JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Musikernes fellesorganisasjon vedtok nytt navn på landsmøtet

Musikernes fellesorganisasjon skifter navn. Vil være Norges største og beste kunstnerforbund

1. januar 2019 skifter Musikernes fellesorganisasjon navn. Creo er det nye navnet.
Hans Ole Rian tar gjenvalg som forbundsleder, men ikke for MFO. Nå skal navnet bli Creo.

Hans Ole Rian tar gjenvalg som forbundsleder, men ikke for MFO. Nå skal navnet bli Creo.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Musikernes fellesorganisasjon har lett etter et nytt navn, og nå er det klart: Creo. Etterfulgt av «Forbundet for kunst og kultur». Creo betyr «jeg skaper».

– Vi har funnet det rettet navnet. Det mener vi av hele vårt hjerte. Innstillingen svarer på samtlige av de utfordringene som vi har forsøkt å løse, sa nestleder Christine Thomassen da navneforslaget ble presentert, til stor applaus fra salen.

Dette er lønna i over 300 yrker

Innvendinger kom ikke fra mange talere. En taler var opptatt av skrifttypen (fonten). Ingen var uenige i behovet for navnebytte. Men et alternativt forslag ble lansert fra Møre og Romsdal. Artes ble nedstemt allerede i 2006. Og en delegat savnet et mer utfyllende navn.

Ellers fikk forbundsstyret ros for en grundig og god prosess. Vedtaket ble enstemmig.

Vil bli større og bredere

Bakgrunnen for ønsket om navnebytte var et ønske om å bli en større, bredere og mer attraktiv organisasjon.

– Du skal ikke nødvendigvis måtte være musiker for å være medlem hos oss. Vi ønsker å være et forbund for alle som driver en eller annen form for scenekunst. Og da kan det virke hemmende med et navn som kun er koblet til musikere, sier forbundets leder, Hans Ole Rian.

Vil øke medlemstallet

I dag har MFO nesten 9 000 medlemmer. Målet er å øke medlemstallet raskere enn i dag.

– Det er mange musikere som ikke er medlem hos oss i dag. Ved å bli et større forbund håper vi å bli enda mer attraktive slik at vi kan få flere medlemmer både innenfor musikk og annen scenekunst, sier Rian.

Allerede i dag sier vedtektene i forbundet at enhver yrkesutøver som har inntekt fra kunstneriske eller kunstpedagogiske yrker eller virksomheter med tilknytning til dette, kan tas opp som medlem av MFO.

Mangfoldig fellesskap

– Vi er et mangfoldig fellesskap bestående av en lang rekke ulike medlemmer og yrkesgrupper. Vår største utfordring er derfor at vi har et beskrivende navn som ikke beskriver dagens, fremtidens eller for den saks skyld fortidens organisasjon, heter det i saksframlegget til landsmøtet.

Musikernes Fellesorganisasjon så dagens lys i 2001, og var en fusjon mellom tre forbund. Fusjonen har vært en suksess. Men navnet er ikke tidsriktig.

Også i 2006 var navnebytte på dagsorden, men da syntes ikke landsmøtet forslaget var fint nok. Selv om navnet altså dukket opp på nytt på årets landsmøte.

Nytt ønske om nytt navn

I februar i 2016 dukket spørsmålet opp på nytt.

– Bakgrunnen er at dagens navn ikke henger sammen verken med vedtektene eller virkeligheten. Et nytt navn er helt nødvendig, sa nestleder Christine Thomassen da hun la fram forslaget til nytt navn på landsmøtet i Drammen onsdag kveld.

Også reklamebyrået Dinamo har vært inne i bildet, og både forbundsstyret, arbeidsgruppen og Dinamo mener innstillingen svarer på samtlige utfordringer og muligheter som det er forsøkt å løse. Og at det nye navnet både vil sikre at man tar igjen det tidligere nevnte etterslepet og bidrar til å ta organisasjonen inn i fremtiden.

– Navneprosesser gjør vondt. Men vi har satt oss viktige mål for hvordan vi ønsker at MFO skal utvikle seg i årene framover. Vi skal være den største og beste organisasjonen innenfor kulturfeltet, og vi skal ha medlemmene i fokus. Med et nytt og inkluderende navn skal vi bli en organisasjon hvor alle medlemmer føler seg ivaretatt, og hvor vi skal ønske nye medlemmer velkommen. Jo flere vi er, desto større gjennomslagskraft, mener styret i MFO.

MFO 2022

Christine Thomassen presenterte visjonene som forbundsstyret har satt for de fire neste årene. Før navnebyttet het visjonen «MFO 2022». Nå må det endres til «Creo 2022».

– Kvalitet, kvantitet og med medlemmene i fokus. Det beskrives gjennom vekst, profesjonalisering og prioritering. Det er riktig og viktig for oss å vokse. Om vi liker det eller ikke, så er kjøttvekta viktig for organisasjonen, sa Thomassen.

– Tyngde, utvikling og innflytelse øker muligheten for å lykkes, la hun til.

Hele ledertrioen tar for øvrig gjenvalg: Både forbundsleder Hans Ole Rian og begge nestlederne, Christine Thomassen og Anders Hovind.

Følg oss på Facebook

Warning
Annonse
Annonse