Mistet jobben etter 34 år som Nettpartner-ansatt - tapte oppsigelsessak i tingretten
Både forbund og tillitsvalgte reagerer på at Nettpartner nylig fikk medhold i tingretten i en oppsigelsessak mot en tidligere montørleder. – Dette gjør noe med tryggheten for ansatte som har jobbet og slitt gjennom et langt yrkesliv, sier forbundssekretær Jarle Eide.
FOLLO TINGRETT: Dommen i oppsigelsessaken i Follo tingrett falt 12. mars.
Knut Viggen
Knut.viggen@lomedia.no
51-åringen ble i mars i fjor sagt opp som montørleder i selskapet. Begrunnelsen var ifølge arbeidsgiver at kompetansen hans lå langt under det en arbeidsgiver med rimelighet kunne forvente. Arbeidsgiver pekte særlig på mangel på IT-kompetanse og at 51-åringen ikke ønsket å fortsette som montørleder, ikke kunne levere på kjerneoppgavene/IT og heller ikke ønsket opplæring.
I april i fjor ble det holdt forhandlingsmøte, uten at partene kom til enighet. 51-åringen stevnet arbeidsgiver til Follo tingrett i juni 2018 og hovedforhandlingene i Follo Tingrett ble holdt 11. til 14. februar i år.
LO-advokat Imran Haider førte saken på vegne av saksøker og anførte blant annet at oppsigelsen var usaklig og måtte kjennes ugyldig (jf. AML § 15-12 første ledd, jf. § 15-7 første ledd) . Dessuten at beslutningen bygget på uriktig faktum, sviktende saksbehandling og feil rettsanvendelse.
Haider argumenterte blant annet med at Nettpartner ikke hadde tilrettelagt dataopplæringen ut fra 51-åringens kompetansenivå og forutsetninger (jf. AML § 4-2) og at det var mulig å omfordele arbeidsoppgavene for å tilrettelegge for ham, enten som montørleder eller som montør (jf. AML § 46).
51-åringen ble ansatt i det som var Enebakk E-verk og senere Nettpartner som montørlærling 26. juni 1985. 2. januar 2006 ble han ved avtale ansatt som montør.
Fikk helseproblemer
I slutten av 2013 slet saksøker med helseproblemer og utfordringer med å utføre arbeidsoppgavene som montør, etter en arbeidsulykke. I oktober 2013 startet han å arbeide som montørleder. Den jobben utførte han til han litt over tre år senere ble sykmeldt på grunn av ryggproblemer. Etter en periode med gradert sykmelding ble han 11. desember 2017 friskmeldt og jobbet til 19. januar 2018 i en tilrettelagt rolle som montør.
51-åringen ønsket å gå tilbake som montørleder. Han ble forespeilet en annen montørlederstilling enn den han ble sykmeldt fra. Den nye stillingen krevde mer bruk av data og kjennskap til andre dataprogrammer. Det ble lagt opp til opplæring i data i en 2-ukers periode i januar 2018. Det ble mye nytt å forholde seg til for 51-åringen og han ønsket heller å arbeide som montør. imidlertid å avbryte opplæringen da det ble for mye nytt å forholde seg til. I stedet ønsket han seg tilbake til montørjobben.
Bedriften mente at oppsigelsen var saklig begrunnet og at det ble tilbudt opplæring, som 51-åringen avslo.
Bedriften mente også at 51-åringen ikke hadde noe krav på å få tilbake montørstillingen og at jobben han ble tilbudt som montørleder tilbake i oktober 2013 i seg selv var et tilretteleggingstiltak. Nettpartner mente manglende kompetanse, valget om å avbryte opplæringen og uakseptabel adferd samlet sett var saklig grunn til oppsigelse.
Det ble ført en rekke vitner i løpet av rettsaken, mange av dem kunne fortelle om en arbeidstaker som sto på og som tok ansvar.
Dom med dissens
Dommen ble avgitt mot dissens, der flertallet besto av dommerfullmektig Håvard Andreassen og meddommer Elin Leister, mens mindretallet, som mente oppsigelsen måtte kjennes ugyldig, besto av meddommer Håkon Straume.
Flertallet fant det ikke nødvendig å gå nærmere inn på Nettpartners anførsler om at 51-åringen skulle ha utvist uakseptabel adferd.
Det er foreløpig ikke tatt stilling til om saken skal ankes.
Skuffet og overrasket
Tillitsvalgte og kolleger i Nettpartner fulgte saken de fire tre dagene den foregikk i Follo tingrett. De er både skuffet og overrasket over dommen.
– Dette er første gang vi har en slik sak hos oss i Nettpartner og vi ser på det som et enestående tilfelle, men ut ifra det vi så og opplevde i retten frykter vi at det nå kan ha skjedd en holdningsendring i bedriften, sier leder i Nettpartner-klubben og ansattrepresentant i Nettpartner-styret, Pper Olav Stokke.
– Det er viktig for oss at ansatte føler de blir passet på, selv om de kommer oppi årene. Dette er det sådd tvil om nå og uttalelser vi har hørt i retten om at «det ikke er sikkert at man skal jobbe som montør til man blir pensjonist», opprører oss og er noe vi ønsker å ta opp med bedriften ved en passende anledning, for slik kan vi ikke ha det, sier Stokke.
FULGTE RETSSAKEN: Fra venstre, forbundssekretær i EL og IT Forbundet, Jarle Eide, leder i EL og IT Forbundet Distrikt Oslo og Akershus, Morten Svendsen, tillitsvalgt Sindre Gartland, Divisjon Drift Oslo og Per Olav Stokke, hovedtillitsvalgt Nettpartner.
Knut Viggen
Morten Svendsen, leder i EL og IT Forbundet, Distrikt Oslo og Akershus sier at dette ikke er en god behandling av folk.
– Det er jo sånn i selskapet for øvrig at folk skifter mye mellom disse rollene. I dette tilfellet mener bedriften at han har en stilling som montørleder og at de dermed ikke er forpliktet til å tilby ham noe annet. De forsøker å fremstille det slik at han ikke har helse til å jobbe som montør, noe kollegaer som har jobbet med ham ikke helt forstår.
– Vi mener det koker ned til hvilke forpliktelser bedriften har til å legge til rette for en som tross alt har vært ansatt i selskapet i 34 år. Er dette takken?
Forbundssekretær i EL og IT Forbundet, Jarle Eide, sier en montørjobb ofte er fysisk krevende.
– Det finnes ikke mange montører over 50 år som ikke har slitasjer både her og der, men dette blir etter vår mening en for enkel løsning, sier han.
– En av vitnene i rettssaken her sa det så fint, at hvis de kom tilbake etter en helsemessig utfordring, så har det vært en trygghet for dem at de fikk tilbake jobben.