Forsvaret (Arkivfoto).
Sebastian Christiansen / Forsvaret
Arbeiderpartiets landsmøte
Mer penger til Forsvaret må komme allerede neste uke, mener LO
Forsvarsbudsjettet må øke med 30 milliarder kroner, mener forsvarskommisjonen. NOF-leder Torbjørn Bongo og LO-sekretær Are Tomasgard mener det betyr mer penger allerede i revidert budsjett om en uke.
helge@lomedia.no
Onsdag denne uken la forsvarskommisjonen fram sine forslag til hvordan det norske forsvaret kan styrkes.
Kommisjonen foreslo en umiddelbar økning av forsvarsbudsjettet med 30 milliarder kroner for å ta inn etterslep, dekke kritiske sårbarheter og sikre at Forsvaret kan operere på et «høyere og mer krevende aktivitetsnivå».
I tillegg har regjeringen vært klar på at den vil oppfylle NATOs krav om to prosent av statsbudsjettet til forsvar innen 2026, noe som innebærer 11 milliarder kroner.
Forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF), Torbjørn Bongo, er fullstendig klar over at det er en hard kamp om pengene og at mer penger til Forsvaret vil føre til at mange kan få mindre. Men han er samtidig klokkeklar:
– Skal man prioritere Forsvaret, må det få konsekvenser. Det betyr ikke at andre ikke skal få noen økning. Men det må bety at Forsvaret må få en større økning enn andre sektorer, poengterer han overfor FriFagbevegelse.
Jan-Erik Østlie
– Det haster
Forsvarskommisjonens rapport slår fast at det er behov for et «umiddelbart budsjettløft». Bongo og Tomasgard tidfester «umiddelbart» allerede til 11. mai. Da legger regjeringen fram revidert nasjonalbudsjett.
– Det er viktig å komme i gang raskt. Jeg håper det kommer noe allerede i revidert budsjett. Jeg forventer også et markant løft allerede i statsbudsjettet for 2024. Vi må allerede i gang der. En del av tiltakene som må gjøres, tar det tid å få implementert. Derfor kan man ikke vente et år eller to for å komme i gang. Samtidig skjønner jeg at vi verken kan få 11 eller 30 milliarder kroner med en gang, sier Torbjørn Bongo til FriFagbevegelse.
– Vi må nemlig evne å planlegge og vite hvordan pengene skal brukes, legger han til.
Forsvarssjefen ønsker seg en betydelig økning allerede neste år. Bongo vet at han har planer for hvordan de pengene skal brukes.
Et budsjettløft «umiddelbart» betyr allerede om en uke, mener NOF-leder Torbjørn Bongo.
Jan-Erik Østlie
Slippe å kutte
Regjeringen har allerede varslet penger i revidert budsjett 11. mai. Men det er helt nødvendig, og skal kompensere for merkostnader, strøm og valuta.
– Hvis ikke det kommer, må vi begynne å kutte. Det ville være uheldig om denne varslede satsingen må begynne med at vi må kutte i stedet for å øke, mener Bongo.
Skal NATOs krav om to prosent av statsbudsjettet til forsvar oppfylles, krever det 3,8 milliarder økning hvert år. Bongo ønsker seg mer enn det i neste års statsbudsjett.
LO-sekretær Are Tomasgard innrømmer at det koster penger å bygge et sterkt forsvar.
– Forsvarsmateriell er kostbart og krevende. Det er en grunn til det. I hele verden bygger man opp forsvaret og skal sikre seg. Derfor blir det også stor etterspørsel. Vi skal være sjeleglad for at vi har en sterk forsvarsindustri på Kongsberg og Raufoss slik at vi har en noenlunde kontroll over dette selv, sier Are Tomasgard til FriFagbevegelse.
Alle bygger opp
– Alle land bygger opp forsvarene sine. Det må vi også gjøre, mener han.
– Det vil ikke bare kreve økte bevilgninger, men merkbart økte bevilgninger. Men så er dette også grunnmuren til landet vårt. Det er tryggheten vår. Ingen kommer til å synes noe særlig om politikere som ikke gjøre noe med dette, mener Tomasgard.
Utfordringen mener han blir å få til dette uten å overopphete økonomien og skaper en sosial uro.
– Her møter vi en hårfin balansegang. Det er ikke penger vi mangler, men å bruke penger får også konsekvenser, mener Tomasgard.
At man plutselig har kommet i en situasjon som gjør at alle ruster opp samtidig, mener han ikke er veldig rart.
– Hele vesten rustet ned etter den kalde krigen. Ikke bare i Norge, men i hele vesten. Også supermaktene bygde ned forsvaret, etter at Russland kollapset. Hadde vi bygd opp forsvaret den gang, ville det vært et dårlig signal til resten av verden. Men når Russland og Kina ruster opp slik de gjør nå, har ikke vesten noe annet valg enn at vi også må ruste kraftig opp, sier Are Tomasgard.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim