JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erlend Angelo

Én hendelse førte Gunnar inn i tillitsvalgrollen: – Her så jeg virkelig nytte av en sterk klubb og fagforening

Leder Gunnar Holm i Flyarbeidernes forening tror ikke på å jatte med. Verken i fagbevegelsen, politikken eller musikken.

eline@lomedia.no

Åttendeklassingen Gunnar Holm var lei av at skolens skidag stadig ble utsatt, helt til det ikke lenger var snø og det ble vanlig skole i stedet. Men hva kan elever stille opp med mot en rektor? Jo, de kan streike. Holm organiserte en elevstreik der alle nekta å delta i undervisninga helt til skidagen var sikret. «Piss meg på øret», var beskjeden til rektor fra den unge streikelederen.

– Jeg kan være litt frittalende av og til, underdriver Holm.

Tilfeldighetenes spill

Og siden har det blitt flere tillitsverv. I dag er Gunnar Holm leder i Fly-arbeidernes forening, en landsdekkende fagforening med 2500 medlemmer. Han er også aktiv i LO på Romerike, i Arbeiderpartiet i Oslo og sitter i Fellesforbundets representantskap.

p

Som så ofte i yrkeslivet, var det tilfeldighetene som førte Holm til flybransjen. Han jobbet som bussjåfør i Oslo, men trengte en mindre stille-sittende jobb. På Gardermoen var det mulig å få et innsmett, og plutselig var han ansatt på taxfree-en.

Noen år seinere ble SAS Trading vraket av Avinor i kampen om taxfree-handelen på flyplassen, og anbudsvinneren Heinemann ønsket ikke å ta over de ansatte. Eller, de ønsket ikke å ta inn fagforeningskulturen i SAS. Alle mistet jobben. Dermed ble det sak, og alle som deltok i søksmålet fikk rundt 200.000 i kompensasjon etter et forlik.

– Her så jeg virkelig nytte av en sterk klubb og fagforening, sier Holm.

Ved hjelp av klubben fikk han fast jobb i SAS Cargo. Den uredde og ikke spesielt autoritetstro Holm ble raskt valgt til hovedtillitsvalgt. Den rollen hadde han fram til 2012, da han ble leder i Flyarbeidernes forening.

Saken fortsetter under bildet.

Håvard Sæbø

Politikk og musikk

Han fikk ikke inn fagbevegelsen og politikken med morsmelka, trass i oppveksten i Glomfjord – et klassisk industristed i Nordland, med store klasseskiller. Som gutt gikk det mest i idrett, fotball og alpint – der han var et åpenbart talent. Hver eneste helg kjørte foreldrene ham til renn og konkurranser, helt til andre interesser tok over. Politikk, fester, damer … Alpinskiene ble skiftet ut med gitar, en interesse han fortsatt dyrker. I dag er han medlem i pønkebandet Anti Social Rejects, kjent for låta «Siw og Ærna» (interesserte lesere finner denne på Spotify og Youtube).

p

– Jeg har spilt i en del bråkete rockeband oppigjennom. Det er gøy å ha et musikalsk lekerom, sier Holm. En stund var likevel musikken jobb. Som ung mann levde han av å spille opp til dans på samfunnshus med bandet Lazy.

Nå har nordlendingen slått rot på Oslos østkant, og er blitt såpass assimilert på Vålerenga at han har sesongkort på Intility Arena sammen med resten av klanen. Ut over interessen for sport og kultur, er han aktiv politisk i Arbeiderpartiet. Han er sosialist, men så lenge vi lever i et kapitalistisk samfunn mener han sosial-demokratiet er det beste alternativet for å kunne påvirke aktivt og jobbe konkret.

Løfte blikket

– Jeg har i det siste blitt mer irritert på de mest «rettroende» på ytre venstre, som jeg ofte oppfatter som mer katolske enn paven.

Ingen pen attest fra ateisten Holm, som likevel er snar med å legge til at høyresida er den vi virkelig har grunn til å frykte.

p

Et godt eksempel på problemene på venstresida er vindkraftdebatten, mener Holm. Selv startet han sitt miljøengasjement i lenker i Stilla i Alta i 1981, under «La elva leve»-kampen.

– Det er beklemmende at vi som står for solidaritet, ikke kan klare å strekke solidariteten til kommende generasjoner. Derfor mener jeg fagbevegelsen i tillegg til å kjempe for oppnådde rettigheter må se framover, ved å forplikte oss til å være en del av løsningen.

I Holms øyne er derfor en positiv holdning til vindkraft på land nødvendig, ikke kritikk og skepsis av den typen som kom fram på Fellesforbundets landsmøte, sist høst.

– Vi må løfte blikket. Er man ikke klimafornekter, er det helt uforståelig å være mot vindkraft på land. Det er fullstendig latterlig når vi står i de klimautfordringene vi gjør. Det har vi faktisk forplikta oss til, både i Paris-avtalen og på Fellesforbundets landsmøte, sier Gunnar Holm med nordlandsk ettertrykk.

Gunnar Holm (55)

Stilling: Leder i Flyarbeidernes forening, Fellesforbundet avd. 185

Hobbyer: Musikk, kunst, friluftsliv, Vålerenga Fotball