemlandet Iran: – Å tegne er min måte å vise følelser på

Etter at den kurdisk-iranske jenta Mahsa Amini 16. september i fjor døde etter grov mishandling, startet protester i Iran under slagordet kvinner, liv, frihet. Også i Norge var reaksjonene sterke.
MASI DERAHKSHAN: Iransk kunstner som står opp for iranske kvinners rettigheter.

MASI DERAHKSHAN: Iransk kunstner som står opp for iranske kvinners rettigheter.

Jan-Erik Østlie

14.03.2023
13:23
15.03.2023 09:42

jan.erik@lomedia.no

Masi Derahkshan (49) kom til Norge fra Iran i 2001. Grunnene til ankomsten vil hun ikke snakke om, det vedrører heller ikke saken.

Hun kom til Oslo og bor der fortsatt. I Iran hadde hun tatt noen kurs i teppedesign, men som bildekunstner er hun sjøllært. Allerede før hun kom til landet visste hun mye om Norge, men språket kunne hun ikke. Hun ga seg tre år på å lære språket og snakker i dag flytende.

– Jeg elsket min omsorgsfulle norsklærer, forteller hun.

Derahkshan brukte også TV-serier for å lære språket. Etter ett år i landet fikk hun jobb på en aktivitetsskole på Skøyen.

Da oppdaget hun hvor viktig arbeidsplassen var for språkopplæringen og integreringen. Ved siden av jobben tok hun fag på universitetet. Likestilling, sosiologi og en master i utdanningsledelse var blant fagene hun studerte.

Se bildene: Kvinnedagen satte søkelyset på iranske kvinners kamp

Kom i flow

Hun har tegnet helt siden barndommen. I voksen alder har kunsten blitt både lidenskap og terapi.

Da hun malte det store bildet hun har kalt «Kvinne, Liv, Frihet», var hun i en «flow». Hun merket verken at tida gikk eller hvor hun var.

120 timer brukte hun på maleriet og holdt på en måneds tid.

Kunstneren Masi Derahkshan foran noen av sine bilder. Det store har hun kalt "Kvinne, Liv, Frihet".

Kunstneren Masi Derahkshan foran noen av sine bilder. Det store har hun kalt "Kvinne, Liv, Frihet".

Jan-Erik Østlie

Da kurdisk-iranske Mahsa Amini døde på et sykehus i hjemlandet, etter at hun først ble mishandlet for å ha vist seg i hijab på en måte moralpolitiet ikke aksepterte, endret livet seg for Masi Derahkshan her i Norge.

Undertrykkelse og ydmykelse, det har alle iranske kvinner opplevd – det kjente hun seg så altfor godt igjen i. Hun prøvde å avreagere, hun tegnet og tegnet – det ble flere tegninger. Sånt blir det gjerne utstillinger av, og hennes første fire utstilte bilder ble vist på et galleri i Oslo i november 2022.

– Er det bare hendelser i Iran som inspirerer deg til å male?

– Jeg bærer jo fortsatt det iranske samfunnet i meg, men nå begynner det også å dukke opp inspirasjon fra Norge, sier hun.

Privat

Aktuelt: Norsk Folkehjelp samlet historier fra verdens kvinner

Ønsker seg et atelier

I Norge er det en Pars-forening, en iransk kultur og sportsforening for iranere i Norge. Denne foreningen tipset Lørenskog kommune om hennes bildekunst og sterke kamp for iranske kvinners rettigheter.

Det førte til at 8. marskomiteen tok kontakt og ønsket seg en plakat om kvinnelig frihet. Isteden ble det et stort maleri og en del litt mindre. Motivene valgte hun sjøl. Nå drømmer hun mest av alt om et atelier, et eget rom der hun kan male.

Derahkshan forteller at hun ser etter et verdig hjem for maleriet "Kvinne, Liv, Frihet". Maleriet må flyttes senest 15. mars og hun ser etter et sted å henge det, sånn at budskapet fortsatt lever. Hun har sendt flere e-poster til ulike steder for å spørre om noen har plass til det, men venter på tilbakemelding.

Privat